Ми у Facebook
03.09.2014, 19:15

«Ранкова кава»: де у Рівному навчитись робити масаж професійно? [+Відео]

У новому випуску програми "Ранкова кава" йдеться про здоров’я людини, а зокрема – про курси масажу, які вже впродовж трьох років працюють у Рівному, готуючи кваліфікованих фахівців. На розмову за чашечкою кави до ведучої Ольги Данилюк завітала директор центру "Здорове життя" Наталія ПОЛІЩУК.
– Пані Наталіє, знаю з власного досвіду, що багато людей люблять масаж, але надзвичайно важливо робити його правильно. Ваші курси функціонують у Рівному вже три роки. Розкажіть, як виникла ідея їх проведення?

– Справді, у листопаді виповниться три роки відтоді, як ми розпочали проводити у Рівному курси масажу. А якщо говорити про саму ідею, то вона виникла дуже давно. Я займаюся масажем із 1994 року, тобто маю вже 20 років стажу. Із самого початку хотілося робити масаж якісно. А двоє моїх викладачів, пригадую, розповідали, що, мовляв, усі роблять масаж однаково і немає куди відправити пацієнта з неврологічними чи іншими серйозними патологіями. Я вже тоді замислилася над тим, чому люди так говорять. Згодом зрозуміла, що масаж здебільшого роблять за класичними схемами, використовуючи обмежену кількість певних прийомів. А при серйозних хворобах це не завжди дає достатній ефект.

ПЕРЕГЛЯНУТИ ВІДЕОЗАПИС ПРОГРАМИ

«Ранкова кава»: секрети рівненського пива [Фото+Відео]

– А на ваших курсах ви враховуєте ці особливості?

– Так, саме тому, коли складалася програма курсів, я вирішила, що вона повинна бути повноцінною: не можна навчити людину робити масаж якісно та ефективно, коли вона знатиме лише певні прийоми чи володітиме технікою масажу лише окремих частин тіла. Тому на наших курсах і викладається медичний масаж. Звісно, не всі мають право його робити, адже для цього потрібно мати медичну освіту, але навіть людина, яка робить гігієнічний масаж, повинна враховувати певні особливості пацієнта, які ми вивчаємо — приміром, хронічні хвороби. Акцентую увагу наших учнів на різних захворюваннях, на стані м’язів і хочу, щоб навіть не медики знали основи медицини, розуміли анатомію та фізіологію людини.

Про створення інтер'єру вашої оселі – у програмі «Ранкова кава» [+Відео]

– Часто люди бояться відвідувати масажиста, якщо не впевнені в його кваліфікації. Адже зрозуміло, що певними рухами можна не тільки оздоровити, а й, напевно, зробити недобре...

– Такі випадки існують, це правда. І це, зазвичай, через те, що масажист не хоче поглиблювати свої знання.

«Ранкова кава»: спеціальний ювілейний випуск, ведуча і гостя — Ольга Данилюк [+Відео]

– А якщо говорити власне про ваших учнів, то це яка цільова аудиторія: випускники медичних вишів, коледжів чи люди старшого віку?

– Учні були різні: починаючи від 16 до практично 60 років, адже вчитися ніколи не пізно. А щодо професій, то це студенти чи випускники медколеджів, є випускники та студенти кафедри фізичної реабілітації, які приходять вдосконалювати свої знання. Але цікаво, що у нас були також і столяри, і кухарі, і пекарі. Одного разу був навіть начальник контррозвідки західного регіону. Кожен іде на курси з різною метою: одні хочуть навчитися якісно робити масаж просто для себе, а інші – для того, щоб займатися цим професійно.

"Ранкова кава": Ольга Лук'янова - про ароматерапію, аромапсихологію та аромаеротику

– Як проходить процес навчання?

– Практика займає майже 90 відсотків часу. Суто теорія розглядається лише на двох перших заняттях. Вже з третього починаємо працювати руками. Працюємо упродовж двох місяців. До слова, остання лекція на наших курсах – "Основи підприємництва". Говоримо, зокрема, про те, що є види діяльності, які дозволяють робити будь-який масаж, крім лікувального, не маючи медичної освіти. Адже ми маємо на меті зробити з наших випускників не тільки хороших спеціалістів, а й людей, які можуть реалізувати себе в професійному плані.

"Ранкова кава": психолог Олена Плахтина – про таємниці людської душі [+Відео]

– Скільки людей навчається зазвичай у групі?

– Найменший набір у нас був чотири людини, а найбільший – сімнадцять. Більших груп ми не формуємо, бо хочеться контролювати рухи учнів, постійно слідкувати за тим, як кожен із них навчається, приділяти увагу кожному. Все для того, щоб учні отримали необхідні знання і практичні навички. Під час процесу навчання я привчаю до того, як працювати у масажному кабінеті, привчаю також до гігієни, адже це дуже важливо. І звісно ж, ми акцентуємо увагу на безпеці пацієнта. Масаж, якщо він застосовується правильно, – безпечний.

ПЕРЕГЛЯНУТИ ВІДЕОЗАПИС ПРОГРАМИ

– Пані Наталіє, а якщо говорити про чисто людську сторону цього питання: не важко Вам, як жінці, робити масаж, адже це потрібно мати силу у руках? І ще, цікаво, манікюр Ви, напевно, не заводите, у Вашій справі – це не прийнято?

– Чесно вам скажу, що про силу в руках і про те, що треба бути потужним чоловіком, щоб робити масаж півгодини, а то й годину — це скоріше стереотипи. Тут усе залежить насамперед від техніки виконання. Під час навчання ми акцентуємо увагу на тому, як правильно тримати руки, які м’язи діють під час виконання того чи іншого прийому. Також важливо правильно тримати ноги, адже дівчата люблять часто перехрещувати ноги, а це для роботи важко, адже дає зайве навантаження. Нігті – це окрема тема, я їх можу заводити тільки двічі на рік – під час літньої відпустки і взимку на канікулах. А на третє заняття я та всі учні приходимо без довгих нігтів, адже в іншому випадку прийоми масажу не будуть виконані правильно і це може травмувати пацієнта. Треба думати про доглянуті нігті, але не довгі.

«Ранкова кава»: засновник «Домової служби» Валерій Гусак – про якісні побутові послуги у Рівному [+Відео]

– Коли плануєте проводити новий набір?

– Навчання почнеться 16 вересня, частина угод нині вже укладена. Учень має можливість вказати час, коли йому зручніше навчатися: вдень чи ввечері. Зазвичай, ті, хто навчається або працює, обирають вечірні курси, а ті, хто перебуває у декретній відпустці чи просто мають вільний час удень, – навчаються у першу, ранішню зміну.

"Ранкова кава" у Фейсбук: приєднуйтесь!

– А якщо людині у вересні не виходить пройти курси, але бажання навчитись професійно робити масаж справді є?

– Упродовж року проводимо п'ять наборів: чотири протягом навчального року і один влітку. Влітку ми вчимося півтора місяця більш інтенсивно, а так у звичному режимі – два місяці, тричі на тиждень.

ПЕРЕГЛЯНУТИ ВІДЕОЗАПИС ПРОГРАМИ

Реабілітаційно-консультаційний центр “Здорове життя”
м. Рівне, вул. Короленка, 5, оф. 101, 102
(098) 746-53-07, (093) 293-76-07
www.zdorovo.rv.ua
vk.com/zdorovorv





На правах реклами