Різдвяний піст 2014: харчування без шкоди для здоров’я
У свій раціон під час Різдвяного посту ви можете включити наступні продукти:
овочі, фрукти, гриби (салати з сирих та відварених продуктів, тушковані, запечені, квашені, парові);
каші (використовуємо гречану, пшеничну, перлову, пшоно, овес, рис, квасолю, сочевицю, горох, кукурудзу, але без додавання вершкового масла та смальцю);
хліб;
горіхи, сухофрукти, мед.
Крім того, у дні великих святих, великі і храмові свята, якщо ці дні припадають на вівторок або четвер, можна їсти рибу і пити вино в невеликій кількості. Хворим, вагітним жінкам і дітям допускається послаблення посту.
За церковним статутом допустиме таке харчування:
понеділок - можна вживати їжу з олією;
вівторок - можна вживати їжу з олією;
середа - допустиме сухоїдіння;
четвер - можна вживати їжу з олією;
п'ятниця - допустиме сухоїдіння;
субота - можна вживати їжу з олією і вином, допустимо їсти рибу;
неділя - можна вживати їжу з олією і вином, допустимо їсти рибу.
Підкова з солоного тіста для новорічної ялинки
Жіночий Клуб пропонує декілька смачних рецептів з риби у піст.
Рибні котлетки
Інгредієнти
800 г рибного філе
150 г хліба (краще батон)
190 г води
2 ложки сухого крохмалю або 1 терта сира картоплина
сіль за смаком
Приготування
Хліб замочіть у воді. Рибне філе перемеліть на м’ясорубці разом із хлібом. Тоді додайте сіль, крохмаль або терту картоплю, вимішайте і ще раз пропустіть через м’ясорубку. Добре вибийте фарш. Підготовану масу сформуйте у вигляді котлет або биточків і готуйте на пару 20-30 хв. Можна викласти рибні котлети у сковорідку, додати трохи води і потушити. Або запекти в духовці при температурі 200-220 градусів, підклавши папір для випічки – по часу забирає стільки ж, тобто хвилин 20-30. Фарш можна використовувати і для приготування тефтельок, лише додати в нього будь-яку крупу, відварену до напівготовності.
Запечена скумбрія
Інгредієнти
1 скумбрія
1/2 лимона
приправа для риби
сіль, перець
Приготування
Рибу помийте і добре почистіть, голову за бажанням можете залишити, а можна і відрізати. Тушку скумбрії обсипте рибною приправою зовні та всередині, посоліть та поперчіть за смаком. Лимон наріжте кружальцями та обкладіть рибу з двох сторін та всередині, загорнувши її в поліетиленовий кульок або в харчову плівку. Покладіть скумбрію в холодильник для маринування на 0,5-2 години. Коли замаринується, дістаньте рибу, заберіть лимон, а 2-3 кружальця залиште всередині скумбрії. Зробіть прорізи по довжині тушки та вкладіть кружальця помідору. Після цього загорніть рибу в подвійний шар фольги і випікайте при температурі 180 градусів 40 хвилин. Рибка готова. Печену скумбрію найкраще надрізати по хребту і розділити на дві половинки. Подавайте з класичним для риби гарніром: рисом або овочами.
Скумбрія припущена
Маринуємо рибу, як у попередньому рецепті. Після маринування викладіть рибу до сковорідки разом з лимонами. Залийте скумбрію водою, щоб вона покрила рибу, додайте за смаком базиліку і коріандру та поставте на вогонь. Коли закипить, збавте вогонь на мінімум і тушіть під кришкою близько 1 години, перевернувши один раз у процесі приготування. Цю рибу можна подавати як гарячою, так і в холодному вигляді.
Пісна рибна юшка
Інгредієнти
1 кг риби
4 л води
800 гр. картоплі
150 гр. моркви
150 гр. цибулі
1 корінь петрушки
5 горошків перцю
4 лаврових листочки
сіль
чорний перець
зелена цибулька
Приготування
Кількість інгредієнтів вказана на 4 літрову каструлю. Чистимо рибу, відрізаємо голову та хвіст, відварюємо їх близько 25-30 хвилин. Отриманий бульйон проціджуємо через марлю а рибну голову та хвіст викидаємо. Рибу нарізаємо невеличкими шматочками. Цибулю дрібненько подрібнюємо. Моркву натираємо на середній тертці. Картоплю нарізаємо кубиками або невеличкими брусочками. В киплячий бульйон кладемо спочатку картоплю, сіль і чорний перець. Коли картопля буде наполовину готов, додаємо рибу і варимо 15 хвилин. Потім - моркву та цибульку, варимо ще 5-7 хвилин. У кінці кладемо лавровий листок, корінь петрушки та перець горошком. Даємо настоятися півгодини. Перед подачею дрібненько нарізаємо зелену цибулю і посипаємо нею нашу чудову юшку.
Такі страви можна використовувати не лише під час посту. Вони ідеально впишуться й у ваше післясвяткове меню, щоби розвантажити свій організм від застіль і повернутися у форму.
Яка сковорода краще: переваги і недоліки
І не забувайте, любі рівнянки, що головним під час Різдвяного посту-2013 є духовне очищення: угамування дратівливості, злості й гніву, приборкання похоті, позбавлення від брехні, наклепів і заздрості.
Приводимо себе у форму до Нового Року!
Цитата дня
«Піст - матір смиренної думки, джерело всякої мудрості; піст - матір усіх благ, учитель цнотливості і всякої чесноти».
Св. Іоанн Златоуст
здоровий спосіб життя, здоров'я, Новий рік, 2014, харчування, Різдвяний піст, піст
У Рівному буде концерт органної музики
Усіх поціновувачів органної музики запрошують на творчий вечір.
переглядів: 100
На Рівненщині діятиме заборона на вилов раків
З 1 грудня 2024 року по 30 червня 2025 року на території Житомирської та Рівненської областей діятиме заборона на вилов річкових раків.
переглядів: 92
26 листопада: які сьогодні свята, важливі прикмети
У вівторок, 26 листопада 2024 року, світ відзначає Всесвітній день оливкового дерева, покликаний нагадати про значення цієї рослини для культури, здоров’я та екології. Для вірян цей день особливий, адже вони вшановують святого преподобного Аліпія Стовпника.
переглядів: 164
Рівнян запрошують на виставу "Пілот та маленький принц"
Виставу можна буде подивитися у Рівненському академічному обласному театрі ляльок у п'ятницю, 29 листопада, о 18.00.
переглядів: 391
Завтра Рівне проститься із полеглим Героєм
Завтра, 25 листопада, у Рівному попрощаємося із захисником України Олегом Зваричем, який загинув, борючись із ворогом.
переглядів: 731