Ми у Facebook
13.10.2013, 00:01

Картопля коштуватиме 6-7 гривень за кілограм

На сьогодні на українських ринках вартість картоплі сягає 5-6 гривень за кілограм – проти 1-2 гривень минулого року. Експерти аграрного ринку переконані, що і це не межа. Тим часом глава уряду запевняє: харчі не повинні дорожчати, бо їх вистачає.
Українські аграрії наголошують,що картопля стає золотою. «Вересневі дощі спричинили дефіцит і стрімке подорожчання «другого хліба». Нині картоплю важко збирати, бо земля стала жорсткою», – наголошують аграрії, повідомляє Zaxid.net із посиланням на «5 канал». Частина врожаю, кажуть фермери, так і залишиться у землі, адже холодів чекати зовсім недовго. Але найбільше врожаї постраждали від літньої посухи.

Аграрні експерти наголошують: «Україна цьогоріч збере близько 20 мільйонів тонн картоплі. З’їдають українці в середньому 7 мільйонів тонн. Але половина картоплі згниє через погані умови зберігання у дрібних виробників. Ще 10% врожаю втратять великі підприємства і частина піде на експорт. Зокрема – в Росію, яка вже пропонує удвічі більшу ціну за кілограм, ніж в Україні. Тож, забезпечити співвітчизників картоплею вже від середини зими буде важко».

У Міністерстві аграрної політики переконують, що держава контролює ситуацію, а підвищення ціни на картоплю – це результат змови реалізаторів. Водночас аграрії наголошують, що вдаватися у відчай зарано. «Якщо протягом місяця не буде дощів та морозів – вони встигнуть зібрати весь врожай. Тоді можна буде стримати ціну на рівні 6-7 гривень до наступного сезону», – заявляють аграрії.

На Рівненщині картопля цього року не вродила, тому й дорога

А тим часом прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив у Facebook, що з жодної групи продуктів харчування в Україні сьогодні немає дефіциту, а навпаки - є надлишок пропозицій. За словами глави уряду, на жаль, існують спекулятивні технології підняття ціни. І завдання сумлінних учасників ринку і державних адміністрацій - протистояти таким технологіям.

«Від адміністративних працівників і від бізнесу спільно потрібно забезпечити поставку у великих обсягах в наші міста тих овочів, на які піднялися ціни. Тим більше, що їх насправді у великому надлишку. Але десь не вистачає транспорту, десь не вистачає бажання, відповідальності, а десь є і відвертий саботаж. У результаті величезні обсяги картоплі та інших овочів, які вирощені і зібрані своєчасно, не надходять до міста саме тоді, коли зазвичай люди здійснюють заготівлю», - сказав Микола Азаров.

Прем'єр-міністр підкреслив, що уряд приділяє дуже велику увагу вирішенню цієї проблеми, і в результаті ситуація поліпшується. Але з іншого боку, зазначив Микола Азаров, громадянам самим «не слід піддаватися ажіотажу і готується до «кінця світу». «Ще раз підкреслюю: з жодної групи продуктів харчування в Україні на сьогодні немає дефіциту, а навпаки - є надлишок пропозицій. І дуже важливо, щоб та система, яку ми вибудовуємо в останній час (система оптових ринків, ярмарків, логістики), спрацьовувала і не дозволяла допускати такі сценарії», - заявив Микола Азаров.





На правах реклами