Що можна ще садити у липні?
Майте на увазі, що серед численних сучасних сортів салатів є так звані весняні, літні та осінні. Літні та осінні стійкі до липневої спеки і не утворють квітконосних пагонів. При літніх посівах важливо сіяти насіння в добре зволожений грунт, і забезпечувати полив, якщо погода суха. При нестачі вологи багато видів салату грубіють і починають гірчити.
Як вберегти помідори від фітофтори [+ПОРАДИ]
Любителі кропу теж сіють його "конвеєрним" способом з ранньої весни і потім кожні 10-15 днів аж до осені. Найкраще він проростає на добре розпушених родючих грунтах з гарним освітленням. Фахівці радять додавати до насіння кропу насіння салату (1%). Це дозволяє приступити до прополки і розпушування ще до появи сходів. Сходи кропу без попередньої підготовки насіння з'являються через 13-18 діб після посіву, потім рослини розвиваються дуже швидко. Якщо насіння перед посівом 2-3 дні вимочити у воді, змінюючи її кілька разів на добу, сходи з'являться швидше. Ще краще перед замочуванням потримати насіння в гарячій воді (не більше 50 С) протягом двадцяти хвилин. Це допоможе вимити з них речовини, що перешкоджають проростанню. Майте на увазі, що при нестачі вологи листя кропу, як і у салату, дрібніють і грубіють.
Практично весь час, коли земля не покрита снігом, можна сіяти і шпинат. Цю багату вітамінами рослину використовують в городі і як попередника теплолюбних культур, і як повторну культуру після зелені, і в якості ущільнювача - шпинат сумісний практично з усіма городніми рослинами. З березня по липень шпинат сіють для використання зрілих листків, до середини серпня - заради молодих. Посів роблять з інтервалом 20-30 днів. Для пізнього посіву вибирають сорти, стійкі до стеблування. Їх висівають з кінця липня до середини серпня, щоб рослини до морозів встигли утворити невелику розетку листя.
Як почистити 1 кг молодої картоплі за 60 секунд? + ВІДЕО
В середині липня в сіють слов'янський "казковий" коренеплід - ріпу. Правда, зараз цей колись найголовніший на Русі овоч користується більшою любов'ю в усьому іншому світі, ніж у нас. Особливо популярна ріпа в Азії. Там крім традиційної для нас жовтої ріпи зустрічаються сорти з білою, зеленою, рожевого, червоного і фіолетовою шкіркою і білою або жовтою м'якоттю (чим жовтіше м'якоть, тим більше каротину). Крім того, існують різновиди салатної ріпи (Кабу) і листовий (Кабун або комацуна). У першої їстівні "і вершки, і корінці" - і листя, і коренеплоди з більш м'яким смаком, ніж у ріпи овочевий. У другому - виключно листя. Розрізняються сорти ріпи і за термінами дозрівання: ранні - 45-60 днів від сходів до технічної стиглості, середні - від 60 до 90, пізні - понад 90 днів. Для літнього споживання ріпу сіють ранньою весною, як тільки просохне грунт. А для зимового - з кінця червня до 10-15 липня. На зиму краще запасати ріпу саме від літнього посіву. Сухим жарким літом при нестачі вологи вона виростає дрібної, сухою, гіркою: спеку ріпа переносить гірше, ніж холодну погоду. До речі, багато коренеплодів при пізньому посіві краще переносять зимове зберігання.
У липні можна посіяти і деякі інші рослини, які зазвичай не сприймаються, як культури, що здатні принести кілька врожаїв на рік. Наприклад, столовий буряк сіють рано, а прибирають у вересні, і при цьому далеко не завжди радіють врожаю. Фахівці-практики вважають, що столовий буряк можна висаджувати тричі за сезон. Навесні - для літнього споживання; в червні - для отримання великих коренеплодів, призначених для зимового зберігання, і в липні, щоб мати молодий буряк восени.
Літо 2014: народні прикмети на урожай овочів, фруктів, грибів та ягід
На початку липня також можна ще раз посіяти кущову квасоля ранньостиглих сортів, якщо ви хочете отримати в якості врожаю не самі боби, а молоді стручки-зеленці. Навіть якщо погода завадить отримати хороший урожай ніжних стручків, квасоля, як і інші бобові, - прекрасний сидерат.
У середині літа можна посадити і капусту. Наприклад, розсаду ранніх сортів капусти білоголової. Якщо на городі ростуть середньостиглі та пізні сорти, в цьому немає великого сенсу. Але якщо з пізньої капустою раптом щось не заладилося, можна висадити літню розсаду. Для ранньостиглої капусти салатного смаку і якості буде достатньо 50-55 днів.
На початку липня зазвичай висаджують вдруге і броколі. Коли броколі починає утворювати суцвіття, спочатку зрізають центральний "качанчик", потім - з бічних пагонів. Однак отримувати повноцінний урожай можна не безкінечно. Тому зазвичай броколі висаджують двічі - навесні і на самому початку липня. Тим більше, що вона з успіхом витримає осінні заморозки і буде "плодоносити" до середини осені.
У середині літа сіють і так звані східні сорти капусти. Відомо кілька різновидів східної капусти: китайська, яка не утворює качана, пекінська (качани овальної і округлої форми) і напівкачанна. Всі вони мають відносно короткий вегетаційний період. У ранніх сортів він становить 50-60 днів, що дозволяє отримати за один сезон два врожаї. Але при вирощуванні пекінської і китайської капусти потрібно враховувати її чутливість до тривалості світлового дня. Якщо день короткий - 12-14 годин, то відбувається зростання листя і зав'язування качана. При більш тривалому освітленні - 16-18 годин - починається необоротне формування квітконосу і, як наслідок, повністю втрачається урожай. Тому перший посів роблять чим раніше, тим краще (тобто тільки через розсаду). А ось капусту на другий урожай можна сіяти безпосередньо в грунт, але не раніше середини літа - 15 липня.
Джерело: "Рівне 1"

Як зберегти свіжість хліба надовго

Свіжоспечений хліб із рум’яною скоринкою та ніжною, м’якою м’якушкою — справжня гастрономічна розкіш. Білий, житній чи зерновий — кожен має своїх поціновувачів. Та скільки разів ми стикалися з розчаруванням, коли вже наступного дня хліб ставав твердим і сухим?
переглядів: 261
П’ять простих налаштувань, які допоможуть смартфону працювати довше

Ми живемо в епоху, коли смартфон — не просто засіб зв’язку, а особистий помічник, навігатор, розважальний центр і навіть кишеньковий офіс.
переглядів: 270
Як розписати писанку: інструменти, техніка, орнамент

Розпис писанки — це не просто творчий процес. Це глибоке занурення у власне "я", спосіб осмислення світу і форма збереження культурної спадщини. Писанка — це не лише великодній символ, а живий код української нації, в якому переплітаються естетика, духовність і історична пам’ять.
переглядів: 272
Компенсація для роботодавців: як отримати підтримку за працевлаштування молоді

Роботодавці в Україні мають можливість отримати фінансову компенсацію за працевлаштування молодих фахівців. Про це повідомляє Державна служба зайнятості. Ініціатива спрямована на підтримку бізнесу та створення додаткових можливостей для молоді, яка лише починає свій професійний шлях.
переглядів: 293
Як перевірити масло вдома: кілька простих рецептів

Вершкове масло — постійний гість на кухні багатьох українських родин. Його цінують не лише за універсальність у приготуванні страв, а й за поживні властивості.
переглядів: 204