Ми у Facebook
30.03.2014, 08:00

У Рівному ініціювали створення муніципальної поліції

Ініціатором створення муніципальної поліції є депутат Рівнеради Святослав Євтушенко. Він запропонував, щоб міська рада звернулася з проханням винести на розгляд Верховної Ради України питання щодо створення на території України місцевих органів правопорядку (муніципальної поліції).
Подаємо текст звернення:

"Рівненська міська рада, проявляючи глибоку стурбованість значним рівнем соціальної напруги в суспільстві, одним з основних чинників якої стало різке падіння рівня довіри населення до діючої системи правоохоронних органів, дискредитація якої за останні кілька місяців призвела, як до повної втрати представниками Міністерства Внутрішніх Справ України авторитету правоохоронців, так і посиленню самосудних настроїв населення, що, поряд з правовим нігілізмом та загальною правовою безграмотністю, може призвести до невиправних наслідків, які, на тлі загальнополітичної ситуації в державі, стануть спусковим гачком до загальної анархії та втратою контролю за розвитком ситуації в регіонах.

ФОТО - У Рівному відбувся Громадський форум

Виправити цю ситуацію може надання можливості органам місцевого самоврядування створювати власні органи правопорядку (муніципальну поліцію), яка, будучи сформована з представників територіальної громади та підпорядковуючись місцевим радам – ініціаторам їх створення, виконуватиме обов’язки щодо забезпечення охорони громадського порядку та дотримання прав і свобод громадян в контексті особливостей конкретного регіону, орієнтуючись на нагальні потреби територіальної громади, особливо у сферах благоустрою, профілактики порушень громадського порядку.

Такі структури не замінять собою існуючі правоохоронні органи, але дозволять переформатувати їх для роботи у сфері кримінального судочинства, повністю передавши діяльність з профілактики, запобігання та припинення адміністративних порушень органам місцевого самоврядування.

У Рівному з'явиться завод з утилізації ртутомістких відходів?

Так само, такі підрозділи, будучи включеними в систему виконавчих органів місцевої ради, будуть набагато доступнішими для контролю їхньої діяльності з боку представників громадськості та зможуть оперативно реагувати на поточні потреби територіальної громади.

Наслідком цього, з одного боку, буде зростання авторитету правоохоронних органів, зменшення соціальної напруги в суспільстві, а з іншого – збільшить відповідальність органів місцевого самоврядування перед своїми виборцями.

Зважаючи на вище, викладене просимо Вас ініціювати розробку законопроекту про створення місцевих органів правопорядку (муніципальної поліції)".

До слова, створення муніципальної поліції можливе відповідно до ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», з метою зростання авторитету правоохоронних органів, а також забезпечення охорони громадського порядку, дотримання прав і свобод громадян та зменшення соціальної напруги в суспільстві.





На правах реклами