Ми у Facebook
28.11.2014, 12:00

Сьогодні, 28 листопада, розпочався Різдвяний піст [+Відео]

28 листопада розпочинається Різдвяний піст, який триватиме до 6 січня. Дізнайтесь більше про його значення у житті християнина та про правила харчування під час Різдвяного посту!
Релігійне значення Різдвяного посту

Головна ідея посту полягає у поєднанні фізичного посту з духовним. По закінченні його православні святкують Різдво Христове. Звідси і назва — Різдвяний піст. (Дивіться далі - сюжет ТСН.ua про Різдвяний піст).

Різдвяний піст має й іншу назву — Пилипів (Пилипівський) піст або, по-народному, Пилипівка. Ця назва походить від свята Святого апостола Пилипа, яке припадає на 27 листопада — останній день, коли їдять скоромну їжу перед постом (заговини). Апостол Пилип уславився проповіддю Слова Божого та чисельними випадками зцілення людей. Православна церква називає його учнем, другом Господа і подражателем страждань його (апостола Пилипа розіп'яли на хресті, як і Спасителя).

Різдвяний піст - зимовий піст, він є для християн освяченням останньої частини року таємничим оновленням духовного єднання з Богом і приготуванням до святкування Різдва Христового. Лев Великий пише: "Саме зберігання утримання відображене чотирма порами, щоб протягом року ми пізнали, що невпинно маємо потребу в очищенні і що при розсіянні життя завжди треба намагатися нам постом і милостинею винищувати гріх, який примножується тлінністю плоті і нечистотою побажань". За словами Льва Великого, Різдвяний піст є жертва Богові за зібрані плоди. "Як Господь ущедрив нас плодами землі, - пише святитель, - так і ми під час цього посту повинні бути щедрими до бідних".



Почався Різдвяний піст: як правильно постувати? [+ПОРАДИ]

За словами Симеона Солунського, "піст Різдвяної Чотиридесятниці зображує піст Мойсея, яким постив Він сорок днів і сорок ночей, отримав на кам'яних скрижалях накреслення слів Божих. А ми, постячи сорок днів, споглядаємо і приймаємо живе Слово від Діви, написане не на каменях, але що втілилося і народилося, і з’єдналося з Його Божественною плоттю ".

Сюжет TСН.ua про Різдвяний піст


Різдвяний піст встановлений для того, щоб до дня Різдва Христового віруючі очистили себе покаянням, молитвою і постом, щоб з чистим серцем, душею і тілом могли благоговійно зустріти явленого у світ Сина Божого і щоб, окрім звичайних дарів і жертв, принести Йому наше чисте серце і бажання слідувати Його вченню.

Як святкувати Новий рік під час посту?

Харчування під час Різдвяного посту

Різдвяний піст вважається нестрогим. Не можна вживати їжу тваринного походження: м'ясо, яйця і молочні продукти. Решта обмеження змінюються залежно від дня тижня. Якщо не трапиться ніякого свята, то в понеділок, середу і п'ятницю можна вживати рослинну їжу без олії, а у вівторок і четвер - з олією, у суботу ж і неділю, аж до 2 січня, до них додається риба.



Що приготувати у піст: рецепти

Крім того, риба дозволяється й у великі свята - Введення в храм Пресвятої Богородиці (4 грудня), день святителя Миколи Чудотворця (19 грудня), а також у дні пам'яті деяких святих - апостолів Матвія (29 листопада), Андрія Первозванного (13 грудня) і князя Олександра Невського (6 грудня).

Дуже суворий пісний день у Святвечір - переддень Різдва. До першої зірки прийнято відмовлятися від їжі, а ввечері розговляються сочивом (коливом, кутею) - кашею з обварений крупи (зазвичай пшеничного) з різними добавками.

Пісні рецепти на щодень

Вирішуючи, наскільки варто обмежувати себе у харчуванні під час посту, варто враховувати стан свого здоров'я. Краще порадитись як зі священиком, так і з лікарем.

Піст тілесний, без посту духовного нічого не приносить для спасіння душі. Навіть навпаки, може бути і духовно шкідливим, якщо людина, утримуючись від їжі, переймається свідомістю власної переваги від свідомості того, що вона постить. Справжній піст пов'язаний з молитвою, покаянням, з утриманням від пристрастей і пороків, викоріненням злих справ, прощенням образ, з утриманням від подружнього життя, з виключенням розважальних і видовищних заходів, перегляду телевізора. Піст не мета, а засіб - засіб упокорити свою плоть і очиститися від гріхів. Без молитви і покаяння піст стає лише дієтою.

За матеріалами офіційного веб-сайту Рівненської єпархії та zdorovia.com.ua





На правах реклами