Ми у Facebook
08.05.2014, 07:34

Як обрати та купити якісну розсаду помідорів [+ПОРАДИ]

Виростити хорошу розсаду помідорів власноруч достатньо складно. Чимало городників купують її на ринку. Вибір розсади настільки великий, що очі розбігаються. У всіх розсада різна, всі свою нахвалюють і обіцяють відмінний врожай та найкращі сорти. Як не помилитися та обрати якісну розсаду помідорів?
Від нашого вибору часто залежить майбутній врожай. Я, як людина, яка частіше купує готову розсаду, розповім про ті тонкощі та неприємності, з якими стикнулася сама, купуючи розсаду помідорів на ринку.

Ще до походу на ринок заздалегідь визначаюсь які сорти помідорів хочу посадити. Є ранні та середі, високі та низьки, з плодами великими чи маленькими, з різним забарвленням плодів, з різними смаковими якостями... Переконання продавців, що в них найкращий сорт, зазвичай дуже далекі від істини. Частіше купую стандарні, перевірені сорти (вища ймовірність того, що це дійсно цей сорт) і обов’язково новий, що дає мені можливість замінити один із сортів, який вже вирощую.



Яку розсаду обираю? Зовні якісна розсада – сильна та коренаста, не витягнута та не поникла. Висота рослин 30–35 см. У хорошої розсади 7–8 листків. Листки - зелені, рівномірно забарвлені, добре розвинені, не деформовані. Стебло темно–зелене, досить товсте. Хороша товщина стебла – з олівець або трохи товще. Уважно дивлюсь, щоб не було скручених або пожовклих листків, бурих ділянок, білих плям, цвілі – це ознаки неякісної розсади або хвороби.



Ніколи не купую розсаду із суцвіттям, чи ту, що вже цвіте - гарного врожаю не буде.

Поради городникам: Які сорти та гібриди обрати, щоб овочі не боялись фітофтори

Якщо розсада занадто велика, з величезними інтенсивно забарвленими листками, дуже товстим стеблом – не купую. Скоріше за все таку розсаду перекормили азотними добривами. Цвісти така рослина буде погано і плодів дасть мало, а бадилля буде дуже багато і ваша помідорна ділянка буде нагадувати ліс.

Не обираю розсаду, яка дуже тісно посаджена у ящиках, при пересадці у таких рослин ушкоджується коріння. Коріння відросте, але час буде втрачений.

Коли садити огірки у відкритий грунт: поради рівненським городникам

Обов’язково звертаю увагу на кореневу систему. Якщо вона потужна, розгалужена, значить розсада пікірована, тобто пересаджувалась в окремі горщики. Розсада з міцними коренями швидко росте і розвивається, вона здоровіша та більш загартована.



Купляю розсаду вранці, поки вона свіжа і одразу везу на дачу. Висаджую у той же день вранці або ввечері, коли сонце вже сідає.

Порада: Не тримайте розсаду до наступного дня. Рослини в'януть, втрачають сили, корінці підсихають і погано відновлюються. Якщо у вас немає можливості висадити рослини відразу у грунт, купіть розсаду у горщиках. Вона без проблем буде рости до посадки у грунт.

Бажаю успіху у виборі розсади!





На правах реклами