Ми у Facebook
04.11.2013, 13:00

Звертатися у суд тепер набагато дорожче: нові розміри судового збору

Віднедавна українцям стало дорожче звертатися до судів за захистом своїх прав. Адже з 23 жовтня 2013 року вступив у силу Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору».
Про «ціни» доступу до правосуддя у найбільш поширених у сучасному житті справах розповіла юрист РОГО «Комітет виборців України» Мирослава Примак:

«Розпочнемо з адміністративного судочинства, тобто зі справ, у яких відповідачем є орган публічної влади або його посадова особа.

Для порівняння, до 1 листопада 2011 року державне мито в немайнових справах, наприклад, які стосувалися пенсії, субсидії, соціальної допомоги, становило всього лише 3,40 грн. Після цієї дати - 0,03 від мінімальної заробітної плати (МЗП), встановленої на 1 січня відповідного року. Тобто, в 2013 році до 23 жовтня це було 34,41 грн. А на сьогодні судовий збір у таких справах зріс вдвічі і становить 68,82 грн. (0,06 від МЗП).

Якщо ж Ви захочете звернутися до суду з майновим адміністративним позовом (позови про визнання протиправним рішення суб'єкта владних повноважень, яке впливає на склад майна позивача, в тому числі шляхом безпідставного стягнення податків, зборів, штрафних санкцій тощо), то мінімальний судовий збір у таких випадках буде зараз 1720,50 грн. (1,5 розміру МЗП). До речі, до 23 жовтня мінімальний розмір був 114,70 грн. (0,1 від МЗП). Однак законодавець визначив, що під час подання адміністративного позову майнового характеру сплачується 10% розміру ставки судового збору. Решта суми судового збору стягується з позивача або відповідача пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимоги. Отже, як бачимо, з владою судитися стало значно дорожче.

Ще однією зміною після 23 жовтня стало те, що в справах про адмінправопорушення судовий збір сплачується після винесення судом постанови про накладення адміністративного стягнення особою, на яку такий, наприклад, штраф накладено. Розмір становить 34,41 грн. (0,03 від МЗП).

Щодо найпоширеніших цивільних справ, то, наприклад, позов про розірвання шлюбу відтепер «коштуватиме» не 114,70, як було до 23 жовтня, а 229,40 грн. (0,2 від МЗП); позов про поділ майна при розірванні шлюбу - мінімум 229,40 грн. (не менше 0,2 від МЗП).

У немайнових цивільних справах (наприклад, позов про зняття особи з реєстрації, про визнання договору недійсним, про визнання прилюдних торгів недійсними, про продовження строку прийняття спадщини) судовий збір зріс удвічі (з 0,1 до 0,2 від МЗП) і на сьогодні становить 229,40 грн.

Коли треба вчасно звертатися до суду з цивільною справою?

У майнових цивільних справах (наприклад, про витребування майна з чужого володіння, про стягнення боргу, стягнення аліментів чи інших коштів, про визнання права власності на спадкове майно) мінімальна ставка судового збору відтепер становить 229,40 грн. (0,2 від МЗП).


Щоб звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу, тепер слід сплатити 50% від ставки, яку б Ви сплачували при зверненні із позовом, тобто не менше 114,70 грн.

У справах про усиновлення, визнання особи недієздатною, про обмеження цивільної дієздатності особи, визнання особи померлою чи безвісно відсутньою, визнання спадщини відумерлою, встановлення факту, що має юридичне значення (наприклад, факту належності правовстановлюючого документу особі, факту родинних відносин, факту проживання однією сім'єю) судовий збір становить 114,70 грн. (0,1 від МЗП).

Як отримати довідку про шлюб, якщо він був укладений в іншій державі?

За звернення з позовом про захист честі, гідності фізичної особи, ділової репутації фізичної або юридичної особи слід сплатити 229,40 грн. (0,2 від МЗП). Якщо ж ще ставиться вимога про стягнення моральної шкоди, яку Ви оцінили до 5 МЗП (5735,00 грн.), то сплачується ще 229,40 грн. (0,2 від МЗП); від 5 до 50 розмірів МЗП - 1% від суми; від 50 до 100 розмірів МЗП - 5% від суми; більше 100 розмірів МЗП - 10% від суми.

Якщо захочете подати заяву про перегляд заочного рішення, то муситимете сплатити судовий збір в розмірі 114,70 грн. (0,1 від МЗП).

Зміни, що набули чинності з 23 жовтня 2013 року, не торкнулися господарських справ.

Що стосується апеляцій та касацій на рішення (постанову) суду, то як в адміністративних, так і цивільних спорах це становить відповідно 50% і 70% від тієї суми, яку було сплачено за подання того чи іншого позову. Наприклад, якщо Ви оскаржували дії/бездіяльність органу Пенсійного фонду щодо Вашої пенсії, то за апеляцію слід сплатити 34,41 грн., касацію - 48,17 грн. Ухвала суду в адміністративній справі може бути оскаржена в апеляційному чи касаційному порядку при сплаті судового збору за ставкою 0,05 від МЗП, у цивільній справі - 0,5 від МЗП.

Пам'ятайте, що вказані в гривнях «тарифи» з 2014 року будуть іншими, оскільки буде затверджений новий розмір мінімальної заробітної плати. Тому радимо в конкретній справі точний розмір судового збору з'ясовувати або в суді, або у фахівця-юриста. Бо лише через неправильну сплату судового збору Ваш позов можуть залишити без руху».


Джерело: Юридичний відділ РОГО КВУ





На правах реклами