Ми у Facebook
13.01.2014, 00:14

Зміни до Податкового кодексу з 1 січня 2014

В Україні з 1 січня 2014 року набули чинності зміни до Податкового кодексу України. Дізнайтесь про них більше!
Ці зміни так чи інакше можуть торкнутися 19 тисяч підприємств, установ та організацій Рівненщини - саме стільки їх є платниками податків у нашій області, повідомили з Головного управління Міністерства доходів і зборів України у Рівненській області. Зокрема, із більше 19 тисяч зареєстрованих підприємств та організацій Рівненщини (юридичних осіб), майже 4 тис. є платниками податку на прибуток та 2,8 тис. платників ПДВ. Упродовж 2013 року окремі з них перейшли на спрощену систему оподаткування.

У Рівненській області зареєстровано також 3,5 тис. платників земельного податку – юридичних осіб, з них сплачують податок майже 2 тис., а 1,5 тис. - користуються пільгами. Ще понад 1,5 тис. є платниками орендної плати за землю.

Мінімальна зарплата в Україні з 1 січня 2014

Отже, які зміни до Податкового кодексу України набули чинності з 1 січня 2014 року?

Зміна обліку та реєстрації платників податків

Відтепер внесено зміни в частині отримання свідоцтв платника ПДВ та єдиного податку. Реєстрація таких платників здійснюватиметься шляхом внесення записів до відповідних державних реєстрів. Платники єдиного податку будуть користуватися витягом з реєстру платників єдиного податку, який на запит підприємців безоплатно видаватиме податковий орган. Міністерство доходів і зборів України зобов’язане безкоштовно надавати вільний доступ до даних з реєстру платників єдиного податку: податковий номер (для юридичної особи); найменування для юридичної особи або прізвище, ім’я, по батькові для фізичної особи; дату (період) обрання або переходу на спрощену систему оподаткування; ставку єдиного податку; групу платника податку; види господарської діяльності першої та другої груп; дату виключення з реєстру платників єдиного податку. Ці дані доступні через реєстраційний веб-портал юридичних осіб та фізичних осіб–підприємців та на власному офіційному веб-сайті Міндоходів.

З 1 січня 2014 року почав діяти податок на нерухомість

Також, як інформує Finance.ua, з 1 січня 2014 року підприємці для переходу зі звичайної на спрощену систему оподаткування зможуть подавати заяву на перехід безпосередньо державному реєстратору, а не до податкового органу. Таким чином у Міндоходів хочуть зберегти час підприємців і мінімізувати їхній контакт з податківцями.

Нові правила реєстрації для фізичних осіб-нерезидентів

Фізична особа, яка є резидентом іноземної держави, тобто не проживає в Україні, може бути взята на облік за місцем реєстрації свого перебування (проживання) на території України. При цьому у разі якщо особа має право постійного проживання на території іноземної країни, вона вважається такою, що не проживає в Україні.

Нові особливості проведення перевірок

Упродовж 5 робочих днів після отримання акта перевірки платник податків має право надати контролюючому органу будь-які документи, а не тільки ті, які зазначені в акті перевірки як відсутні.

Крім того, при проведенні перевірок контролюючі органи не мають права вимагати отримання витягу з відповідного реєстру про те, що платник податків став на облік згідно з вимогами Податкового кодексу.

Встановлено і нову вимогу: копії первинних документів, що передаються платниками податків під час проведення перевірки, повинні бути завірені підписом платника податків або його посадової особи та скріплені печаткою (за наявності).

1 січня 2014 року розпочалась кампанія декларування доходів громадян

Порядок реєстрації платників ПДВ

Раніше видачу свідоцтва платника ПДВ здійснювали податкові органи, відтепер реєстрація відбувається у держреєстраторів, а за запитом платника податків йому безоплатно протягом двох робочих днів, наступних за днем отримання такого запиту, надається витяг з реєстру платників податків. Він діє до моменту внесення змін до реєстру. Форма запиту про отримання витягу та виписки з реєстру платників податків затверджується центральним органом виконавчої влади.

Бюджетникам заборонили закордонні відрядження

Податок на додану вартість та акцизи

Верховна Рада перенесла на 2015 рік зниження ставки податку на додану вартість (ПДВ) з 20 до 17%. Також знизили ставку податку на прибуток на 2014 рік з 19 до 18% замість раніше передбачених 16%.

У Міндоходів вирішили продовжити звільнення від оподаткування ПДВ необроблених шкур і дубленої шкіри без подальшої обробки, операцій з металобрухтом до 1 січня 2015 р. Звільнили від оподаткування ПДВ й операції з макулатурою. Також підвищено ставки акцизного податку на алкоголь: на пиво – на 35%, на сидр і перрі (без додання спирту) – на 50%, на спирт та інші алкогольні напої на 14%. На тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну зобов’язання по сплаті акцизного податку збільшили на 11,6%. Також тепер у разі переобладнання непідакцизного транспортного засобу, наприклад вантажного авто, у підакцизний, уникнути податкового збору не вийде – при реєстрації або перереєстрації переобладнаного транспортного засобу доведеться пред’являти квитанції або платіжні доручення про сплату податку з відміткою банку про дату виконання платіжного доручення.

З 1 січня 2014 року пити і курити стало дорожче

Електронні податкові перевірки

З 1 січня 2014 року набув чинності Порядок подання платником податків заяви про проведення документальної невиїзної позапланової електронної перевірки та прийняття рішення територіальним органом Міністерства доходів і зборів України про проведення такої перевірки.

Для цього платник податків з незначним ступенем ризику має подати відповідну заяву не пізніше ніж за 10 календарних днів до передбачуваного початку проведення електронної перевірки. До заяви додаються електронні підтверджуючі документи. Податкова має право отримати від платника також завірені паперові копії документів, що стосуються перевірки.

Крім того, визначено, що електронні перевірки проводитимуться для:
- платників податків, які застосовують спрощену систему оподаткування , – з 01.01.2014 р.;
- суб’єктів господарювання мікро- , малого та середнього бізнесу – з 01.01.2015 р.;
- інших платників податків – з 01.01.2016 р.

Використана інформація "Паралелі"





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ

Останні новини

25.04, 13:00 Центр міста розквітає : У Рівному встановлюють писанковий сад

25.04, 12:33 Рівнянки достроково отримали можливість виступати у Суперлізі

25.04, 12:20 На Рівненщину прибув п'ятий евакуаційний потяг: Де поселять людей

25.04, 12:00 Прощання з Героями: У Рівному віддали останню шану Андрію Костюкевичу та Ігорю Кудріну

25.04, 11:36 Що робити, якщо розбився ртутний термометр: ефективні поради

25.04, 11:00 Роковини аварії на Чорнобильській АЕС: У Рівному відбудеться мітинг

25.04, 10:30 Двоє жителів Рівненщини втратили тисячі гривень, бо скористались шахрайською "допомогою"

25.04, 10:12 Нове життя: Жінка виїхала з Донеччини, народила на Кіровоградщині, а житиме на Рівненщині

25.04, 09:59 «Здав» неіснуюче житло трьом різним людям: жителя Рівненщини судитимуть за шахрайство

25.04, 09:39 У Майї свято: Рівненський зоопарк запрошує на частування до тапіра