Ми у Facebook
09.06.2014, 17:12

Рівнянка довела в суді, що облводоканал неправомірно нарахував борг

Рівнеоблводоканал не має законних підстав переносити заборгованість з водопостачання та водовідведення з одного особового рахунку на інший. До такого висновку нещодавно дійшов Апеляційний суд Рівненської області, розглянувши апеляційну скаргу мешканки Рівного з цього питання.
У березні 2014 року до центру права РОГО «Комітет виборців України» звернулася громадянка, яка розповіла, що комунальне підприємство «Рівнеоблводоканал» подало до суду позовну заяву щодо стягнення боргу в сумі 994,06 грн. За її словами, в травні 2013 року їй надійшов рахунок за послуги з водопостачання та водовідведення. В ньому було зазначено, що за її особовим рахунком утворилася заборгованість.

Щоб з’ясувати, звідки і чому виник цей борг, жінка звернулася до водопостачальника. Підприємство повідомило листом, що заборгованість була перенесена на адресу її нового місця проживання з адреси квартири, власником якої вона зі своїм чоловіком раніше була.

Крім того, рівнянка розповіла, що їй почали надходити поштою листи від колекторів з вимогами сплатити цю заборгованість. А в під’їзді будинку, де вона проживає, розміщувалося оголошення про боржників, у якому значилося ім’я її чоловіка (як власника квартири).

Рівне: Із 1 липня зростуть тарифи на воду

Цей факт обурив жінку. Адже, за її словами, вона є сумлінним споживачем та завжди вчасно сплачує за фактично отримані послуги. А з довідки оборотів видно, що борг виник внаслідок так званої «ручної корекції».

Враховуючи такі факти, юристи центру права РОГО КВУ підготували заперечення на позовну заяву комунального підприємства через безпідставність та необґрунтованість позовних вимог.

Однак Рівненський міський суд став на сторону підприємства, не взявши до уваги це заперечення. А ще, без зміни позовних вимог позивачем, виніс рішення про стягнення з відповідача заборгованості, що виникла за «старою» адресою, та 229,40 гривень судового збору.

«З огляду на те, що суд першої інстанції неповно з’ясував обставини справи та неправильно застосував норми матеріального права, ми підготували жінці апеляційну скаргу на це рішення, – розповідає юрист РОГО «Комітет виборців України» Мирослава Примак. – Як результат, суд апеляційної інстанції погодився зі змістом нашої апеляційної скарги. На його думку, водопостачальне підприємство звернулося з позовом про стягнення боргу за однією адресою, а рішення суду першої інстанції стосується стягнення боргу за іншою. Хоча позивач (Рівнеоблводоканал) не змінював позовних вимог. Крім того, апеляційний суд зауважив, що борг відповідача перенесено на діючу адресу з попередньої адреси без наявності на це відповідних правових підстав (положення у законодавстві). Тому Апеляційний суд Рівненської області скасував рішення міського суду про стягнення боргу і відмовив у його стягненні».

Рівне: нові тарифи на тепло

Таким чином, завдяки своїй наполегливості і вчасній кваліфікованій допомозі юристів мешканка Рівного змогла довести незаконність нарахування водопостачальним підприємством боргу на майже тисячу гривень.


У разі порушення ваших законних прав та інтересів, а також з метою ознайомлення зі своїми правами, ви можете безоплатно отримати інформаційну і правову допомогу в центрах права Рівненської обласної громадської організації «Комітет виборців України» в містах Рівному та Сарнах.

Адреса центру права в Рівному: вул. Короленка, 6, 1 поверх, каб. 5. Тел.: (0362) 26-38-47.
Адреса центру права в Сарнах: вул. Суворова, 8. Тел.: (03655) 2-10-34.
Дні прийому громадян: вівторок та четвер з 10:00 до 17:00.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ