Ми у Facebook
12.05.2014, 11:01

На Рівненщині знають, як зменшити витрати на енергоресурси

Влада Костопільського району виявилася найпрогресивнішою у Рівненській області, розпочавши впровадження щоденного моніторингу витрат енергоресурсів у бюджетних установах.
На фоні загострення стосунків із Росією, газом якої опалюється більшість бюджетних установ, енергоефективність має стати пріоритетом державної безпеки. Підвищення тарифів на комунальні послуги стимулюють до більш ефективного використання енергоресурсів. Влада Костопільського району виявилася найпрогресивнішою у Рівненській області, розпочавши впровадження щоденного моніторингу витрат енергоресурсів у бюджетних установах.

За словами головного спеціалісту Управління економіки Костопільскої районної держаної адміністрації Віталія Повха, ідея моніторингу споживання енергоресурсів в бюджетних установах з’явилась після того, як Костопільській районній раді вдалося перемогти у 2013 році у Всеукраїнському конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування. Проект-переможець стосується впровадження енергоефективного освітлення в бюджетних установах району. Згідно проекту планується заміна 6400 ламп розжарювання світлодіодними. Вартість заходів становить 638,5 тис. грн., а їх реалізація відбудеться вже у 2014 році. Однак, в ході підготовки проекту постало кілька питань, а саме: як буде проводитись моніторинг досягнення результатів, перевірка самих результатів, визначення економічного ефекту тощо.

За рівнем життя матері і дитини Україна далеко відстала від Білорусі - дослідження

– Звісно можна було б застосувати звичайну процедуру листування з установами, аналіз виконання лімітної дисципліни, але все ж вирішили встановити сучасне програмне забезпечення для щоденного моніторингу споживання енергоносіїв „Енергобаланс”. Її використання без особливих затрат часу та ресурсів дозволить нам не лише щоденно отримувати дані для моніторингу результатів проекту. Водночас ми зможемо щоденно слідкувати за споживанням енергоносіїв установами та шукати шляхи зменшення цього споживання і, відповідно, економити. – розповідає пан Віталій. – Про існування самої програми дізнались під час семінару, який організовував Екоклуб у м. Рівному в 2013 році. На заході був присутній колишній заступник голови Костопільської райдержадміністрації Анатолій Дмитринський.

Костопільщина стане першою в Україні у запровадженні системи щоденного моніторингу на рівні району. Зараз подібні системи мають лише міста.
Програма „Енергобаланс” – це система щоденного моніторингу споживання енергоносіїв в усіх закладах та на усіх об’єктах, які піддаються спостереженню. Від представника вимагається лише щодня вносити покази лічильників через веб-сторінку. Усі інші операції – обробка та аналіз даних – проходять автоматично, що виключає людський фактор. Використання такої системи забезпечує швидкий доступ керівництва до інформації про стан споживання енергоресурсів, а також оперативне виявлення і реагування на втрати енергоносіїв (аварії, пошкодження, несанкціоноване використання і т.д.). Вперше програма почала використовуватися у м. Славута, Хмельницької області у 2011 році. Зараз до „Енергобалансу” підключені 8 міст в Україні, зокрема: Хмельницький, Бурштин, Горлівка, Вільногірськ та інші.

Рівненські військові зможуть приватизувати кімнати у гуртожитках

Історію створення та запровадження „Енергобалансу” розповів нам автор програми Дмитро Сакалюк.

– Ідея створити систему щоденного моніторингу споживання енергоносіїв з’явилась за час роботи у міській раді. Я особисто переконався в тому, що зібрати чітку достовірну інформацію про енергоспоживання „в ручному режимі” по бюджетним установам – вкрай нелегке завдання, а часом – взагалі неможливе. Підштовхнуло також розуміння, що шанси отримати грантову підтримку для міста на енергозбереження чи подібні проекти від європейських країн практично дорівнюють нулю без чітких даних про поточний стан енергоспоживання. Адже як почати економити, якщо не знаєш, скільки споживаєш?

Після запровадження «Енергобалансу» у моєму рідному місті Славута вже за перший рік вдалося скоротити витрати на енергоресурси в межах 1,5-2%. І це, враховуючи, що значна частина даних була вже зібрана вручну, тобто, частина установ вже знала про своє енергоспоживання і мала змогу шукати шляхи економії. Загалом же, як свідчить практика, міста, де практично відсутній попередній збір інформації, можуть досягти результату у скороченні витрат до 3% за перший же рік використання програми.
Існують звісно і перешкоди у користуванні такою системою моніторингу. За відсутності доступу до Інтернету заклади не зможуть працювати з програмою, оскільки остання виглядає для користувачів як звичайна веб-сторінка. Однак, з іншого боку, запровадження системи може стати хорошим стимулом для забезпечення доступом до мережі усіх бюджетних установ, - зазначає пан Дмитро.

Католики розповіли рівнянам "Добру новину" [Фото+Відео]

Як показує досвід, рішення влади дуже позитивно вплине на інвестиційну привабливість Костопільського району за рахунок прозорості енергоспоживання та чітких якісних даних про поточний стан енергоспоживання. Сподіваємось, цей досвід стане успішним прикладом запровадження моніторингу енерговитрат і для інших районів в усіх областях України.





На правах реклами