Ми у Facebook
29.09.2014, 11:09

Поради: як відповідати на каверзні запитання на співбесіді

Часто на співбесідах, для того, щоб краще вас зрозуміти, можуть задавати каверзні запитання.
Є кілька типів «каверзних» питань, до відповідей на які краще приготуватися заздалегідь. Як на них відповідати — коментує експерт Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна Маріанна Ярош.

1. Про захист конфіденційних даних


Наприклад, якщо ви — менеджер із продажу, вас можуть попросити надати базу клієнтів колишнього роботодавця. Якщо ви маєте стосунок до бухгалтерії, HR може мимохідь запитати про фінансові показники компанії або попрохати принести звітність бухгалтерії «на благо» нового роботодавця. Таким чином рекрутер перевіряє вашу порядність — чи будете ви зберігати конфіденційну інформацію цього роботодавця після того, як зміните місце роботи?
Як відповісти. Навіть якщо ця посада дуже вас цікавить, у жодному разі не варто погоджувати на такі пропозиції. Краще скажіть, що ця інформація має конфіденційний характер, і ви не маєте права її розголошувати.

Встановлення випробування при прийнятті на роботу [РОЗ'ЯСНЕННЯ]

2. Задачки на кмітливість


Не поодинокі випадки, коли рекрутери на співбесіді просять пошукача розв’язати просту задачку на логіку й кмітливість. Наприклад, «Якщо півтори курки несуть півтора яйця за півтора дні, то скільки яєць знесуть шість курей за шість днів?». Тих, хто не розв’язував подібних задачок зі шкільної лави, такий поворот подій може спантеличити й вибити з колії. Швидше за все, HR хоче перевірити, наскільки логічно ви мислите і як будете поводитися, опинившись віч-на-віч із новою, незрозумілою і некомфортною задачею.
Як відповідати. Не поспішайте і не хвилюйтеся. Не варто також обурюватися або відмовлятися від завдання, це може переконати рекрутера в тому, що ви легко здаєтеся перед обличчям труднощів і не будете надійним працівником. Найімовірніше, від вас не очікують миттєвого розв’язання. Візьміть аркуш паперу й ручку і спробуйте спокійно розв’язати задачу. Якщо не вийшло — відреагуйте з гумором і пообіцяйте вирішити головоломку вдома. До речі, регулярно вправлятися з такими задачками дуже корисно для мозку, а відповідь на згадане завдання — «24».

3. Розкажіть про найважчу робочу ситуацію, або про найбільшу помилку
У цій ситуації рекрутер хоче зрозуміти, чи здатні ви до спокійного аналізу своїх промахів і чи адекватно оцінюєте причини й наслідки того, що відбувається.


Як відповідати. Не нітіться, у всіх бувають і помилки, й складні завдання, і невдалі проекти. Постарайтеся розповісти про ваш досвід спокійно та врівноважено, і пам’ятайте, що більше за все цінуються не ті банкіри, які завжди були успішними, а ті, в кого є досвід банкрутства. Якщо ж ви не можете пригадати випадок, що відповідає темі, попросіть рекрутера повернутися до цього питання пізніше або розкажіть не найбільш драматичну й складну історію про те, як ви зіштовхнулися зі складнощами у роботі й мужньо їх подолали.

4. Яким вашим проектом ви пишаєтеся більше за все


Таким чином роботодавець перевіряє, чи ставитеся ви до своєї роботи з пристрастю, чи горять у вас очі, коли ви розповідаєте про улюблену справу. Якщо з усіх своїх проектів ви не можете виділити жодного цікавого — цей бал не на вашу користь. Досвідчений HR також зверне увагу на те, як ви описуєте ситуацію: привласнюєте всі заслуги, чи згадуєте про колектив, який працював над задачею разом із вами.
Як відповідати. Згадайте, яка справа була для вас найбільш значущою, що ви в неї вклали, яким результатом задоволені, пишаєтесь. Зробіть акцент на своїх діях і заслугах, але, якщо робота була колективна, згадайте і про це.

Президент підписав закон про переведення дачних та садових будинків у житлові

5. Уявіть собі ситуацію…

І далі опис будь-якої ситуації, яка може не стосуватися безпосередньо роботи. Наприклад: «Ви опинилися на безлюдному острові, у вашій кишені люстерко і складаний ніж, що ви робитимете?». Тут багато що залежить від описаної ситуації. HR може перевіряти ваші лідерські якості, фантазію, вміння швидко знаходити вихід із ситуації, винахідливість.
Як відповідати. Не варто вигадувати героїчні подвиги, будьте чесними. Розкажіть, як би ви вчинили за умови, коли би справді опинилися в такій ситуації

6. Розкажіть про нашу компанію

З великою імовірністю рекрутер може попросити вас розповісти про компанію, в яку ви прийшли на співбесіду. Роботодавцю важливо знати, що ви його вибрали усвідомлено, з низки серйозних причин, а не просто тому, що «дуже потрібні гроші».

Як відповідати. Пошук роботи — теж робота. Перед кожною співбесідою бажано ретельно ознайомитися із сайтом роботодавця, зрозуміти, яка місія і цінності компанії, чим вона заробляє гроші. Подумайте, що саме подобається вам у цьому роботодавцеві, що приваблює (крім зарплати). Повірте, обізнаність із інформацією про компанію — великий плюс, здатний суттєво підняти вашу оцінку в очах HR-а.

7. Чому ви звільнилися з останнього місця роботи?

Тут важливо поєднувати чесність і хитрість. Ваша відповідь повинна бути «соціально бажаною».

Як відповідати. Скажіть: «Я зробив для цієї компанії все, що міг, і хотів би розвиватися далі». Або ж зазначте, що ваш «функціонал змінився, і вам стало нецікаво працювати над певними завданнями».

Якщо ж ваше звільнення було проблемним, не варто в деталях розповідати про конфлікт, який його спричинив. Спишіть усе на розбіжності в поглядах, ваше бажання перейти на новий рівень роботи або прагнення змінити сферу діяльності. Але пам’ятайте, вашу розповідь легко перевірити, просто зателефонувавши вашому попередньому роботодавцю.





На правах реклами

купити смартфон Apple iPhone 15 Pro max у Львові, Україна


Актуальні новини України за сьогодні на https://www.ukr.net

Допомога ЗСУ