Ми у Facebook
26.09.2013, 13:22

Як розпізнати сезонну депресію…

…а головне, як з нею впоратися?! Рівненський психолог Олена КОЗАЧУК каже, що способів побороти осінню нудьгу – безліч. Усі вони – легкі, приємні й навіть солодкі! І обов'язково сподобаються рівнянам!
Якщо прихід кожної осені характеризується для вас настанням печалі, смутку та інших негативних емоцій, ви, вірогідно, переживаєте сезонну депресію. Більшість людей відчувають себе гірше, коли сонце починає пізніше з’являтись і раніше сідати, а вдень сонячне світло ховають від нас хмари. Але сезонна депресія – це не просто поганий настрій, а стан, схожий на глибоку депресію, що проявляється у втраті інтересів та здатності отримувати задоволення, у зниженій енергії тощо.
Вихід є! Ось кілька способів, що допоможуть вам самостійно впоратись із сезонною депресією.

Їжте шоколад.
Вчені виявили, що речовини, які входять у склад шоколаду, напряму впливають на підняття настрою. Визначивши, що шоколад позитивно впливає на вас, особливо, коли ви відчуваєте негативні емоції, потіште себе в потрібний момент декількома шматочками.

Потурбуйтесь про оточуючих.
Один із кращих способів «витягнути» себе із поганого настрою – це допомогти іншій людині. Перемістивши фокус уваги із ваших внутрішніх переживань на спілкування з іншими людьми, ви стаєте здатними подивитись на ситуацію зі сторони. А переживання будь-яких негативних емоцій «зі сторони» завжди виявляється менш травматичним. Допомагаючи близькій людині, яка потребує підтримки, ви можете бути впевненим, що покращите свій настрій глибше, ніж за допомогою швидко доступних задоволень, таких, як шоколад.



Займайтесь спортом.
Будь-яка фізична активність, чи то серйозне заняття спортом чи найпростіші вправи, - це потужна сила для підняття вашого настрою. Будучи пригніченим і засмученим, ви, вірогідно, вважаєте, що зараз не час займатись фізичним навантаженням. Але ваші думки – це просто ваші думки, а не факти. Думки «Я не можу» на справді не означає, що ви дійсно не зможете.
Ігноруйте ці «внутрішні гальма» і просто рухайтесь! І пам’ятайте, що примусивши себе почати займатись – ви на половину перемогли, отримали імпульс рухатись далі.
Завдяки фізичному навантаженню, ваш організм «запустить» вироблення гормонів радості – ендорфінів. Займаючись спортом, ви покращите не лише настрій, але і здоров’я, і до того ж отримаєте почуття задоволення від досягнутого успіху.



Співайте!
Якщо ви любите співати спробуйте цей спосіб. Ви переконаєтесь, що негативні уявлення втрачають значну частину своєї енергії, коли ви виражаєте їх через звук власного голосу.

Прогуляйтеся пішки.
Проводячи час не в приміщенні, люди починають відчувати себе значно краще, ніж залишаючись в середині. Восени і зимою має особливе значення додаткова доза природного сонячного світла. Відомо, що яскраве світло здатне принести значне полегшення, якщо ви страждаєте сезонною депресією.

Відчуйте себе «тут і тепер».
Усвідомте, що в житті бувають не лише підйоми, але і падіння. Дозвольте собі маленьку слабкість і прийміть період власної пригніченості. Спробуйте перенести фокус уваги із неприємних спогадів минулого чи тривожного очікування майбутнього на відчуття себе в теперішній момент. В цьому допоможе техніка «Тут і тепер»:
1. Прислухайтесь до ритму свого дихання.
2. Відчуйте, як повітря проходить у ваші ніздрі, потім у легені.
3. Відчуйте, який приємний вам цей потік повітря всередині вашого тіла.
4. Прислухайтесь до відчуттів вашого тіла. Сконцентруйтесь на них.
5. Знову відчуйте ритм дихання.
6. Відчуйте поверхню, на якій ви сидите, стоїте чи лежите.
7. Відчуйте, яке приємне вам повітря, що вдихаєте.
8. Продовжуйте концентруватися на цих відчуттях протягом 5-10 хвилин.
Стан «тут і тепер», зазвичай, набагато кращий, ніж сумні думки про те, що не повернути, чи тривоги про те, що людині не дано знати наперед.



Якщо ж ви розумієте, що самі не може впоратись зі своїм поганим настроєм і цей стан характеризується значною втратою цікавості до життя, при чому турбує вас упродовж двох тижнів і більше, тоді варто звернутись за допомогою до психолога.





На правах реклами