Ми у Facebook
26.01.2014, 19:44

Що таке "Народна Рада" [ДОВІДКА]

Чи не найуживаніші слова останніх днів - "Грушевського", "барикади", "захоплення", "переговори" і "Народна Рада". Один за одним у регіонах проголошують створення "Народних Рад". Між тим, у новітній історії України вже була "Народна Рада". Коли саме і чим вона відзначилась? Трохи історії - далі!
Було це більш як два десятиліття тому. Тоді, як і зараз, "Народна Рада" теж була опозицією.

"Народна Рада" — саме таку назву мала парламентська опозиція у Верховній Раді України першого скликання (1990–1994 рр.). Сформувалась вона із членів Демократичного блоку в українському парламенті у кінці травня 1990 року на противагу консервативно-прокомуністичній парламентській більшості. До складу останньої входило 239 депутатів, тому зазвичай більшість так і називали - "група 239". Офіційно ж тодішня провладна більшість іменувала себе групою "За суверенну Радянську Україну".

Карта захоплення ОДА України станом на 26 січня [+Фото]

Натомість до складу Народної Ради входило 125 депутатів. Найбільше представників було від Львівщини — 24, Києва — 17, Івано-Франківщини — 11, Харківщини — 10. Звісно, до складу Народної Ради входили й рівненські депутати, обрані від Народного Руху України - Володимир Пилипчук, Микола Поровський та нині покійний Василь Червоній.

Штурм Запорізької ОДА: є поранені [+Фото]

До слова, очолював Народну Раду уродженець Рівненщини - Ігор Юхновський. Пізніше, на виборах 1 грудня 1991 року, він балотувався у Президенти України, конкуруючи із іншим вихідцем з Рівненщини, Леонідом Кравчуком, який, у підсумку, й переміг.

Янукович викликав Кличка на публічні дебати

Заступниками голови Народної Ради було обрано Левка Лук'яненка, Дмитра Павличка, Олександра Ємця, Володимира Філенка, секретарем — Леся Танюка. Нині жоден із цих людей не є діючим народним депутатом, а Олександр Ємець, на жаль, вже пішов з життя - загинув у автокатастрофі. Проте, його син, Леонід Ємець, є нардепом нинішнього скликання, він був обраний від опозиції за мажоритарним округом у Києві, входить до складу фракції "Батьківщина", і нині його часто можна побачити на телеекранах у вирі нинішнього політичного протистояння. Така ось спадкоємність поколінь...

Вважають, що, виступаючи за здобуття Україною економічної і політичної самостійності, Народна Рада значною мірою, сприяла ухваленню Декларації про державний суверенітет України (16 липня 1990 р.) та Акту проголошення незалежності України (24 серпня 1991 р.).

Народна рада Рівного вимагає зняти "Український вибір"

А ось який слід в історії України залишить нинішня Народна Рада - побачимо згодом, проте очевидним є одне: важливі сторінки новітньої історії нашої держави пишуться нині просто на наших очах і з участю багатьох із нас.

Лідер Народної Ради Рівненщини Микола Кучерук: досьє

Нагадаємо: нинішня Народна Рада України є органом представництва народних депутатів із захисту Конституції, повідомив народний депутат від "Батьківщини" Андрій Пишний, якого цитує "Українська правда". Згідно з Декларацією про проголошення Народної Ради України, у Криму, кожній області, в Києві та Севастополі, в містах та районах на базі депутатських фракцій опозиційних партій в обласних, міських та районних радах утворюються місцеві Народні Ради як міжфракційні депутатські об'єднання, які разом з загальнонаціональною Народною Радою здійснюють захист Конституції, прав та свобод людини. Народна Рада України планує забезпечити організацію та скликання громадських Конституційних зборів як органу для підготовки проекту нової Конституції України, яка має відновити законність та правопорядок, баланс між гілками влади, їхню незалежність одна від одної та запровадження реального місцевого самоврядування в Україні.
Створення Народної Ради має бути підтверджено громадянами України шляхом збору підписів.



Головне фото wz.lviv.ua





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ