Ми у Facebook
14.11.2014, 10:45

У Рівному помер видатний вчений, професор НУВГП

Прощання відбудеться у п’ятницю, 14 листопада.
12 листопада 2014 року пішов з життя видатний геолог та географ України, професор, доктор географічних наук, академік Академії будівництва України Маркіян Дмитрович Будз.

Маркіян Дмитрович Будз народився 25 серпня 1935 року в селі Старі Кути Косівського району Івано-Франківської області. Після закінчення географічного факультету Чернівецького державного університету ім. Юрія Федьковича у 1959 році розпочав свою трудову діяльність як начальник гідрографічної партії на Байкалі. Почавши аспірантом у 1961 році, а потім працюючи молодшим науковим співробітником Іркутського інституту геології АН СРСР, у 1965 році захистив кандидатську дисертацію з геології на тему «Селеві потоки Прибайкалля».

Свою викладацьку роботу Маркіян Дмитрович розпочав у 1967 році як доцент кафедри гідрології та гідрогеології Інституту інженерів водного господарства. В період 1972-1976 рр. працював доцентом кафедри нафтопромисловості в інституті вуглеводнів в Алжирі. З 1976 року по 2002 рік очолював кафедру гідрології та гідрогеології УІІВГ.

У 1995 році став доктором географічних наук, захистивши дисертацію на тему «Динаміка водно-фізичних властивостей осушувальних систем».

Із 2000 по 2012 рік Маркіян Дмитрович очолював Рівненський відділ Українського географічного товариства, а в 2012 році був обраний Почесним Головою Рівненського відділу УГТ.



Маркіян Дмитрович Будз є автором понад 200 наукових публікацій з питань геології, гідрології, фізичної географії та країнознавства. Під його керівництвом підготовлено та захищено 4 кандидатські дисертації.

До останніх днів працював професором кафедри інженерної геології та гідрогеології та кафедри туризму.

Учні, викладачі, співробітники та студенти університету висловлюють співчуття дружині Ользі Павлівні, сину Дмитру, онукам Павлу і Маркіяну, всій родині Маркіяна Дмитровича. Редакція OGO.ua приєднується до співчуттів.

Статті до теми:

Рівне: помер доцент РДГУ

Помер видатний вчений, депутат Рівненської обласної ради 5 скликання

У Рівному померла викладачка, яка 59 років пропрацювала в одному університеті

Джерело: сайт НУВГП





На правах реклами