Ми у Facebook
25.07.2014, 10:34

Хто може стати новим головою Рівненської ОДА? [ОГЛЯД]

Президент України призначив нових голів облдержадміністрацій у двох сусідніх з нами областях - Волинській та Житомирській. Ми підготували аналіз ситуації, що може вже найближчим часом скластися навколо головного крісла на Рівненщині. Пропонуємо переглянути, що вийшло в результаті нашОГО дослідження.
Ні для кого не секрет, що будь-який новий Президент ставить своїх «намісників» головами обласних державних адміністрацій. Так було з усіма головами Рівненської ОДА, винятком можна вважати тільки Романа Василишина, якого не призначали «згори», а обирали на всенародних виборах (влітку 1994 року).

Чому Петро Порошенко досі не зробив кардинальних перестановок? Дивно було б, напевно, аби новообраний першими своїми же кроками почав змінювати голів адміністрацій, коли в країні реально точиться війна. Зараз, як кажуть, це питання не на часі, хоча в найближчому майбутньому можливо все.


Без змін – лишити Рибачка

Перед тим, як говорити про можливі призначення, не варто відкидати і той факт, що нинішній голова Рівненської ОДА Сергій Рибачок може залишитися на цій посаді.

ВІДЕО - 100 днів голови Рівненської ОДА Сергія Рибачка: звітна прес-конференція

«За» прийняття такого рішення можна назвати кілька аргументів. По-перше, за трошки більше, ніж 100 днів свого керівництва областю Сергій Леонідович не встиг «встряти» в якісь гучні справи чи заплямувати свою репутацію. По-друге, Сергій Рибачок – кандидатура досить нейтральна, попри те, що він був помічником нардепа Олега Осуховського, нинішній очільник області не схожий на велику частину «свободівців», які вигукують популістські гасла і дуже радикально налаштовані. За час своєї роботи Сергій Рибачок проявив себе, як керівник, що може «зглажувати» гострі питання та вирішувати все за допомогою обговорення та діалогу.

Сергій Рибачок
Сергій Рибачок


Проти того, щоб залишити Сергія Рибачка на посаді, «грає» те, що він є представником «Свободи», лідер якої на президентських виборах м’яко кажучи не «блєснув» і не здивував своїм результатом. Вага «Свободи» в кадрових "торгах" вже не є такою вагомою, як відразу після повалення Януковича, коли питання формування більшості було критичним - нині підставити плече новообраному Президентові (звісно ж, не без користі для себе) не проти й чимало представників інших політичних сил. Тому рішення залишати саме представника "Свободи" на цій посаді можна вважати не дуже правильним з точки зору логіки політичних "торгів". Інший, напевно ще більш вагомий аргумент, - це те, що чимало людей, які працювали і були в команді новообраного Президента, вже давно «мітять» на це крісло і його їм пообіцяли ще раніше. З такого погляду позитивні чи негативні сторони діяльності Сергія Рибачка враховуватися взагалі навряд чи будуть.


Близькі до президента - рівненський «УДАР»

А тепер поговоримо про тих, хто саме і є серед соратників новообраного Президента Петра Порошенка на Рівненщині. Першим спадає на думку народний депутат України Віталій Чугунніков, який очолював виборчий штаб Петра Порошенка на Рівненщині. Одразу ж виникає заувага: «Зрозуміло, хто ж, як не він»… Очолював штаб, то тепер і очолить обласну державну адміністрацію. Так було з керівником штабу Віктора Ющенка Василем Червонієм у 2005-му та з керівником штабу Віктора Януковича Василем Берташем у 2010-му. Проте сам Віталій Чугунніков відкидає чутки про його можливе призначення. Нардеп заявив, що прогнозує серйозні кадрові зміни у вертикалі влади. Проте, зазначив, що на посаду голови Рівненської ОДА він не претендує і планує й надалі працювати народним депутатом України. "Я залишуся працювати у Києві", - наголосив він. Можна припустити, що в разі проведення дострокових парламентських виборів він знову отримає прохідне місце у виборчому списку "УДАРу", відтак, гарантовано стане нардепом на новий термін.

Віталій Чугунніков
Віталій Чугунніков


Два інші «ударівці», про яких говорять, як потенційних претендентів на посаду голови Рівненської ОДА, – Олексій Муляренко та Анатолій Сидорук. Коли про першого у Рівному та в області знають більше, то другого можна назвати «темною конячкою».

Анатолій Сидорук з’явився на рівненській політичній арені під час революційних подій. (Хоча більш уважні можуть пригадати його невдале балотування на проміжних виборах до облради від Демидівщини у квітні 2013-го). Був серед тих, хто після призначення Сергія Рибачка «крутився» поряд з ним, активно підтримував Олександра Савчука, коли того пропонували на посаду заступника голови Рівненської ОДА, а також не пропустив люстрації й іншого заступника – Тараса Пустовіта. У політичних колах про Анатолія Сидорука говорять як про людину, здатну вести діалог, домовлятися. Останнім часом у площині публічної політики про Анатолія Сидорука якоїсь інформації немає, напевно після вдалих виборів (до слова, Анатолій Сидорук був заступником керівника обласного штабу Петра Порошенка) знову займається розвитком свого підприємства дерев’яних та кованих виробів «Вільха».

Анатолій Сидорук
Анатолій Сидорук


Хто очолить Рівненську ОДА, якщо Президент - Порошенко?

Олексій Муляренко - голова виконкому обласної організації "УДАРу" також може стати новим очільником краю. На сесіях обласної та міської рад пана Олексія можна побачити не так часто, але, для прикладу, на передостанній сесії Рівненської міської ради, Олексій Муляренко прийшов з одно партійцями, щоб підтримати питання створення у приміщенні жіночої консультації Художнього музею. Засновник підприємства з виробництва броньованих дверей "Сталь-М", Олексій Муляренко на минулих парламентських виборах отримав "умовно прохідне" місце у виборчому списку "УДАРу", що свідчить про його впливовість у внутрішньопартійній ієрархії. Додам, що і Анатолія Сидорука, і Олексія Муляренка головний "ударівець" Рівненщини Віталій Чугунніков на недавньому "ТелеМайдані" назвав людьми, гідними посісти владні посади при новому Президенті.

Олексій Муляренко
Олексій Муляренко


"Сталевий" менеджер — Олексій МУЛЯРЕНКО


«Пристосуванець» Данильчук

Олександр Данильчук не проти був би «тряхнути минувшиною» і стати очільником Рівненської ОДА. Олександр Юрійович впродовж чотирьох років з 2006 до 2010 рр. був головою Рівненської обласної ради, але ще тоді виявляв свої амбіції стати губернатором. Тоді через політичні ігри йому це не вдалося. Останні ж події, які відбулися кілька місяців тому, показали, що Данильчука ще дуже рано списувати з рахунків. 2 квітня він феєрично повернувся в керівні органи облради. Тоді його було обрано першим заступником голови Рівненської обласної ради Михайла Кириллова. (Кажуть, кандидатуру Данильчука новообраному голові облради запропонували "старші товариші" як компромісну фігуру, навколо якої вдасться зібрати більшість у сесійній залі). Цей факт свідчить про те, що Олександр Данильчук вміє пристосовуватися до подій, обставин, влади, саме тому і потрапляє у список потенційних очільників Рівненської ОДА. За чутками, Олександр Данильчук не проти очолити облдержадміністрацію зараз, але розглядає і інший варіант - посісти головну посаду в області після ліквідації облдержадміністрацій. Не виключено, що незабаром адміністрації можуть замінити на виконкоми обласних рад, голів яких обиратимуть депутати (як нині голову облради). Тоді-то здатність Олександра Данильчука домовлятись з усіма і може допомогти йому здобути більшість у сесійній залі й стати першою особою Рівненщини.

Олександр Данильчук
Олександр Данильчук


Усі голови Рівненської облдержадміністрації [ОГЛЯД]

У рівненській пресі часто писали про тих, хто може вже згодом очолити Рівненщину. Так, досить часто лунали три прізвища – Віктор Матчук, Олексій Хахльов та Юрій Благодир. Поговоримо тепер про цих політиків.

«Двічі в одну річку…»

Українська приказка говорить, що «двічі в одну річку не ввійдеш», але у пресі неодноразово обговорювали можливість того, що Віктор Матчук, знову може керувати областю. Нагадаємо, що Віктор Йосипович уже мав такий досвід. Він очолив Рівненщину в травні 2006 року і пропрацював на посаді голови ОДА до лютого 2010 року. Зараз Віктор Матчук - один із активістів руху Юрія Луценка "Третя Українська Республіка". На останніх парламентських виборах балотувався у Рівному за підтримки "УДАРу". Враховуючи той факт, що саме Юрій Луценко є радником новообраного президента, припускають, що він може порадити призначити очільником Рівненщини саме Віктора Матчука. Та й "УДАР" нині - "на коні".

Віктор Матчук
Віктор Матчук


До слова, у березні прізвище Матчука вже називали як потенційного "ударівського" губернатора - щоправда, Київської області. Але тоді цю посаду віддали... родичу кандидата, про якого поговоримо трохи згодом - Олексія Хахльова. За даними ЗМІ, дружина нинішнього очільника Київщини Володимира Шандри Антоніна Євгенівна є двоюрідною сестрою Хахльова.

Віктор Матчук стане головою Рівненської ОДА?

У соціальних мережах рівняни неоднозначно оцінюють можливість призначення саме Віктора Матчука. Одні з цього невимовно радіють, позитивно згадують часи губернаторства Матчука і саме на такий «розклад» сподіваються й нині, інші ж – вважають, що таке рішення є точно не шляхом «жити по-новому», а поверненням до старого режиму та прямою зрадою ідеалів Майдану.


Зі «Швейцарії» у губернатори

Хотів бути нардепом, але не вийшло…. А чи стане очільником Рівненщини? Зможемо дізнатися вже згодом. Олексій Хахльов – екс-зять Віктора Ющенка, власник парк-готелю «Швейцарія» неподалік Рівного, брав активну участь у подіях Майдану Рівненщини. Його жовто-блакитну куртку можна було побачити і під час «взяття» Рівненської ОДА, і майже на кожному вічі: чи то на майдані Незалежності, чи то під стінами облдержадміністрації. Після усунення Януковича від влади, на політичній арені Рівного Олексія Хахльова можна було бачити все рідше, але багато у кого в пам’яті залишилася інформація про спалення «Мерседесу», який належав Хахльову. Навіть у програмі «Світське життя» у колишнього тестя Хахльова Віктора Ющенка Катерина Осадча запитувала про цей сумнозвісний випадок.

Чи «крутиться» Олексій Хахльов біля Петра Порошенка? Тут, окрім нього самого, точну вам відповідь мало хто дасть…. Але, коли в «Острозькій академії» Петро Порошенко саджав деревця з нагоди 20-річчя навчального закладу, то Олексій Хахльов разом з Михайлом Кирилловим (і не тільки) пильно спостерігали за цим процесом.

Олексій Хахльов і Віталій Чугунніков (відповідно, другий і перший ліворуч) - серед тих, хто спостерігав, як майбутній Президент Петро Порошенко садив дерево в Острозькій академії у квітні 2014 року
Олексій Хахльов і Віталій Чугунніков (відповідно, другий і перший ліворуч) - серед тих, хто спостерігав, як майбутній Президент Петро Порошенко садив дерево в Острозькій академії у квітні 2014 року



Екс-«регіонал» Благодир

Про те, що саме Юрій Благодир може стати новим губернатором краю, доводилося чути не один раз. Чому саме він? Молодий, перспективний, амбітний… Був заступником двох губернаторів - Миколи Сороки та Віктора Матчука (в останнього навіть працював першим заступником), очолював Держкомрезерв. Працює у Верховній Раді у комітеті щодо євроінтеграції України, то і Рівненщину ніби міг би теж ставити на європейський рівень розвитку. Проте, сам Юрій Анатолійович такого варіанту розвитку подій, схоже, не розглядає і навіть вважає, що ті, хто нині є і були при владі, мають взяти хоча б рік перерви. А про призначення говорить без сумнівів: «Всі розмови щодо мого можливого призначення головою Рівненської ОДА - це лише припущення місцевих ЗМІ. Мені приємно, що не чую по цих припущеннях негативних відгуків. Це означає для мене, що все таки сприймаюсь Рівнянами як людина справи і своєю роботою в області мені вдалося це довести. Всіх, хто нервує з приводу мого можливого призначення, заспокою: не розглядаю для себе можливим обіймати посаду голови ОДА області. З багатьох причин...»

Юрій Благодир
Юрій Благодир


Нардеп від Рівненщини спростовує чутки щодо призначення головою Рівненської ОДА


На завершення варто сказати: є велика ймовірність того, що саме хтось із цих претендентів згодом може зайняти крісло в кутовому кабінеті на шостому поверсі Рівненської обласної державної адміністрації, але нині можна чекати і сюрпризів. Адже ніхто (крім вузького кола учасників відповідних переговорів) і подумати не міг, що новим очільником краю міг стати Сергій Рибачок. Призначення главою Адміністрації Президента Бориса Ложкіна теж багато кого здивувало. Варто дочекатися перших "губернаторських" призначень Петра Порошенка, щоб принаймні зрозуміти загальний тренд його кадрової політики в регіонах. І тоді - ще раз подумати, хто в такому разі може очолити Рівненщину. Отже, Президент прийме рішення і тоді можна вже буде його аналізувати. А поки нехай «зверху» вирішують питання Сходу, адже призначення – це важливо, але життя людей – це питання номер один, а Рівненщиною, власне, і зараз є кому керувати…





На правах реклами