Ми у Facebook
27.10.2013, 14:00

Шлях до серця татарина лежить через… чак-чак [+Фото]

Сімейні традиції допомагають родині бути згуртованою, виступають у ролі своєрідного «цементу», що скріплює сім'ю. А коли син або дочка виростуть, вони з теплом будуть згадувати дитячі роки, затишний будинок, сімейні посиденьки, свята з домашніми пирогами. Їм буде на що озирнутися і на що рівнятися при створенні власної сім'ї.
Кожна родина має свої традиції, у тому числі й кулінарні. В нашій сім’ї – це українські, російські, польські і … башкирські й татарські страви. Східний колорит їжі з’явився разом із моїм коханим чоловіком.

Відтоді домашнє застілля поповнилося смачними мантами, біляшами, пирогом зур-беліш и супом шурпа, секретами приготування яких поділилися батьки чоловіка. Але цілих вісімнадцять років моя друга половинка просив мене зробити чак-чак – солодкий національний десерт. Нарешті, я зважилася на цей подвиг.

Дістала з полички книжку «Татарська кухня» із заповітною закладкою на сторінці з рецептом чак-чаку. Вже у процесі я зрозуміла, чого так довго відтягувала цей момент. Виявилося, що кількість інгредієнтів була завеликою, а, точніше, розрахованою мало не на весілля. Більше трьох годин знадобилося на створення шедевру! Але й мій чоловік, і його колеги (вони активно допомогли в дегустації) були в захваті від нової, тепер традиційної, страви.

Запросіть власного чоловіка на побачення

Пізніше, я, звичайно, знайшла рецепти чак-чака з меншою кількістю продуктів і простішими засобами приготування. Пропоную два з них.

Інгредієнти для великого чак-чака

5 яєць;
1 столова ложка коньяку чи горілки;
500 г борошна;
1,5 склянки меду;
0,5-1 склянки цукру;
500-700 мл олії для фритюру
(до речі, в татарській кухні замість олії використовують топлене масло, зі смаком якого рослинну олію не порівняти).











Плюси і мінуси рослинних олій для здоров'я

Добре збиваємо яйця, додавши коньяк чи горілку. Замішуємо тісто. Даємо йому хвилин 20-30 настоятися. Далі відриваємо від нього шматки розміром з куряче яйце і катаємо з них тоненькі джгутики. Поки вони «відпочивають», у фритюрниці або каструлі нагріваємо олію.







Джгутики нарізаємо маленькими шматочками і смажимо. Стежте, щоби вони вільно плавали в олії, бо моментально збільшуються в об’ємі. Вже готові чак-чакинки кладемо на паперові рушники в друшляк, щоб стікало зайве масло.









Закінчивши процес зі смаженням, переходимо до сиропу. На повільному вогні розтоплюємо мед у невеликій каструльці. Поступово додаючи цукор і помішуючи, варимо сироп. Цукор повинен повністю розчинитися.



ТОП-13 модних дієт: пропонуємо способи схуднути на всі смаки

Далі обережно заливаємо гарячим сиропом смажені шматочки тіста та добре перемішуємо широкою лопаткою. Довго зважати не можна, тому що сироп швидко застигає. Суміш викладіть на велике блюдо або декілька тарілочок. Змочивши руки холодною водою, надайте чак-чаку форму гірки або будь-якої за вашим смаком.

Інгредієнти для маленького чак-чака

1 яйце;
0,5 чайної ложки коньяку чи горілки;
борошна, скільки візьме тісто;
0,5 склянки меду;
0,5 склянки цукру;
олія чи топлене масло.

Приготування за другим рецептом - подібне вищезгаданому, але доволі нелегкий процес створення джгутиків можна замінити на простіший. Розкачайте тісто в коло товщиною в 1 см, наріжте його вздовж смужками. Їх, у свою чергу, ділять вже на менші частинки горизонтально. Форма тістинок може бути у вигляді тонкої соломки, кульок, кубиків, квадратиків.



До обсмажених шматочків тіста перед заливкою сиропом ще можна додати подрібнені горіхи, родзинки, цукати, льодяники. До чак-чаку зазвичай подають чай.

Залишилось посипати десерт зверху цукровою пудрою, нарізати на шматочки і скуштувати разом із рідними. А великим чак-чаком можна ще й колег на роботі пригостити!



Смачного!!! :)

Фото автора та з сайту kukuksumushu.livejournal.com





На правах реклами