Ми у Facebook
23.09.2013, 13:36

У Німеччині на виборах до Бундестагу перемогла Ангела Меркель

Згідно з офіційними даними, блок Меркель ХДС/ХСС отримав 41,5 відсотка голосів. Водночас він втратив партнера по коаліції, адже вільні демократи у Бундестаг не потрапили. Питання про склад уряду залишаєтсья відкритим.
Згідно з остаточними підрахунками голосів, переконливу перемогу на виборах до Бундестагу, які відбулися в неділю, 22 вересня, здобула політична сила канцлерки Анґели Меркель ХДС/ХСС. Цим самим Меркель втретє забезпечено місце у кріслі найвищої посадової особи Німеччини.

Однак, "чорно-жовта" урядова коаліція цього разу створена не буде: партія вільних демократів отримала лише 4,8 відсотка голосів виборців і таким чином не дотягла до прохідного 5-відсоткового бар'єру. У 2009 році ця політична сила пройшла до Бундестагу з 14,6 відсотка голосів і стала коаліційним партнером ХДС/ХСС.

Опозиційні соціал-демократи поліпшили попередній результат 2009-го року лише на 2,7 відсотки. Цього разу, за офіційними даними, СДПН здобула 25,7 відсотків голосів.

Менше на 2,3 відсотка, якщо порівнювати з 2009-им, набрали й опозиційні Зелені - 8,4 відсотка.

Партії євроскептиків "Альтернатива для Німеччини", як і вільним демократам, теж забракло небагато, аби подолати 5-відсотковий бар'єр. Їхні погляди знайшли підтримку у 4,7 відсотків виборців - непоганий результат як для дебютанта виборів до Бундестагу. Ліві погіршили свій результат на 3,3 відсотка у порівнянні з 2009-им, набравши 8,6 відсотка. Тим не менше вони посіли третє місце на виборчих перегонах до Бундестагу.

Анґела Меркель поки відмовилася давати прогнози щодо варіантів формування урядової коаліції.

За матеріалами: www.dw.de





На правах реклами