Ми у Facebook
06.04.2014, 09:03

У Вікіпедії росіяни переписують історію

У російськомовній версії Вікіпедії розгорнулася справжнісінька війна між учасниками онлайн-енциклопедії.
Нещодавно сторінка з назвою «Київська Русь» була перейменована в «Давньоруська держава». Більше того, в статтях енциклопедії з'явилося безліч спірних тверджень, наприклад таких: Русь - це народ, що склав громадську верхівку Руського каганату, а термін «Київська Русь» виник наприкінці 19-го століття.

Зараз між учасниками «Вікіпедії» йде бурхливе обговорення з приводу коректності цих правок. Один із аргументів прихильників «Давньоруської держави» в тому, що даний термін визнає офіційний друкований орган уряду Російської Федерації. На користь терміну «Київська Русь» - посилання на літописи та історичні джерела. При цьому, в українській «Вікіпедії» - стаття раніше називалася «Київська Русь» і розбіжностей з приводу її змісту в учасників немає.

Українська історична "Вікіпедія" стартувала з Рівного

Це не єдиний випадок, коли думки учасників онлайн-енциклопедії з приводу тих чи інших історичних подій кардинально розходяться. Наприклад, про Крим у «Вікіпедії» тепер аж три статті - Автономна Республіка Крим, Республіка Крим і, власне, Крим. Також в енциклопедії немає одностайності і з приводу нападу Росії на Грузію в 2008 році. У російській версії «Вікіпедії» стаття називається «Збройний конфлікт у Південній Осетії (2008)», а в українській - «Російсько-грузинська війна 2008". Аналогічна ситуація і з «Волинської різаниною» і «Волинською трагедією».



До уваги рівнян! Українська Вікіпедія оголосила страйк



При цьому, фінальна версія сторінки в «Вікіпедії» зовсім не обов'язково може відповідати історичним фактам. За словами засновника «Вікімедіа Україна» Юрія Пероганича, зміни до статті може внести будь-хто, в тому числі і анонімний користувач. Але правки з'являться лише після того, як їх схвалить один із так званих «патрульних». Таких «патрульних» в українській енциклопедії близько 200 осіб, в російській - у кілька разів більше. Якщо ж у патрульних різна думка з приводу змісту статті, починається обговорення, де сторони наводять аргументи на свою користь. Підсумкове рішення приймається третьою стороною, яка не бере участі в суперечці - так званим арбітражним комітетом. До комітету входить до семи арбітрів, яких переобирають кожні півроку, а рішення щодо спірних питань приймаються більшістю голосів.

Пероганич також зазначив, що, хоч «Вікіпедія» і є авторитетним джерелом інформації, довіряти до кінця їй все ж не варто і спірні факти краще перевіряти в першоджерелах.

Джерело: ain.ua





На правах реклами