Ми у Facebook
10.07.2014, 09:17

20 років тому Леонід Кучма став Президентом України

10 липня 1994 року Леонід Кучма переміг у другому турі президентських виборів чинного тоді главу держави Леоніда Кравчука, набравши 52,15% голосів проти 45,5% у конкурента.
"Україна ніколи не була незалежною державою. Україною керували як обласним центром. Проголосивши незалежність, ми до цього дня не змогли вирватись за рамки провінційної системи управління. Нашим політикам треба усвідомити, що владу не дають і владу не беруть - владу створюють", - заявив Леонід Кучма, на той час народний депутат України і генеральний директор дніпропетровського виробничого об'єднання "Південний", заступаючи на посаду глави уряду 13 жовтня 1992 року. Для характеристики того непростого часу достатньо, напевно, однієї цифри - за підсумками 1992 року - року, коли Кучма став прем'єром - інфляція в Україні сягнула 2000%. Сам новопризначений прем'єр, побувши при владі трохи більше місяця, вже із сумом констатував: "Я думаю, що менше вагона в цій державі зараз крадуть тільки з похмілля..."

На посаді глави уряду Леонід Кучма пробував недовго, менше року - він пішов у відставку 21 вересня 1993 року. Пішов, аби менше ніж за рік повернутись у владу - в головне крісло держави, у крісло Президента. 10 липня 1994 року Леонід Кучма переміг у другому турі президентських виборів чинного тоді главу держави Леоніда Кравчука, набравши 52,15% голосів проти 45,5% у конкурента.

20 років тому Леонід Кучма очолив уряд України

Розпочалась понад десятирічна епоха кучмізму... Щоправда, сам термін з'явився в широкому обігу лише в передостанній рік повноважень Леоніда Кучми, трохи більше ніж за півроку до подій Майдану.

Результати президентських виборів 1994 року в розрізі окремих регіонів України: області, де переміг Леонід Кравчук, позначені оранжевим, де більшість голосів здобув Леонід Кучма - синім. Інфографіка Василя Бабича, "Вікіпедія"
Результати президентських виборів 1994 року в розрізі окремих регіонів України: області, де переміг Леонід Кравчук, позначені оранжевим, де більшість голосів здобув Леонід Кучма - синім. Інфографіка Василя Бабича, "Вікіпедія"


Кравчук, Кучма та Ющенко підготували спільну заяву

Оцінка постаті Леоніда Кучми як державного діяча та кучмізму як явища - справа істориків і політологів майбутнього: недарма ж кажуть, що велике краще бачиться на відстані. Надто свіжими й надто особистістно забарвленими є для більшості сучасників події тих років, коли Леонід Кучма перебував при владі. Ми ж лишень зауважимо, що у 2012-му, попри прогнози деяких аналітиків, які неодноразово зустрічались у ЗМІ напередодні парламентських виборів, Леонід Кучма не пішов у народні депутати за "мажоритаркою" на рідній Чернігівщині. У активних політичних проектах другий Президент України участі не бере, лише час від часу бере на себе роль посередника у переговорах - чи то між владою і опозицією, як було під час Майдану, чи то у врегулюванні кризи на Сході, як нині. Вочевидь, його роль у цих процесах - радше церемоніально-символічна. Як приміром, і кількаразові відвідування Острозької академії, де Кучма впродовж кількох років вручав іменні стипендії. До слова, наша колега, журналістка "ОГО" і редактор "Рівненської газети" Ольга Данилюк також під час навчання була президентською стипендіаткою фонду Леоніда Кучми "Україна". Проте, останні два роки про стипендії від Кучми в Острозі вже не чути...

Кучма привіз до Острога гроші та Євангеліє

До слова, і Острозька академія, і НУВГП отримали статус національних університетів відповідно до указів тодішнього Президента Леоніда Кучми - у 2000 та 2004 роках відповідно. Можливо, серед нинішніх випускників чи студентів цих закладів є хтось, хто, коли настане час, також обійме одну з найвідповідальніших державних посад, на яких працював Леонід Кучма - державний діяч, який, хто б як його не оцінював, є частиною новітньої історії українського державотворення, нашої спільної історії, яка пишеться сьогодні.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ