Ми у Facebook
17.10.2013, 14:15

Депутат Рівнеради Олександр Лащук - про Хомка, майбутні вибори та "садоводів" [+ІНТЕРВ'Ю]

Постать Олександра Лащука — одна з найбільш неоднозначних у Рівнераді. Скажемо без перебільшення: одна з найскандальніших.Чого варті його суперечки на сесіях, про коментарі в інтернеті — взагалі мови немає. Відверті думки депутата про міського голову Володимира Хомка, майбутні вибори та "садоводів".
Сьогодні друга частина нашої розмови, де Олександр Лащук без секретів розповідає про міського голову Володимира Хомка, майбутні вибори і свою участь у них, а також ділиться роздумами про скандальні земельні ділянки для "садівництва".

- Чи відбуваються домовленості між владою та опозицією на Рівненщині?
- Мені розповідали, що деякі народні депутати, які займають керівні ролі у партіях розділили за собою і округи, і квоти. Так, подейкують, що тариф на входження у список, і обєднаний кандидат від округу – буде становити від 20 000 доларів. Вони вже зараз домовляються, щоб в майбутньому ніхто не демпінгував. Так само, є табу на спільну діяльність з колишніми однопартійцями. Водночас ідуть домовленості і з Партією регіонів. Опозиційні політики систематично ходять по кабінетах, отримують нагороди, в тому числі і народні депутати. Те, що ми бачимо з екранів, в газетах і в сесійній залі – це одне, це звичайна гра на публіку. Політики - вони такі підленькі люди, що ніколи не вірять у те, про що говорять.

- Ви вже раз балотувалися у міські голови Рівного. На наступних виборах бачите себе кандидатом у мери?
- Нашому місту потрібна альтернатива. Не обовязково, це повинен бути я. Коли я йшов на вибори мера в 2010 році, я йшов не заради власних амбіцій, а для того, щоб запропонувати альтернативу нинішньому міському голові. На той момент багато рівнян вважало, що той курс, яким веде місто Володимир Хомко, не зовсім відповідає потребам рівнян. Ми вирішили запропонувати альтернативу, нове бачення. Не вибрати між Хомком та Лащуком, а обрати нове бачення між тим, що було, і тим, що може бути. Тоді у своїй програмі не говорив популістичні речі, а головний акцент зробив на тому, що для того, щоб місто запрацювало, потрібно всіх чиновників вивести на чисту воду.

- І яким чином ви планували це зробити?
- Щоб кожна копійка, кожна платіж, кожен конкурс чи тендер було виставлено на сайті міської ради, щоб громада могла контролювати, куди йдуть кошти. Так можна хоч і не подолати повністю корупцію, але реально зменшити, вивести все на монітор рівнян.
Півтора роки тому я вперше змусив міського голову прозвітуватися. Чому за минулий рік він так і не прозвітувався – це досі невідомо.

- Як думаєте, як один з найактивніших депутатів Рівнеради, який далеко не перший рік у політиці, - у Володимира Хомка є шанси на переобрання?
- У 2010-2011 роках більшість політиків думали, що треба співпрацювати з Хомком, тому що він – «вічний» мер. І тоді було цьому підтвердження, рейтинг довіри зашкалював – 66%. Місцеві псевдоеліти вважали, що обиратимуть його ще не раз. Спочатку йому ніхто не хотів перечити. Реально за 2 роки нашої з ним дискусії, Володимира Хомка рейтинг до 12%. Це величезний обвал і йому важко буде підніматись. Хоча місцеві псевдоеліти можуть ще раз на нього поставити... Але останнім часом його все частіше свої і здають, тому чисто по-людськи, я йому навіть співчуваю. Навіть в близьких до нього колах готують нових кандидатів на посаду мера.

Депутат Рівнеради Олександр Лащук - про "Свободу", Осуховського і Вознюка [+ІНТЕРВ'Ю]

- Свого часу міський голова напівжартома пропонував вам очолити управління житлово-комунального господарства - ось, мовляв, якщо ви так постійно критикуєте, то візьміть і зробіть... Погодилися б?
- Конкретного він нічого не пропонував, то була словесна еквілібристика – «якщо такий розумний, то покажи як треба». Ніхто мені ні разу не пропонував офіційно, чи неофіційно. А ходити і просити у когось посаду, я не буду. Володимир Хомко – це опонент. Та мене і не пустили би у ЖКГ, бо там «крутяться» мільйони: підрядники, комунальні підприємства… А найголовніше – я не дозволяю, щоб мною керували, і точно не носив би відкати.

- Яка ваша думка щодо злощасних ділянок для “садівництва”, яка пересварила стількох політиків?
- Річ у тім, що у Рівненській міській раді є з десяток підприємців, які можуть вільно зайти до міського голови Володимира Хомка і «дорізати», «вибити» собі якийсь шмат землі, майна чи підряд. Вони вклали в виборчу кампанію в середньому 20-30 000 у.о. Ці гроші вже давно «відбили». Є інша частина, які намагаються десь балансувати. Припускаю, що міська влада і частина обласної вирішили задобрити депутатів земельними ділянками… Так виникла спецоперація, коли треба було провести зодва десятків проектів рішень по розтягуванню майна. З 2011 року депутати постійно безкоштовно дослухалися до думки міського голови, бо він їх добре контролював і голосували, як він пропонував. В більшості такі рішення були умовно корупційними. Взагалі, у нас влада і міська, і обласна влада надзвичайно розмита. Щось штучно кристалізується тільки перед виборами. Партія регіонів працює на основну мету – дискредитувати опозицію. Саме тому, вони розраховуючи на жадібність депутатів. Було вирішено, що кожен зі своїх візьме по земельній ділянці за те, що вони дослухались під час голосувань.

Земельних ділянок під індивідуальну забудову у Рівному достатньо

Депутати, за цю каденцію, в більшості собі нічого значного не увірвали. Проте, і тут їх обманули. На Басовому Куті, земельні ділянки, майже не придатні для будівництва. Їхня ринкова вартість становить максимально 10 000-13000 у.о. Ділянки без комунікацій і земля може просідати через нестійкість грунту.

Інші ж 20 земельних ділянок на Київській, що проголосували на минулій сесії, - там дійсно вартісна земля, але тут і ціна інша – 20-30 000 у.о. мінімум. Ці земельні надали переважно людям із силових і контролюючих структур.

Такою акцією влада вбила двох зайців: по-перше, вони провели усі свої голосування, які їм було потрібно; по-друге - повна дискредитація опозиційних сил. Це запущена технологія і один посадовець, який це вигадав, точно отримає від регіоналів якусь нагороду, що так ганебно висвітлив опозицію.

До речі, на цій самій сесії, коли оприлюднили карту, то я побачив, що говорили тільки за частину ділянок, які кралися. Друга ж частина – гектари на Малорівненській, 7 гектарів землі Станції юних натуралістів – про це мовчок. І найголовніше, що гарні ділянки на Київській, все таки, основні фігуранти отримали.

Продовження відвертої розмови з Олександром Лащуком - уже цього тижня на порталі OGO.ua!





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ