Ми у Facebook
14.09.2014, 20:29

Екологічний фестиваль "Зеленька" у Рівному: благодійність, психологія і вегетаріанська їжа

На вихідних у Рівному в парку культури і відпочинку ім. Т. Шевченка відбувся перший рівненський екофест. Дійство носило назву «Зеленька» - за назвою ініціативної групи екоактивістів, що його вигадала.
- Усе розпочалося з екотренінгу в Рівненській обласній науковій універсальній бібліотеці, який провели громадські організації: «Українська молодіжна кліматична асоціація» («УМКА») (Київ) та «Екоклуб» (Рівне), - розповідає одна із співорганізаторок екологічного фестивалю, письменниця, поетеса Вікторія Віадук. - Вони подарували нам екосумки, ручки, блокноти (перероблені з вторинної сировини), а головне - знання та навички. На тренінгах ми змоделювали багато ситуацій, а назву "Зеленька" придумав рівненський громадський діяч Тарас Грицюк. Ми готувалися до проведення "Зеленьки" чотири місяці, і це коштувало серйозних зусиль.

У перший день фестивалю, в суботу - відвідувачам запропонували переглянути фільм «Історія речей» на відкритій сцені у парку культури і відпочинку ім. Т. Шевченка, перед традиційним «Кіносуботником». В неділю гості мали можливість долучитися до активностей на восьми різних майданчиках: «Світ музики», «Лекторій цікавих історій», «Територія здорової їжі», «Психологічні студії», «Сімейний майданчик», «Галявина майстрів», «Фрімаркет «Міняйло», та «Фотосушка «Фотосинтез».

ВІДЕО: Освідчення в коханні на концерті групи "Антитіла" у Рівному [Фото+Відео]

- До речі, мікрофон для «Лекторія цікавих історій» живився від сонячних батарей, які фестивалю надали активісти «Національного екологічного центру України», - ділиться волонтер фестивалю Юлія Ковальчук, відповідальна за зв'язки з пресою. - Батареї забезпечують один кіловат потужності. Це дійсно хороший спосіб зекономити витрати на електрику. Крім, них на фестивалі представляли також сонячний колектор – пристрій для нагрівання води за допомогою енергії сонця.

Під час відкриття фестивалю також були показові виступи бойових мистецтв: бойовий гопак, Він Чунь Куен, кікбоксинг, джиу-джитсу та інші. Крім цього, вранці гості взяли участь в заняттях з йоги, а ввечері завітали на музичну сцену за участі гурту «Фронти Dorian », Владислава Білого та Олександра Хмільовського.







Кореспондент OGO.ua відвідав другий день фестивалю "Зеленька" - тому розповідаю про те, що сподобалося та запам'яталося найбільше. Почати варто з вегетаріанського харчування. Були майстер-класи з приготування фалафель й тафобургерів, але, на жаль, автор на них запізнився, тому довелося стояти в черзі й купувати фалафель за 10 гривень. На щастя, до цієї страви була мінералка, а в черзі можна було обмінятися своїми думками з приводу фестивалю й почути про інші цікаві місця. Фалафель - досить гостра й смачна страва, котру їдять переважно у країнах Близького Сходу (приміром, у Єгипті). Готують її з сиру, часника, сметани, цибулі, різноманітних приправ (кіндза, сірий перець тощо), куди кладуть "котлетки" з грецьких горіхів. Коли набридають хот-доги чи пиріжки з сосисками - прекрасно піде фалафель.

Далі була можливість пройтися "Доріжкою здоров'я", біля якої був наймолодший волонтер "Зеленьки" Юрко Криницький, котрому 14 років. Потрібно було босоніж пройтися по соломі, по шишках, по сіні, по жолудях та каштанах. Автор пішов на компроміс і пройшовся у шкарпетках - все одно тонізує.

Як швидко вилікувати застуду народними засобами [+ПОРАДИ]

У зоні "екології душі" пройшли психологічні семінари й тренінги, а також свою лекцію про піст прочитав молодий православний лідер Денис Таргонський. Слухали та брали участь у цих духовних заходах, сидячи на карематах. Автор потрапив на психологічні студії до Анни Петрукової "Мандали. Гармонія цілісності" . За спеціальними малюнками - мандалами Анна розповідала про характер тих, хто їх намалював. Автор почув про різні кольори і поцікавився, що означають саме салатовий та помаранчевий відтінки (цікаво усе ж, чому вони використовуються у рекламі, чому бренди та люди з елементами цих кольорів так приваблюють). Виявляється, салатовий, або жовто-синій - це колір позитиву, життєвої енергії, стабільності. А от помаранчева барва - це динаміка та активність, і водночас люди, які її люблять, можуть мати завищену самооцінку та агресивні тенденції.

- Екологічність фестивалю - це ще й "екологія душі", - говорить усе та ж Вікторія Віадук. - Чому саме психологічні заходи? Бо коли людина живе несвідомо, не заглиблюючись у свою душу - вона не може сповна відчути навколишній світ.

Також безкоштовно частували медом - Володимир Захарчук із Тернопільщини, або "пасічник дід Вова", як його називають. Заінтригував фрімаркет "Міняйло" - вільний обмін речами без грошей. І малі, й молоді залюбки брали участь у майстер-класах із "зернівки" - виготовлення мозаїки з природного матеріалу.

Рівнянка з екзотичним ім’ям, молода мама Аврора розповіла про "слінгоносіння" - це різні намотки, шарфи, шматки тканини, за допомогою яких носять маленьких дітей. Також прочитали лекції про "слінгоносіння". Також був спеціальний проект "Деревце з побажаннями Матері-Природі" . Там дітки розмістили листочки з побажаннями. "Бажаю всією душею любити матінку-Землю і Природу, всіх її діток", - написав Ігор.

Цікавою була фотовиставка "Фотосинтез", туди кожен міг принести свої світлини з природою, краєвидами, домашніми тваринами (серед них найбільше було котів, коней, собак і навіть ящірок), як розповів організатор Юрій Шепелюк.

Радісно, що не забули про добрі та благодійні цілі. Від імені парку збирали воякам. Група волонтерів збирала кошти на лікування хворої на рак крові, 19-річної рівнянки Світлани Демидюк та її крихітної донечки Ніколь. Як розповів волонтер Олексій Товолжанський, вони вже зібрали фактично 20 тисяч гривень. За один День міста рівняни пожертвували Світлані 11 тисяч 380 гривень. Олексій розповів, що українські лікарі радили Світлані зробити аборт, але вона відмовилася, як віруюча християнка та вирушила лікуватися у Варшаву. Там на 5 місяці Світлана народила Ніколь - немовля вижило під спеціальним куполом, і попри прогнози наших лікарів, у Ніколь розвинулися легені. Світлані Демидюк вже зробили три "хімії" - і вона потребує трансплантації кісткового мозку.

Словом, як кажуть: "краще один раз побачити, аніж сто разів почути".

- Фестиваль сподобався, все - в одному місці, - ділиться молода рівнянка Софія Шевчук. - Екологія насправді - це життя в гармонії.





На правах реклами