Ми у Facebook
27.11.2013, 17:10

Громадська рада обговорила питання євроінтеграції

Найактивніші представники громадських організацій області висловлювали свою позицію щодо подальшого розвитку України. Таким було одне з питань, яке порушили під час засідання громадської ради при облдержадміністрації. Серед запрошених на захід був і заступник голови ОДА Олексій Губанов.
«Україна є незалежною державою, яка, перш за все, захищає національні інтереси в усіх напрямах. Якщо мова йде про економічний розвиток, то співпраця може налагоджуватися і, наприклад, із США, і з Китаєм. Тобто там, де це вигідно для нашої держави. Водночас нав’язувати українцям вибір всього за двома векторами – це нонсенс. Тим більше, порівнювати Митний Союз і Євросоюз – це все-одно, що співставляти зелене з круглим. Адже одне об’єднання є економічним, інше – більш політичним, - пояснив Олексій Губанов. – Водночас державна політика України спрямована на євроінтеграцію. І найбільше для цього зробив діючий Президент. Тим часом щодо підписання угоди про асоціацію, то не всі запропоновані Україні умови є вигідними. Зараз працюють над узгодженням нюансів співпраці».

На Євромайдані у Рівному зібрали понад 3 тисячі підписів за асоціацію з ЄС [+Фото]

Тим часом представники громадської ради висловилися за євроінтеграційний курс України. В свою чергу експерти запевняють, що до підписання угоди про асоціацію має бути підготовлена економіка країни. Зокрема, економіст, голова правління ГО «Рівненська агенція регіонального розвитку» Олександр Осовець зазначає: «Природно, що низка підприємств, діяльність яких суттєво залежить від торговельних умов з Російською Федерацією, у разі підписання зазнають тарифних і нетарифних бар’єрів, і за цей час можуть втратити ринок.

Проте миттєво ринок ЄС не відкриється для цих же підприємств, так як для безперешкодного доступу товарів у ЄС необхідно гармонізувати значну кількість нормативно-правових документів, ухвалити значну кількість регламентів, стандартів і т.д.», акцентував Олександр Осовець.





На правах реклами