Ми у Facebook
09.12.2013, 07:00

Україна опинилася на 144-му місці в світі за рівнем корупції

Сьогодні, 9 грудня, відзначають міжнародний день боротьби з корупцією - згідно з рішенням Генеральної Асамблеї ООН.

У 2003 році у мексиканському місті Меріда у Мексиці на політичній конференції високого рівня була відкрита для підписання Конвенція ООН проти корупції. Вже 14 грудня 2005 року Конвенція набула чинності, як міжнародний правовий документ, обов'язковий до виконання її сторонами.


Рівненська область: прокуратура виявила порушення у діяльності міської ради


На кінець 2009 Конвенцію підписали близько 140 держав і близько 80 — ратифікували. Україна ратифікувала цю угоду 18 жовтня 2006 року. Документ зобов'язує країни, які підписали його, відповідати перед законом. Карними вважаються хабарі, присвоєння бюджетних засобів і відмивання корупційних доходів. Згідно з одним із положень конвенції, необхідно повертати кошти до тієї країни, звідки вони поступили в результаті корупції, - пише Вікіпедія.

Рівненська область: директор підприємства не платив 29 підлеглим заробітну плату

Організація Transparency International, яка стежить за рівнем корумпованості у світі, оприлюднила свій щорічний рейтинг - Індекс сприйняття корупції в 2013 році.

У цьогорічному рейтингу Україна посіла 144-е місце - поряд з Нігерією, Папуа-Новою Гвінеєю, Іраном, Камеруном і Центральноафриканською Республікою - набравши на три бали менше, ніж минулого року, - повідомляє Голос Америки.

Однак, як зазначають автори дослідження, у наступному році Україна ризикує скотитися ще нижче.

Згідно з Індексом, Росія опинилася на 127-му місці, набравши 28 балів. Казахстан зайняв 140-е з 26 балами, а Україна 144-е з 25 балами. Рейтингову таблицю колишніх країн Радянського Союзу завершують Туркменістан і Узбекистан, які поділили 168-е місце, набравши по 17 балів.

Корупція (від лат. corrumpere — псувати) — протиправна діяльність, яка полягає у використанні службовими особами їх прав і посадових можливостей для особистого збагачення; підкупність і продажність громадських і політичних діячів.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ