Ми у Facebook
20.10.2014, 09:35

"Ранкова кава": гість - ректор Острозької академії Ігор Пасічник [+Відео]

19 жовтня - день народження ректора Національного університету "Острозька академія" Героя України Ігоря Пасічника. Напередодні він став гостем ведучої програми "Ранкова кава" Ольги Данилюк. Вітаємо Ігоря Демидовича з Днем народження і пропонуємо переглянути програму "Ранкова кава" з його участю!
У програмі “Ранкова кава”, яка виходить на Рівненському інформаційному порталі OGO.ua, на невимушену розмову за чашечкою кави ведуча Ольга Данилюк запрошує відомих, цікавих жителів міста та області. 9 жовтня Національний університет “Острозька академія” відзначив 20-річчя від часу свого відродження. Навчальний заклад, який було засновано ще 1576 року, у часи незалежної України з новою силою відновив свою роботу. Всі ці 20 років університет очолює його незмінний ректор, доктор психологічних наук, професор, герой України Ігор Демидович ПАСІЧНИК. У день народження академії і напередодні дня народження її ректора Ігор Пасічник став героєм “Ранкової кави”.


– 20 років цими днями відзначив Національний університет “Острозька академія”. Можна казати, що це мало, але, враховуючи те, що вдалося досягти, це шлях перемог та успіхів. Розкажіть про ті моменти, які найбільше запам'яталися за ці 20 років.

– Всі моменти були для мене цікавими. Але, напевно, найцікавіші з них пов'язані з тим, як я збирав гроші для академії. Інколи за один раз вдавалося здобути мільйон гривень для університету. Коли я лягав спати, коли я вставав, то в голові була тільки одна думка: де взяти гроші. Я думав, що це тільки у мене одного так, але, коли була презентація Національного університету “Острозька академія” у Гарвардському університеті, (до речі, ми були єдиним університетом Східної Європи, який було презентовано там), я поцікавився їхніми проблемами. Виявляється, ректор нещодавно подав у відставку. Причина цьому, як він сказав, у тому, що набридло діставати гроші. Виявляється, що в потужних університетах є одна і та ж думка — де взяти гроші.

Острозька академія почала своє відродження з нуля. Тут не було жодного стільця, жодного стільчика, жодної книги і жодного викладача. Своє відродженням ми розпочали у 1994 році, і, звісно, питання грошей постало на першому місті. Кадри і гроші — це було два головні питання, які потрібно було розв'язати.

ДИВИТИСЬ ВІДЕО ПРОГРАМИ "РАНКОВА КАВА" З ІГОРЕМ ПАСІЧНИКОМ

– А хто були ті перші сміливці, які погодилися разом з Вами відроджувати Острозьку академію?

– У той час не було тих, хто хотів би переїжджати сюди, в це Богом забуте містечко. Ніхто не вірив у те, що тут можуть створити потужний університет. З самого початку все трималося на ентузіастах, які в той час ще були під враженням того, що Україна незалежна, і це було їм цікаво. Ті люди, які були зі мною з самого початку, я їх усіх добре пам'ятаю. Це був Василь Жуковський, він перший переїхав в Острог. Потім в академію приїхав доктор наук Микола Ковальський, людина зі світовим ім'ям, відомий вчений з Дніпропетровська. Разом з ним приїхала частина його кафедри. Таким чином ми заклали перші два факультети — гуманітарний та економічний, а далі почався Богом благословенний калейдоскоп. Я завжди кажу: якби зі мною тоді приїхали атеїсти, то, бачачи це диво, вони повірили б у Бога. За всі ці роки ми відродили найпотужніший навчальний заклад. І тепер приємно, що якщо зайти у наш міжнародний відділ, то багато університетів просяться, щоб розпочати з нами співпрацю та укласти угоду.

Я не можу не згадати про виняткову людину Ераста Гуцуляка, він помер нещодавно, Царство йому небесне, його життя може бути прикладом для кожного українця. Він робив для України дуже багато, і коли він перший раз приїхав до Острозької академії, то він сказав, що хоче щось зробити для академії. Я йому показав наш проект нового корпусу, і там є 67-метрова вежа, де двома ліфтами будуть підніматися екскурсії і дивитися на наше місто. І він сказав, що дасть на неї кошти, виділив на неї 100 тисяч доларів. У той час нам треба були кошти на фундамент, і ми їх використали, а через шість місяців він повернувся і сказав, що хоче побачити, куди пішли кошти. Я йому показав, куди пішли всі кошти і сказав, що ми їх перекриємо. Він тоді дав ще 100 тисяч. Дуже жаль, що така прекрасна людина пішла з життя...

ДИВИТИСЬ ВІДЕО ПРОГРАМИ "РАНКОВА КАВА" З ІГОРЕМ ПАСІЧНИКОМ

– А якщо говорити про будівництво нового корпусу, то в якому стані воно зараз?

– Багато хто думає, що Острозьку академію найкраще фінансують, але насправді це зовсім не так. Якщо говорити про державне замовлення цьогоріч, то ми бачимо, що в нас воно чи не найгірше. Та попри це ми будуємося, до кінця цього року ми накриємо новобудову корпусу. Я впевнений, що це буде прикраса й архітектурна цінність міста Острога. Зараз приїжджають дивитися на замок, а за роки три-чотири будуть спочатку дивитися на гуманітарний корпус академії, а потім на все інше, що є в місті. Це буде сучасне архітектурне чудо. Ми вже дуже багато для цього зробили.


– А не плануєте найближчим часом відкривати нові спеціальності — можливо, не гуманітарного напрямку, що є типовим для академії, а природничо-технічного?

– У 1994 році у нас було три спеціальності, а зараз — двадцять. Ми відкриваємо спеціальність тільки тоді, коли є підготовлені кадри, а не навпаки. У нас немає гонитви за спеціальностями, як у багатьох університетах, але тепер вони будуть покарані новим законом про освіту. Якщо у них є магістратура зі спеціальності, то її має очолювати профільний доктор наук, а у багатьох ВНЗ таких немає. Доведеться закривати спеціальності. Ми плануємо відкривати нову спеціальність “комп'ютерні системи” , бо це перспективний напрям у всьому світі. Цього року буде проходити ліцензування. А ще ми сподіваємося відкрити “ядерну фізику”, ми вже могли її відкрити, але попит на цих фахівців ще не такий великий. Ми розвиваємося у математичному напрямі, а згодом, думаю, у нас з'являться і медичні спеціальності.

ДИВИТИСЬ ВІДЕО ПРОГРАМИ "РАНКОВА КАВА" З ІГОРЕМ ПАСІЧНИКОМ

– Ви активний ректор, долучаєтесь до різних та цікавих акцій та флешмобів. Знаємо про світовий тренд — обливання холодною водою Ice Bucket Challenge, Ви і ваші студенти долучилися до акції. Як відреагували на запрошення ті, кому Ви передали естафету?

– Я пишаюся своїми студентами, бо вони сказали, що треба взяти участь в акції. І коли дізнався, що це акція на підтримку воїнів АТО, остаточно вирішив до неї долучитися. Коли я дізнався, що Барак Обма, родина нашого Президента підтримали флешмоб, то я зрозумів, що тут нічого поганого. Крім того, в той день на наш сайт зайшла найбільша кількість людей. Ми викликали Славка Вакарчука, то він відповів, що він матеріально допомагає і так, тому не обливався водою. Міністра Квіта реакції ми не почули, а щодо Коломойського, то кажуть, що він облився у себе на яхті. Принаймні так мені передали. Щодо університетів, яким ми передали естафету, то всі вони прийняли виклик. Найголовніше — це те, що ми змогли об'єднати заклади та проявили благодійність та єдність.



– І насамкінець побажання від ректора для спудеїв та для всіх читачів та глядачів програми “Ранкова кава”.

– Я не скажу нічого кращого, що вже було сказано в Біблії: “Не будьте винні нікому нічого, а тільки ближнього любіть. Бо той, хто ближнього любить, той виконує Закон”. А як Пасічник, побажаю солодкого життя, щоб Бог благословив нам мир та спокій і щоб той рік, що буде здавався нам медовим місяцем. Бажаю вам солодких поцілунків, нехай побільше буде у вулику робочих бджіл і поменше трутнів. Щастя всім, везіння та Божого благословіння!

ДИВИТИСЬ ВІДЕО ПРОГРАМИ "РАНКОВА КАВА" З ІГОРЕМ ПАСІЧНИКОМ

Матеріали до теми:

Чудотворець — Ігор ПАСІЧНИК

В Острозькій академії відзначили 500-річчя битви під Оршею

На Рівненщині із кущів висадили герб України





На правах реклами