Більшість українських офісних трудоголіків працюють під час обіду
Які екзотичні професії пропонують для українців
Згідно з нормами трудового законодавства України, працівникам надається перерва тривалістю не більше двох годин. Цей час співробітники можуть використовувати на власний розсуд: як для їжі, так і для відпочинку. Проте є одне й досить велике «але». Обмежуючи максимальний час, відведений на обідню перерву, український законодавець забув згадати про його мінімальну тривалість. Оскільки час початку й закінчення перерви встановлюється правилами корпоративного трудового розпорядку, то співробітники певною мірою є заручниками ситуації. З одного боку, комусь нав’язується небажаний відпочинок, а хтось страждає через неможливість зробити паузу.
Тим не менше, тільки 17% офісних співробітників відзначили, що працюють без обідньої перерви. Найчастіше ігнорують обідню перерву ТОП-менеджери: кожен четвертий працює замість обіду. Менше години витрачають на перерву 37% опитаних, а ще 45% співробітників працюють за стандартною схемою, маючи в розпорядженні годину на відпочинок або їжу.

Обідню перерву офісні співробітники проводять по-різному. 19% опитаних «втікають» із офісу, 37% віддають перевагу тому, щоб не нікуди далеко не зникати з робочого місця, а 44% суміщають обидві стратегії. Працювати у відведений для відпочинку час доводилось практично всім респондентам. Тільки 5% заявили, що ніколи не працювали під час обідньої перерви.
То що ж примушує офісних працівників трудитись під час основної перерви? У більшості випадків це термінова робота (50%), надто великі її обсяги (40%) або небажання витрачати дорогоцінний час в умовах «завалу» (28%). Тільки 2% офісних співробітників дійсно не люблять обідати, тому й не використовують виділений на це час за призначенням. Оскільки не у всіх компаніях перерва є обов’язковою, то 6% розцінюють роботу під час обіду як можливість піти додому раніше. Але кожен п’ятий і залишений без відпочинку співробітник працює без перерви через забаганки керівництва.

Якщо ж офісним співробітникам усе ж таки вдається вибити собі час на перерву в роботі, то 64% із них віддають перевагу звичайному обіду. Кожен третій працівник офісу піде на прогулянку, щоб подихати свіжим повітрям. І це природно, адже згідно з результатами дослідження, лише 32% працівників оцінюють кліматичні умови свого офісу як комфортні. Кожен четвертий опитаний під час основної перерви займається своїми справами на робочому місці. Спілкуванню з колегами, а також дзвінкам друзям або родичам присвятять свою основну перерву 24% і 22% опитаних відповідно. А ось «позависати» в соціальних мережах не проти 13% респондентів — і це переважно лінійні спеціалісти. Ще 11% офісних працівників (переважно жіночої статі) встигають за виділений час пробігтись по магазинах. Хоча спілкування з керівництвом до певної міри може сприяти обізнаності співробітників зі справами компанії і найближчими завданнями, лише 6% працівників відзначили, що свою перерву вони присвячують саме цьому заняттю. А от на відвідування тренажерного залу, спортивної секції або салону краси під час перерви вистачає часу лише у 1% офісних співробітників.

Але чим вища посада офісного працівника, тим рідше він обідає під час основної перерви. Якщо 74% лінійних спеціалістів обідають під час перерви, то 69% менеджерів середньої ланки й лише 55% ТОП-менеджерів проведуть перерву за їжею.
Майже третина опитаних обідають просто на робочому місці; найчастіше так чинять ТОП-менеджери. На кухні пообідають 22% опитаних, а в їдальні компанії чи в кафе поблизу — по 20% працівників. У парку на лавочці, тобто на свіжому повітрі, часто їдять 5% офісних співробітників.
Крім основної довгої перерви, на роботі бувають і короткі, під час яких можна із задоволенням випити чаю або кави, поспілкуватись із колегами. Але, тим не менше, 14% опитаних зізнались, що в їх компаніях не прийнято відволікатись від роботи на перерви на каву. 63% респондентів можуть влаштувати собі перепочинок тоді, коли самі цього захочуть. Робити коротку перерву один раз — двічі на день мають можливість 14% офісних працівників, а 3-4 рази на день — 9%.

Пити каву під час перерв офісні працівники не поспішають. Більше, ніж половина, використовує цей час для обміну новинами, інформацією, плітками, що не мають стосунку до роботи, а 35% — для розмов ні про що. Обговорювати робочі завдання можуть у цей час 45% співробітників, а пліткувати про колег чи начальство — 17%. Розпиванню кави, чаю або курінню присвячують перерви на каву 37% офісних працівників.
Керівництво до коротких перерв на каву ставиться переважно лояльно. Кожен третій працівник знає, що роботодавець контролює тривалість «перекурів» і стежить, щоб співробітники не відволікались від роботи надовго. Кожен десятий офісний співробітник стверджує, що керівництво вважає перерви на каву витратою робочого часу. А 14% офісних співробітників проводять такі перепочинки в компанії керівника.
Дані були отримані в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua в червні-липні 2013 року. Загалом було опитано 1765 респондентів.

Які релігійні свята відзначаємо у травні

У травні багато визначних і пам’ятних дат, пов’язаних зі святими угодниками Божими та нашою церковною історією.
переглядів: 165
Відновлено рух тролейбусів по вулиці Дубенській

Рух тролейбусів маршрутів №2, №7 та №11 на вулиці Дубенській у Рівному повністю відновлено.
переглядів: 294
Деякі мешканці Рівненщини можуть отримати 908 гривень на книжки в межах програми «єКнига»

У межах урядової ініціативи «єКнига» громадяни, яким виповнилося 18 років у 2024 році, а також ті, хто досягатиме повноліття цьогоріч чи в наступні роки, можуть отримати одноразову виплату в розмірі 908 гривень для придбання книжкової продукції.
переглядів: 291
Як позбутися ведмедки на городі: ефективні методи боротьби навесні

Дуже важливо почати боротьбу з ведмедкою вчасно (в кінці квітня – травні) до початку появи молодих особин шкідника.
переглядів: 803
Як приготувати мед із кульбаб: найсмачніший рецепт

Кульбабовий мед — це справжній скарб весни. Він має приємний золотистий колір, ніжний аромат та корисні властивості.
переглядів: 1249