Ми у Facebook
05.07.2014, 16:30

Поради рівнянам: скільки будемо платити та отримувати з 1 липня

З першого липня на українців чекає чимало змін. Подорожчання змушує подумати, на чому можна заощадити і чи маємо можливість отримувати субсидії та компенсації. Скільки доведеться платити і які соціальні виплати будуть отримувати рівняни з 1 липня?
Тарифи на тепло та гарячу воду

Із 1 липня 2014 року на Рівненщині діятимуть нові тарифи на опалення та гаряче водопостачання для населення.
Згідно із Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, №650 від 06.06.2014, ТОВ “Рівнетеплоенерго” із 1 липня 2014 року встановлені нові тарифи для потреб населення (з централізованого опалення):
- для абонентів житлових будинків з будинковими приладами обліку теплової енергії – 453,56 грн/Гкал (з ПДВ);
- для абонентів житлових будинків без будинкових приладів обліку теплової енергії – 10,83 грн за 1 кв.м за місяць протягом опалювального періоду (з ПДВ);
- з централізованого постачання гарячої води (включаючи вартість водопостачання) за умови підключення рушникосушильників до систем гарячого водопостачання – 31,56 грн за 1 куб.м (з ПДВ);
- за відсутності рушникосушильників – 29,47 грн за 1 куб. м (з ПДВ).
Як наголосила керівник прес-служби ТОВ “Рівнетеплоенерго” Світлана КАРАЧУН, відтепер до складу тарифу на централізоване постачання гарячої води входить вартість водопостачання (раніше не було).
Для порівняння Рівнетеплоенерго наводить попередні тарифи: вартість опалення 1 кв. метра опалювальної площі в опалювальний період становила 6,77 грн, метр кубічний підігріву води (з лічильником) — 11,85 грн, вартість підігріву води на одного мешканця (без лічильника) – 37,92 грн. Якщо у будинку чи під'їзді встановлений прилад обліку теплової енергії, вартість 1 Гкал становила 282, 05 грн (з ПДВ).
Про можливість отримання компенсацій та субсидій для громадян ми вже знайомили вас у попередніх номерах “ГАЗЕТИ” – від 5 та 12 червня 2014 року.

Рівненщина: як здійснюється оплата за водопостачання з 1 липня


Допомога на дітей


Із 1 липня розмір допомоги при народженні першої дитини збільшиться на 10 320 гривень і становитиме 41 280 гривень.
Це передбачено Законом України "Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні", схваленим парламентом 27 березня 2014 року, повідомляє прес-служба Мінсоцполітики.
Як зазначається, з метою оптимізації соціального захисту сімей з дітьми допомогу при народженні дитини та по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку об’єднано в один вид – допомогу при народженні дитини.
Крім того, відтепер сума не залежатиме від того, якою ця дитина народилася – першою, другою, третьою тощо. Державою встановлено фіксований розмір допомоги – 41 280 гривень.
"Одразу по народженні дитини родині виплачуватиметься 10 320 гривень. Решта суми допомоги родина отримуватиме впродовж 36 місяців по 860 гривень щомісяця. Якщо член родини, який отримує допомогу, вирішить вийти на роботу, виплати будуть продовжуватися до досягнення дитиною 3 років", – йдеться у повідомленні.
Час перебування члена родини у відпустці з догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку зараховується до трудового стажу.
"Звертаємо увагу на те, що допомога, яка була призначена до 1 липня 2014 року, не буде переглядатися, а виплачуватиметься в тих же розмірах та термінах, адже згідно із законом України "Про державну допомогу сім’ям з дітьми" допомога при народженні дитини надається у розмірі, встановленому на дату народження дитини", – повідомляє прес-служба Мінсоцполітики.

З 1 липня запрацював механізм компенсації витрат на оплату послуг ЖКП


Мінімальна заробітна плата та прожитковий мінімум


Мінімальна зарплата на 2014 рік в Україні встановлюєтьcя Законом "Про держбюджет на 2014 рік" за поданням Кабінетy Міністрів України (Мінфіну). З травня “мінімалка” проіндексована на 3% інфляції до 1254,54 грн; тобтo в Законі вона залишилася на рівні 1218 грн, а на практиці, мабуть, треба застосовувати проіндексований показник.
Мінімальна пенсія у 2014 році залишається на рівні 949 гривень.
Прожитковий мінімум в Україні втановлюється Закoнoм "Про Державний бюджет на 2014 рік" за поданням Мініфіну України. Станом на перше липня прожитковий мінімум в Україні на одну працездатну особу становить 1218 гривень, а на непрацездатну – 949 гривень. Прожитковий мінімум на дітей упродовж року не змінюється і становить: 1032 гpивні для дитини вікoм до 6 років та 1286 гpивень для дітей вікoм від 6 до 18 років.





На правах реклами