Ми у Facebook
07.08.2014, 16:26

Більшість українських офісних трудоголіків працюють під час обіду

Українських працівників можна без сумнівів вважати самовідданими трудоголіками.
17% офісних співробітників зізнались, що працюють взагалі без перерви на обід або відпочинок, а перерва кожного другого триває менше години. 95% офісних співробітників принаймні одного разу доводилось працювати під час перерви, часто через термінову роботу. За даними опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua, кожен п'ятий співробітник змушений працювати без перерви через забаганки керівництва.

Які екзотичні професії пропонують для українців

Згідно з нормами трудового законодавства України, працівникам надається перерва тривалістю не більше двох годин. Цей час співробітники можуть використовувати на власний розсуд: як для їжі, так і для відпочинку. Проте є одне й досить велике «але». Обмежуючи максимальний час, відведений на обідню перерву, український законодавець забув згадати про його мінімальну тривалість. Оскільки час початку й закінчення перерви встановлюється правилами корпоративного трудового розпорядку, то співробітники певною мірою є заручниками ситуації. З одного боку, комусь нав’язується небажаний відпочинок, а хтось страждає через неможливість зробити паузу.
Тим не менше, тільки 17% офісних співробітників відзначили, що працюють без обідньої перерви. Найчастіше ігнорують обідню перерву ТОП-менеджери: кожен четвертий працює замість обіду. Менше години витрачають на перерву 37% опитаних, а ще 45% співробітників працюють за стандартною схемою, маючи в розпорядженні годину на відпочинок або їжу.



Обідню перерву офісні співробітники проводять по-різному. 19% опитаних «втікають» із офісу, 37% віддають перевагу тому, щоб не нікуди далеко не зникати з робочого місця, а 44% суміщають обидві стратегії. Працювати у відведений для відпочинку час доводилось практично всім респондентам. Тільки 5% заявили, що ніколи не працювали під час обідньої перерви.

Вийшов новий випуск газети Рівненські оголошення: свіжі пропозиції

То що ж примушує офісних працівників трудитись під час основної перерви? У більшості випадків це термінова робота (50%), надто великі її обсяги (40%) або небажання витрачати дорогоцінний час в умовах «завалу» (28%). Тільки 2% офісних співробітників дійсно не люблять обідати, тому й не використовують виділений на це час за призначенням. Оскільки не у всіх компаніях перерва є обов’язковою, то 6% розцінюють роботу під час обіду як можливість піти додому раніше. Але кожен п’ятий і залишений без відпочинку співробітник працює без перерви через забаганки керівництва.



Якщо ж офісним співробітникам усе ж таки вдається вибити собі час на перерву в роботі, то 64% із них віддають перевагу звичайному обіду. Кожен третій працівник офісу піде на прогулянку, щоб подихати свіжим повітрям. І це природно, адже згідно з результатами дослідження, лише 32% працівників оцінюють кліматичні умови свого офісу як комфортні. Кожен четвертий опитаний під час основної перерви займається своїми справами на робочому місці. Спілкуванню з колегами, а також дзвінкам друзям або родичам присвятять свою основну перерву 24% і 22% опитаних відповідно. А ось «позависати» в соціальних мережах не проти 13% респондентів — і це переважно лінійні спеціалісти. Ще 11% офісних працівників (переважно жіночої статі) встигають за виділений час пробігтись по магазинах. Хоча спілкування з керівництвом до певної міри може сприяти обізнаності співробітників зі справами компанії і найближчими завданнями, лише 6% працівників відзначили, що свою перерву вони присвячують саме цьому заняттю. А от на відвідування тренажерного залу, спортивної секції або салону краси під час перерви вистачає часу лише у 1% офісних співробітників.



Але чим вища посада офісного працівника, тим рідше він обідає під час основної перерви. Якщо 74% лінійних спеціалістів обідають під час перерви, то 69% менеджерів середньої ланки й лише 55% ТОП-менеджерів проведуть перерву за їжею.

Майже третина опитаних обідають просто на робочому місці; найчастіше так чинять ТОП-менеджери. На кухні пообідають 22% опитаних, а в їдальні компанії чи в кафе поблизу — по 20% працівників. У парку на лавочці, тобто на свіжому повітрі, часто їдять 5% офісних співробітників.

Робота у Рівному: свіжі оголошення станом на 6 серпня

Крім основної довгої перерви, на роботі бувають і короткі, під час яких можна із задоволенням випити чаю або кави, поспілкуватись із колегами. Але, тим не менше, 14% опитаних зізнались, що в їх компаніях не прийнято відволікатись від роботи на перерви на каву. 63% респондентів можуть влаштувати собі перепочинок тоді, коли самі цього захочуть. Робити коротку перерву один раз — двічі на день мають можливість 14% офісних працівників, а 3-4 рази на день — 9%.



Пити каву під час перерв офісні працівники не поспішають. Більше, ніж половина, використовує цей час для обміну новинами, інформацією, плітками, що не мають стосунку до роботи, а 35% — для розмов ні про що. Обговорювати робочі завдання можуть у цей час 45% співробітників, а пліткувати про колег чи начальство — 17%. Розпиванню кави, чаю або курінню присвячують перерви на каву 37% офісних працівників.

Більше оголошень - на torg.ogo.ua

Керівництво до коротких перерв на каву ставиться переважно лояльно. Кожен третій працівник знає, що роботодавець контролює тривалість «перекурів» і стежить, щоб співробітники не відволікались від роботи надовго. Кожен десятий офісний співробітник стверджує, що керівництво вважає перерви на каву витратою робочого часу. А 14% офісних співробітників проводять такі перепочинки в компанії керівника.

Дані були отримані в результаті опитування, проведеного Дослідницьким центром Міжнародного кадрового порталу hh.ua в червні-липні 2013 року. Загалом було опитано 1765 респондентів.





На правах реклами