Ми у Facebook
09.11.2014, 17:06

Якщо болить голова: 7 причин негайно звернутись до лікаря

Причин головного болю відомо до півсотні

Кожен, у кого хоч раз боліла голова, погодиться — відчуття не з приємних. Коли больовий синдром дається взнаки протягом кількох днів (а то й тижнів), людина таки змушена звернутися до лікаря. Нині відомо до півсотні причин головного болю.
Його може спровокувати що завгодно: різкий запах, голод, втома, переляк, хворий зуб. Або ж, скажімо, зміна погоди, яскраве світло, куріння, вживання спиртних напоїв. Ймовірні причини — алергія, гіпертонія, перенапруження очей, висока температура, стрес, депресія. Звісно, тут лише анальгіном чи цитрамоном не обійдешся.

На думку медиків, у кімнаті, де мало свіжого повітря, теж неминуче заболить голова. Зрідка стійкий головний біль пов’язаний із косоокістю чи короткозорістю, неправильно підібраними окулярами чи навіть із затісним капелюхом. Останні наукові дослідження свідчать, що додати нашій голові клопоту здатні і продукти харчування та напої, які містять певні речовини. Серед “винуватців” — гірчиця, кетчуп, копчені м’ясо й риба, цитрусові, бобові, шоколад, вершки, морозиво, алкогольні напої, чипси.

За словами лікаря-невропатолога поліклініки "Північна” Володимира Семигайла, існують різні механізми виникнення головного болю:

— Приблизно у 70% людей зустрічається головний біль м’язового напруження, коли відчувається дискомфорт у скронях і ніби щось стискує голову. Виникає цей біль у результаті перенапруження м’язів голови, наприклад, тривалої роботи з комп’ютером або коли людина потрапляє у стресову ситуацію і відбувається виділення адреналіну. Щоб полегшити такий біль, можна зробити масаж скронь, а також масаж м’язів комірцевої ділянки шиї. Інший різновид головного болю — судинний. Відчуття, ніби у голові щось поколює. Виникає при спазмі судин, а також при підвищенні тиску. Він буває тиснучий односторонній (біль виникає у скроневій або тім’яній ділянці) та пульсуючий, що виникає при мігрені (болить половина голови). Для мігрені характерно те, що приступ головного болю може повторюватись з різними інтервалами: частіше один чи два рази на місяць. Причиною захворювання можуть бути неприємні спогади, емоційні перевантаження та роздратування, проте в основному мігрень передається спадково. Також є судинні венозні головні болі, що локалізуються у потиличній ділянці. Одна з причин їх виникнення — низьке положення голови під час сну, в результаті зранку людина прокидається з набряками під очима та відчуттям важкості у голові. Наступний різновид головного болю спричинений підвищенням внутрішньочерепного тиску. З’являється відчуття, ніби зсередини розпирає череп і тисне на очі. Буває ще психогенний головний біль, який часто виникає у лобовій ділянці голови, переважно у людей невротичного складу.

Голова може боліти також при різних захворюваннях: фронтиті, гаймориті, хворому шлунку, навіть коли болить зуб. Для того, щоб вилікувати такий біль, слід знати причину його виникнення. Існують болі на погоду, від перевтоми, від недосипання, при яких достатньо лише відпочинку.

Якщо ви відчуваєте, що самотужки не здатні подолати проблему, не відкладайте візит до лікаря, особливо у тих випадках, коли:
- почався головний біль, якого ніколи раніше не було. Приміром, напади почастішали і стали потужнішими;
- біль триває понад 72 години й ви неспроможні сконцентруватися на будь-якій справі;
- біль виникає зненацька, наче “вибух” усередині голови;
- окрім головного болю, у вас порушуються зір, мовлення, координація рухів, відчуваєте слабкість у руках і ногах, гальмується мислення;
- не лише болить голова, а й підвищується температура тіла і важко рухати шиєю;
- головний біль виникає при найменшому фізичному зусиллі. При цьому є блювота, але не нудить;
- якщо біль супроводжується судомами, потемнінням в очах.

При таких тривожних симптомах зволікати з візитом до лікаря не варто!

"ОГО", 19 травня 2005 р.

Статті до теми:

У Рівному побільшало хворих на туберкульоз

У Рівному готові боротися зі смертельним вірусом Ебола

Сучасні засоби проти педикульозу





На правах реклами