Ми у Facebook
01.01.2014, 19:32

Як харчуватися в останні дні різдвяного посту?

28 листопада розпочався Різдвяний піст, який триватиме до 6 січня. Пропонуємо вашій увазі календар харчування під час останнього тижня посту.
Різдвяний піст має й іншу назву — Пилипів (Пилипівський) піст або, по-народному, Пилипівка. Ця назва походить від свята Святого апостола Пилипа, яке припадає на 27 листопада — останній день, коли їдять скоромну їжу перед постом (заговини). Апостол Пилип уславився проповіддю Слова Божого та чисельними випадками зцілення людей. Православна церква називає його учнем, другом Господа і подражателем страждань його (апостола Пилипа розіп'яли на хресті, як і Спасителя).

Харчування під час Різдвяного посту

Різдвяний піст вважається нестрогим. Не можна вживати їжу тваринного походження: м'ясо, яйця і молочні продукти. Решта обмеження змінюються залежно від дня тижня. Якщо не трапиться ніякого свята, то в понеділок, середу і п'ятницю можна вживати рослинну їжу без олії, а у вівторок і четвер - з олією, у суботу ж і неділю, аж до 2 січня, до них додається риба.

Дуже суворий пісний день у Святвечір - переддень Різдва. До першої зірки прийнято відмовлятися від їжі, а ввечері розговляються сочивом (коливом, кутею) - кашею з обварений крупи (зазвичай пшеничного) з різними добавками.

Почався Різдвяний піст: як правильно постувати? [+ПОРАДИ]

Харчування під час останнього тижня посту (1-6 січня)

Середа, 1 січня - сухоїдіння. Дозволяється не варена їжа без олії. У цей день на стіл ставляться хліб, сіль, воду, сирі овочі і фрукти, сухофрукти, горіхи, мед.

Четвер, 2 січня - їжа рослинного походження у відварному вигляді з рослинним маслом.

П'ятниця, 3 січня - сухоїдіння. Дозволяється не варена їжа без олії.

Субота, 4 січня - їжа рослинного походження у відварному вигляді з рослинним маслом.

Неділя, 5 січня - їжа рослинного походження у відварному вигляді з рослинним маслом.

Понеділок, 6 січня - слід утримуватися від їжі до першої зірки.



28 листопада розпочинається Різдвяний піст [+Відео]

Дотримуючись посту, потрібно пам’ятати, що він відрізняється від звичайного голодування своєю духовною складовою. А тому той, хто постить, повинен більше уваги приділяти своєму духовному життю: молитися в храмі і вдома, читати Святе Письмо та християнську релігійну літературу, обмежити все те, що відволікає від спілкування з Богом - перегляд телепрограм, слухання радіо, відвідування розважальних заходів.

Якщо хтось перебуває у сварці чи тримає на когось гнів - необхідно примиритися з цією особою, бо гріхи гордості, гніву, осуду, ненависті, злоби позбавляють того, хто постить, всіх плодів його праці.





На правах реклами