Ми у Facebook
22.04.2014, 15:46

Молитва на захист української мови

Вчитель-пенсіонер із с.Смордва Млинівського району на Рівненщині Сергій Шендера склав молитву на захист української мови. "Щоб прилучити і свій голос до захисту українства, викликати у громади патріотичні почуття, написав я цю молитву-звернення", - розповів наш земляк.
Цей текст пенсіонер з Рівненщини написав невдовзі після ухвалення сумнозвісного мовного закону Колесніченка-Ківалова влітку 2012 року. Втім, думається, і нині, коли турбота про долю України єднає серця і душі мільйонів українців, ця щиросердна молитва до Господа є актуальною.

Чому в українській мові з'являються сленг та іншомовні слова? [+Відео]

Боже Всемогутній, творче Всесвіту, ми вдячні Тобі, що ми українці. Ти наділив нас найчарівнішим куточком планети Земля. Ми маємо родючі поля й повноводні ріки, зелені гори й сині моря, благодатний клімат і безпечні умови проживання.

Ти дав нам співучу мову і щиру душу, працьовиті руки і довготерпеливість, господарську кмітливість і потяг до краси й порядку.
Боже, Ти дав нам високу культуру і прекрасні народні традиції, які зберегли націю від нищення і зазіхань іноземців.

Ти навчив нас любити блюжнього і прощати ворогам.

Високий народний дух українців народив світові його виразників в образі Тараса Шевченка, Лесі Українки, Івана Франка.

За свою тисячолітню історію ми збудували прекрасні міста, величні храми; наша землеробська культура слугує всьому світові; ми маємо прекрасне письменство й музично-драматичне мистецтво, досконалу науку й техніку, нам підкорився космос.

Та ми не маємо одного — дуже суттєвого: не вміємо захищати свою сутність, своє національне осердя від сторонніх впливів. Ми легко піддаємось іноземщині, втрачаючи національну гордість, твердість національних принципів й ознак. Цю хворобу нам нав’язано, бо така наша національна хиба була і лишається вигідною тим, хто на нас зазіхає і понині.

Нас довго дурили “інтернаціоналізмом”, а ми, довірившись цій облуді, тримали душі й серця відкритими, аж доки він став витісняти усе питомо українське. Як результат: покалічені душі, викривлена життєдайна народна традиція і мораль.

Наша мова ущерть переповнена нав’язаними нам іноземними словами і зворотами, а в багатьох районах України понищена так, що українського лиш на дні. Українська пісня, яка віками виражала національний дух, життєву мудрість і глибину почуттів, уже не звучить в українських селах, її витіснила зарубіжна попса, яка глушить нас у громадському транспорті, з екранів телевізорів, з радіо.

Ми роз’єднані, збайдужілі, зневірені, не спроможні знайти лідера, який об’єднав би націю, згуртував її, а ті, кому народ довірився, виявились заслабкими.

У той же час розвелося чимало бажаючих торгувати національними цінностями, шукати вигоду від продажу інтересів нації, щоб догодити тим, кому Україна — лакомий кусок.

Це наші вороги. Не все ворогам можна прощати.

Боже Всевишній,

- укріпи нас у вірі, що нам треба бути гордими, що ми українці;

- навчи нас шанувати і берегти своє рідне, дане нам Тобою навік;

- просвіти розум і відкрий серця тих, хто з власної волі або під тиском обставин зрікся рідної мови, культури, традицій, хто перестав вважати себе українцем;

- об’єднай нас у спільному прагненні розбудовувати сильну, багату, красиву й горду державу — українську Україну;

- допоможи нас обрати мудрих керівників, українських патріотів, справжніх лідерів нації, спроможних зробити державу і кожного з нас згуртованими, дружними, багатими.

Наша земля, природа й надра, наші працьовиті люди й народні традиці — цьому запорука.

Брати і сестри українці!

- Дякуємо Богу Всевишньому, що так щедро наділив нас земними благамиі високою духовністю, цінуймо Божу ласку і тішмося нею;

- відкриймо свої душі й серця до всього українського, станьмо непохитними у захисті нашої самобутності, неповторності, бо саме такими ми цікаві людству;

- пробудімо в собі приспані почуття українця, пізнаймо від старших за віком, з описів і наукових джерел кращі традиції і духовні здобутки нації, зробімо їх щоденною звичкою, будьмо їх поширювачами;

- вшановуючи 200-річчя Кобзаря України, зробімо традиціними голосні читання творів Тараса Шевченка, у клубах, бібліотеках, інших закладах культури і мистецтва, у школах, у трудових колективах, на майданах, у храмах, будьмо в цьому ініціативними, не чекаймо, що нас хтось покличе.

Зробімо Шевченка своїм сім’янином, заохочуймо дітей до вивчення і голосного читання його творів, виховуймо в них шанобливе ставлення до нашого генія.

Станеш на шлях свідомого українця — допоможи в цьому родичу, сусідові, знайомому, переконай їх у необхідності розгорнути боротьбу за збереження нації.

Будь борцем за Україну, оборонцем і охоронцем українства!

Слава і дяка Богу Всевишньому!

Слава Україні!

287 жителів Рівненщини написали Всеукраїнський диктант національної єдності [+ Аудіо] [+Відео]





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ