Ми у Facebook
03.07.2014, 14:07

10 антикорупційних кроків від Кабміну: які зміни чекають українців у найближчі півроку

2 липня на засіданні Кабміну урядовці схвалили пакет антикорупційних заходів в Україні.
Про це повідомив міністр юстиції Павло Петренко, зазначає прес-служба Кабміну, передає Цензор.НЕТ.

Зокрема, уряд схвалив законопроект про затвердження антикорупційної стратегії на наступні три роки, до 2017-го. Цей документ представлять на розгляд Верховної Ради до 1 вересня. Крім того, Кабмін затвердив десять першочергових кроків боротьби з корупцією на наступні шість місяців.

"Мова йде про десять пріоритетів, які ми плануємо реалізувати протягом наступних півроку. Документ був розроблений з представниками громадянського суспільства, міжнародними організаціями, зокрема, з експертами Ради Європи та організації GRECO", - зазначив Петренко.

Реальний стан української економіки: ІНФОГРАФІКА

Десять урядових пріоритетів у боротьбі з корупцією в Україні:

1) Формування ефективної антикорупційної політики, прийняття антикорупційної стратегії в парламенті.

2) Функціонування "добропорядної публічної служби". Будуть прийняті нові редакції законів про державну службу та про службу в органах місцевого самоврядування. Держслужбовцям піднімуть зарплати, щоб вони не брали хабарів, а також таким чином хочуть підняти престиж професії. Законопроект передбачатиме як реальні вимоги до держслужбовців, так і буде пропонувати систему мотивації, у тому числі матеріальну. Хочуть скасувати систему надбавок до зарплат, яка зараз залежить переважно від лояльності керівника до підлеглого. Законопроект про зміни в системі держслужби подадуть до парламенту до 1 серпня. Водночас на 1 вересня підготують великий пакет законів щодо запобігання конфлікту інтересів та можливості контролю за представниками публічної служби з боку громадськості.

3) Посилення відповідальності і покарання за корупційні діяння. Буде прийнятий закон про Антикорупційне бюро, яке буде здійснювати як превенцию, так і розслідування корупційних злочинів, в першу чергу тих, які здійснюють вищі посадові особи держави. У рамках посилення відповідальності за корупцію передбачається "прибрати останні лазівки", які залишилися, коли державні службовці можуть ухилятися від відповідальності через процедуру взяття на поруки.

За січень-травень дохідна частина бюджету виконана на 99,8%, - Держказначейство

4) Судова реформа і реформа органів кримінальної юстиції. Прийняття нової редакції закону "Про судоустрій і статус суддів", а також проведення повної переатестації судового корпусу України. До вересня буде подано нову редакцію закону про міліцію, закону про Державний бюро розслідувань, а також очікується, що Верховна Рада завершить ухвалення закону "Про прокуратуру", який буде відповідати всім вимогам Венеціанської комісії.

5) Позбавлення можливості користування доходами, отриманими злочинним шляхом. Пропонується прийняти ряд законів, які будуть розкривати інформацію про кінцевих вигодонабувачів у всіх юридичних особах приватного права. Мова йде про тих компаніях, засновниками яких є офшорні компанії. Також буде прийнята нова редакція закону про запобігання та протидію легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом. Крім того, буде внесено ряд законів щодо протидії тіньового відтоку капіталу з України.

6) Спрощення умов ведення бізнесу та його детінізації. Планують прийняти закон про так зване податковому компромісів, який дасть можливість тим підприємствам, які на 1 січня 2014 мали певні недоплати до бюджету, провести звірку з податковими органами і легалізувати свої фінансові показники. Також буде прийнято рішення щодо введення інституту бізнес-омбудсмена - орган, який буде комунікатором між бізнесом та представниками влади в питаннях дерегуляції, спрощення умов бізнесу і незаконних дій влади. Одночасно хочуть спростити регуляторні процедури, які гальмують роботу бізнесу. За останні три місяці близько 60 регуляторних процедур вже було скасовано.

7) Ефективна система надання адміністративних послуг. Майбутній закон передбачає передачу повноважень щодо надання адмінпослуг місцевим органам влади, максимальне спрощення надання цих послуг, переклад надання послуг в електронний режим. Переклад центрів надання адміністративних послуг на фактичний госпрозрахунок для того, щоб була легальна мотивація, легальна оплата за послуги, які надаються за такою процедурою: визначені законом терміни, встановлена ​​загальна по всій країні ціна, ці послуги надаються за певним стандартом.

Які банки збанкрутували після Майдану ІНФОГРАФІКА

8) Прозорість політичних фінансів. Планується до 1 листопада поточного року подати на розгляд Верховної Ради законопроект про прозорість фінансування політичних партій та виборчих кампаній.

9) Законність використання бюджетних коштів та приватизаційних процесів. Також уряд поставив завдання розпочати процес електронних державних закупівель.

10) Забезпечення доступу до інформації. На розгляд парламенту буде запропонований законопроект про публічність реєстрів.





На правах реклами