Ми у Facebook
06.10.2013, 17:25

А ви вже тримали в руках нові 50 копійок?

З 1 жовтня в Україні введені в обіг монети номіналом 50 копійок 2013 року карбування з низьковуглецевої сталі з гальванічним покриттям. Раніше для карбування 50-копійчаних монет використовувалися заготовки, виготовлені зі сплаву алюмінієвої бронзи. Більше про "старі-нові" гроші - дізнайтесь далі!
Загалом, як розповідає УНІАН, за словами заступника голови Національного банку України Віри Ричаковської, рік тому, в жовтні 2012 року, на одного громадянина України припадало 56 банкнот і 217 монет. «На сьогоднішній день в обігу 10 млрд штук монет. У 1993 році, коли ми тільки вводили національну валюту, у нас було лише 789 млн. монет. Приблизно такої ж кількості ми мали і банкноти, а на сьогоднішній день банкнот у нас 2,5 млрд штук... У нас сьогодні, за розрахунками, на одну людину припадає 56 банкнот і 217 монет», - сказала Віра Ричаковська.

Із усієї цієї грошової маси 50-копійчаних монет в обігу - близько мільярда штук! За даними Національного банку України, станом на 1 вересня нинішнього року в обігу перебувало 1 013 023 тис. шт. таких монет на суму 506 512 тис. грн.

Чому в Нацбанку вирішили змінити матеріал, із якого виготовлятимуть 50-копійчані монети? Основна передумова зміни матеріалу заготовок, кажуть в НБУ, це поєднання технологічного та економічного ефекту, а саме використання новітніх технологій під час виготовлення заготовок та карбування монет, а також зменшення вартості металу через відмову від кольорових металів (і сплавів), вартість яких на міжнародному ринку підвищується і призводить до збільшення собівартості виготовлення розмінних монет.

Головний банкір Рівненщини - про курси валют, банки та персональні дані [ЧАСТИНА 1]

У Національному банку уточнюють, що прийняттю рішення про заміну матеріалу заготовок для зазначених розмінних монет передувало ретельне вивчення відповідного світового досвіду. Аналіз сучасної світової монетної продукції за даними Coin Registration Office (Royal Mint) свідчить, що для виготовлення розмінних монет у світі використовується близько десяти металевих сплавів на основі міді, алюмінію, нікелю, цинку тощо. "Є варіанти з різними пропорціями компонентів сплавів. Рідше використовується чистий монометал – мідь, нікель. Деякі країни карбують монети на плакованих заготовках – мідне ядро, покрите нікелем, залізне ядро, плаковане міддю тощо", – пояснив директор Генерального департаменту регулювання грошового обігу Національого банку України Віктор Нестеренко. Він зазначив, що, наприклад, у Польщі для монет номіналами 10, 20, 50 грошей та 1 злотий використовувався мельхіор, у Росії для монет номіналами 10 і 50 копійок – мідно-цинковий сплав. Монети ж з гальванічним покриттям в обігу мають близько 40 країн світу, наприклад, країни Європейського Союзу, Великобританія, Аргентина, Канада тощо.

Нам, споживачам, важливо знати, що монети "старого" зразка вилучатися з обігу не будуть.





На правах реклами