Ми у Facebook
17.08.2014, 10:23

Помер дитячий письменник Всеволод Нестайко

Помер легендарний український дитячий письменник Всеволод Нестайко.
Про це Історичній Правді повідомила дружина письменника.

Всеволод Нестайко - автор, чиї твори для дітей увійшли до золотого фонду дитячої літератури. Згідно з соцопитуваннями, проведеним в 1990-1992 роках Державною бібліотекою для дітей та Міністерством культури - лідер читацького інтересу.

У 2004-му чергове перевидання "Тореадорів із Васюківки" визнане книгою року в номінації "Література для підлітків". У 2009-му казка "Дивовижні пригоди в лісовій школі" увійшла до списку найбільш популярних в Україні книг за даними продавців київського книжкового ринку "Петрівка".



Головний податківець Рівненщини зареєструвався у соцмережах




Народився в 1930 році в Бердичеві в родині службовця. За сімейною легендою, мама народила Всеволода в перерві між читанням Ремарка: "Акушер, старий єврей, каже: "Мадам! У вас, здається, з’явився письменник!" І з пологового будинку мене перевезли на вулицю Пушкіна".

Під час Першої світової майбутні батьки Нестайка опинилися по різні сторони фронту. Тато - колишній "січовий стрілець" (пізніше боєць Української Галицької армії), мама - викладач російської словесності і сестра милосердя в Російській імператорській армії. В 1933-му батька репресували органи НКВД. Рятуючись від Голодомору, мама з сином переїхала у Київ до сестри. У столиці разом із матір'ю пережив нацистську окупацію. За словами Нестайка, "можу повторити за Чєховим: у дитинстві в мене не було дитинства"
З 1956 по 1987 рік завідував редакцією у видавництві дитячої літератури "Веселка". Мешкав у Києві - на Дружби Народів і на Шовковичній.

Найвідоміші твори Нестайка - трилогія "Тореадори з Васюківки", казки "У країні сонячних Зайчиків", "Незнайомка з Країни Сонячних Зайчиків", "Неймовірні пригоди у лісовій школі", повісті "Одиниця з обманом", "П'ятірка з хвостиком", "Загадка старого клоуна", "Чудеса в Гарбузянах", "Пригоди Грицька Половинки" та інші.

Яким запам'ятали рівнянина Олега Тарасюка, який загинув під час АТО

"Він не помер, поїхав жити в Країну сонячних зайчиків", написав ФБ-користувач Сергій Микита.

Твори Нестайка перекладено двадцяться мовами світу - від англійської до бенгалі. За ними знято кілька фільмів. Стрічка "Тореадори з Васюківки" отримала Гран-прі кінофестивалю в Мюнхені (1968 рік).

1979 року рішенням Міжнародної ради з дитячої та юнацької літератури трилогію "Тореадори з Васюківки" внесено до Особливого почесного списку Г.Х. Андерсена як один із найвидатніших творів сучасної дитячої літератури.

У донбаському місті Дружківка з 2004 року працює дитяча бібліотека імені В.З. Нестайка.





На правах реклами