Ми у Facebook
16.07.2014, 08:20

Як зібрати та зберегти вишневий врожай [+ПОРАДИ]

Ось і дозріли вишні у садку. Ви зібрали великий урожай і думаєте, як його зберегти? Тоді мої поради стануть корисними для вас.
Вишня - дуже смачна ягода. Вона містить багато корисних речовин, кількість яких практично не зменшується навіть при консервуванні.

З вишні я роблю багато чудових заготовок: варення, компот, сік, соус. Використовую вишню як начинку до пірогів. Частину вишень сушу та заморожую. Роблю дуже смачну вишневу наливку.

Але є певні секрети збору і збереження цієї смачної та корисної ягоди.

Коли і як збирати вишню?

Найсмачніша вишня та, яка добре дозріла і тільки зірвана з дерева. Тому для вживання ягід у свіжому вигляді я збираю вишні, які повністю достигли. А для консервування - за три дні до повного дозрівання ягід.
Тільки пам'ятайте, що збирати ягоди з вишень, що ростуть біля доріг небезпечно, бо вони накопичують шкідливі речовини і важкі метали з вихлопних газів.

Вишня – ягода капризна. Якщо ви збираєте вишні без плодоніжок, то переробляйте ягоди у той же день, інакше за добу, вишня почне псуватися. Тому краще зривайте вишні з плодоніжками, так вони будуть менше втрачати сік і набагато краще зберігатися.

Літо 2014: народні прикмети на урожай овочів, фруктів, грибів та ягід

Збирати вишні краще вранці. Зібрані у спекотні години дня ягоди швидко втрачають привабливий вигляд і здатність довго зберігатись. У більшості сортів вишні ягоди дозрівають неодночасно, тому збирайте їх по мірі достигання.



Підготовка вишні до консервування

Безпосередньо перед приготуванням видаліть плодоніжки, недостиглі та гнилі вишні. Вимийте та висушіть ягоди. Якщо потрібно – видаліть кісточки. Кісточки я виймаю за допомогою звичайної шпильки, досить зручно. А далі обирайте будь–який рецепт заготовки на ваш смак.

Важливо: дотримуйтесь рецептури, особливо при варці варення. Якщо ви щедро покладете у вишню цукор - варення стане занадто солодким і втратить аромат і кислинку, властиву вишні. Краще на 1 кг вишні покладіть 650-700 г цукру.

Що можна ще садити у липні?

Пам’ятайте, вишневе варення зварене з кісточками не може довго зберігатися. У ньому утворюється синильна кислота, яка може призвести до отруєння. Таке варення краще з’їсти впродовж року.

Для сушіння краще візьміть вишні темного кольору, з дуже соковитою м'якоттю. Сушити можна на сонечку, в сушарці або духовці. Я сушу вишню у звичайній духовці при температурі 55 градусів.

Якщо хочете зберегти аромат і свіжість вишні, то краще заморозьте її. Заморожена вишня зберігає всі смакові якості. Морозити вишню можна і з кісточками і без. Можна додати цукор. Із цукром вишні краще зберігаються і практично відразу готові до вживання.



Вишневий компот

Я роблю достатньо концентрований компот, кладу багато вишні. Компот потім розбавляю, а вишні використовую як начинку у рогалики.

Вишні мию, укладаю у 3 литрові банки майже по плічка. Заливаю окропом на 7-10 хвилин. Потім воду з банок зливаю, довожу її до кипіння і знову заливаю вишні на 7-10 хвилин. Знову зливаю воду, додаю до неї цукор (300г на 3-літрову банку), доводжу до кипіння. Гарячим сиропом заливаю вишні і закатую металевими кришками.

Вишневого Вам задоволення!

Якщо у вас є цікаві поради, тоді залишайте Їх у коментарях до статті - мені та іншим читачам буде цікаво!





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ