Ми у Facebook
24.01.2014, 21:27

Банкіри стверджують: їх змушують порушувати банківську таємницю

Необхідність подання окремих даних у податковій звітності вимушує банки порушувати режим банківської таємниці. Про це говориться у листі Незалежної асоціації банків України (НАБУ) на адресу Міністерства доходів і зборів.
Як повідомляє прес-служба НАБУ, мова йде про новий варіант Додатку №6 до податкової декларації з податку на додану вартість (затверджений наказом Міністерства доходів і зборів України №678 від 13 листопада 2013 року), в якому є вимога вказати кожного контрагента за операціями, які не є об'єктом оподаткування ПДВ.

«Починаючи із звітного періоду «січень» 2014 року при заповненні форми довідки (Д6) декларації визначеної Наказом №678 необхідно зазначати дані за кожною окремою операцією з відповідним контрагентом, що на нашу думку є порушенням вимоги законодавства щодо нерозголошення банківської таємниці», - говориться у листі НАБУ.

Зміни до Податкового кодексу з 1 січня 2014

Українські банки мають розгалужену мережу філій і протягом місяця кількість операцій, які потрібно відображати при заповненні нового варіанту довідки (Д6) може перевищувати 1 млн, зазначають в НАБУ. Автори листа підкреслюють, що відсутні законодавчі підстави та технічні можливості для заповнення банками довідки (Д6) декларації у відповідності до вимог Наказу № 678. При цьому зазначається, що у попередньому варіанті цієї форми звітності вказувались дані про виручку від таких операцій загальним підсумком за відповідний звітний період.

1 січня 2014 року розпочалась кампанія декларування доходів громадян


«Просимо посприяти вирішенню зазначеного питання шляхом внесення змін до Наказу №678 і залишити форму довідки (Д6) декларації у попередній редакції, або ініціювати надання Міністерством доходів і зборів України роз’яснення для банків щодо заповнення існуючої форми довідки (Д6) декларації із зазначенням загального підсумку операцій звільнених від ПДВ за відповідний звітний період», - йдеться у листі.

Зарплати бюджетників у 2014 році


Як нагадує "ГроссБух", Наказом Міністерства доходів і зборів України № 678 від 13.11.2013 року затверджено нові форми подання податкової звітності з податку на додану вартість (ПДВ) замість старої форми, а саме: податкову декларацію; уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок; розрахунок податкових зобов’язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник ПДВ, які постачаються нерезидентами; та порядок заповнення і подання звітності. Згідно пункту 11 Порядку Податкова звітність подається до контролюючого органу особою, яка зареєстрована платником податку на додану вартість згідно з вимогами розділу V Податкового Кодексу, за винятком розрахунку податкових зобов’язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник ПДВ, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України, який подається особою, не зареєстрованою платником ПДВ, і тільки за той звітний період (календарний місяць), у якому такі послуги отримано. Звітний період визначається у порядку, встановленому статтею 202 Податкового Кодексу, і може дорівнювати одному календарному місяцю. Податкова звітність у паперовій формі подається на аркушах формату А4, в електронній формі — згідно з порядком підготовки і подання податкових документів в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку. У рядках, де відсутні дані для заповнення, має бути проставлений прочерк. Декларація складається із вступної частини, службових полів, чотирьох розділів та обов’язкових додатків.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ