Ми у Facebook
03.04.2014, 14:55

Нерухомість у Рівному: покупці чекають нижчих цін, а продавці не поспішають продавати

Саме такою нині є ситуація на ринку нерухомості, який не зреагував на кризу, як того очікували, обвалом вартості квадратних метрів, а натомість завмер у вичікуванні кращих часів.
Криза чи не криза, а жити десь треба, отже, питання придбання нерухомості завжди актуальне. Що й почім нині на цьому ринку, редакція "7 Днів" вирішила розпитати у власниці одного з агентств нерухомості нашого міста, члена Спілки фахівців з нерухомого майна України Валентини Бартошкевич.

– Валентино Іванівно, чи є підстави стверджувати, що загальнополітична криза в Україні зачепила і ринок нерухомості?

– Так воно і є: почався майдан – почалася й криза на ринку нерухомості. Бо до того і квартири, і земельні ділянки продавалися досить активно. Навіть попит перевищував пропозицію. Але майдан вплинув на цей ринок не кращим чином: люди відкликали свої оголошення, стали знімати об’єкти нерухомості з продажу, заморозили їх до кращих часів.

Рівне: Чи треба реєструвати місце проживання новонародженої дитини

– Якщо той, хто має зайве житло, може його заморозити, то той, хто його не має, все одно шукає. Хіба ні?

– Так, люди, які мають таку потребу, не припиняють пошуки. Але шукають переважно найдешевше – 1-2-кімнатні квартири на вторинному ринку, будинки у приміській зоні. Елітна нерухомість практично не продається.

– Але я знаю, що багато хто чекає на шанс купити квартиру, яка продається терміново. Мовляв, через останні тривожні події в країні почнеться міграція.

– Термінових продажів, як це було раніше, тепер нема взагалі.

– Валентино Іванівно, відомо, що нерухомість купують не тільки ті, кому ніде жити, а й ті, хто хоче вкласти гроші. Наскільки це актуально?

– Це актуально завжди. Якщо в людини є 15-20 тисяч доларів, то за ці гроші нічого не купиш. Тримати в банку – все одно знеціняться. Та й не завжди надійно. Невигідно зберігати гроші й «у панчосі». А вкладеш їх у землю – точно не прогадаєш. Наприклад, торік у районі зоо­парку земельні ділянки продавали по 10 тисяч доларів. А цього року вони вже в тому самому місці коштують 20-25 тисяч. За десять років роботи на цьому ринку я помітила, що земельні ділянки тільки зростають у ціні.


Нерухомість: у Рівному будуватимуть новий завод?


– Розкажіть, будь ласка, про сучасні цінові тенденції на ринку нерухомості Рівного: що скільки коштує.

– На це питання не можна відповісти однозначно, бо не­обов’язково об’єкт нерухомості коштує стільки, як вказано в оголошеннях. Продавці оцінюють з надбавкою, щоб було що скинути, а покупці шукають найдешевші варіанти.

– І за скільки реально можна сьогодні купити-продати одно-, дво-, трикімнатну квартири?


– Однокімнатна коштує тисяч під 30 доларів.

– Це на околиці чи в центрі?


– Знаєте, район не має для ціни такого значення, як, наприклад, стан квартири і тип будинку – цегляний чи панельний. Двокімнатні, знову-таки залежно від стану квартири і типу будинку, коштують від 35 до 45 тисяч, а трикімнатні – 45-55. Але є й по 80 тисяч доларів. Це елітні квартири в новобудовах.

– А як по-вашому, куди цей ринок рухається – до спаду чи зростання цін?


– Однозначно, що кількість квартир на вторинному ринку не збільшується. Тим часом у Рівному порівняно активно будується нове житло. Отже, на дешеві квартири розраховувати не доводиться. Разом з тим, замість купувати за 80 тисяч квартиру в елітній новобудові, багато хто вирішує за такі ж гроші купити хату.

Нерухомість у Рівному

– Це реально?

– Так, у передмістях – Обарові, Омеляні, Вересневому, Білій Криниці – можна купити хати колишньої забудови і за 50-80 тисяч.

– Валентино Іванівно, мені доводилось бачити оголошення про квартири, які продають по 15-20 тисяч. Ви ж таких цін не називаєте.

– Справді, такі оголошення час від часу вкидають у це середовище, але вони несуть у собі дезінформацію. Роблять це аферисти з метою дестабілізації ринку. Як правило, за такими об’явами нічого нема, люди лише марно витрачають час на те, аби телефонувати за фальшивими номерами чи ходити за фальшивими адресами. Тому раджу не звертати на ті фальшивки увагу.

– А які тенденції спостерігаються в оренді нерухомості?

– Люди дійшли висновку, що для бізнесу краще орендувати, ніж купувати нерухомість. Що стосується оренди житла, то тут попит зменшився, тому й ціни реально впали. Сьогодні однокімнатну квартиру реально можна зняти за півтори тисячі гривень, а більшу – за 2-2,5 тисячі.






На правах реклами