Ми у Facebook
20.11.2014, 08:15

Рівненщина: Владика Іларіон назвав Митрополита Варфоломія "вірним слугою патріарха Кирила та Володимира Путіна"

На офіційному сайті Рівненської єпархії УПЦ КП опублікували звернення Архієпископа Рівненського та Острозького Іларіона щодо відкликання Митрополитом УПЦ МП Варфоломієм підпису під Меморандумом про створення Помісної Православної церкви.
13 листопада представники 5 релігійних громад Рівненщини підписали Меморандум про створення Помісної Православної церкви та засудили дії Росії як агресора. Серед підписантів - два представники Московського патріархату.

Православні конфесії Рівненщини підписали Меморандум про Українську помісну церкву

ВІДЕО: Очільники православних церков Рівненщини про об`єднання у Єдину Помісну Православну Церквов

Проте після такого кроку прес-центр УПЦ МП заявив про те, що вважає цинічним створення та підписання такого документу.

В УПЦ МП назвали цинічним утворення Помісної Православної церкви на Рівненщині.

Російські канали зняли програму про захоплення церков на Рівненщині [+Відео]

А вже за кілька днів стало відомо, що 17 листопада керуючого Сарненською єпархією УПЦ митрополита Сарненського та Поліського Анатолія та керуючого Рівненською єпархією УПЦ митрополита Рівненського та Острозького Варфоломія викликали до столиці та дали їм суворі догани.

Рівненщина: підписантів Меморандуму про Помісну Православну церкву від Московського патріархату покарали суворими доганами

Як реакція на такі дії управління УПЦ МП, Владика Варфоломій відкликав свій підпис під Меморандумом Єдності.

В свою чергу у Київському патріархаті такі дії Владики Варфоломія засудили. Архієпископ Рівненський та Острозький Іларіон у офіційному зверненні назвав Варфоломія "вірним слугою патріарха Кирила та президента Росії Володимира Путіна".

Подаємо текст звернення з сайту Рівненської єпархії УПЦ КП:

Звернення

архієпископа Рівненського і Острозького Іларіона

до духовенства та вірних Рівненщини

з приводу відкликання митрополитом Варфоломієм підпису під «Меморандумом про єдину Україну та єдину Українську Помісну Православну Церкву»

Всечесні отці, дорогі браття і сестри!

Раніше прес-служба нашої єпархії повідомляла про те, що митрополит Рівненський і Острозький Варфоломій та митрополит Сарненський і Поліський Анатолій були викликані до Києва, де отримали суворі догани за поставлені підписи під «Меморандумом про єдину Україну та єдину Українську Помісну Православну Церкву». Також перед ними було поставлено вимогу про негайне відкликання своїх підписів.

І ось сьогодні, 19 листопада, з великою тривогою і болем за долю Української Помісної Православної Церкви я сприйняв «Заяву митрополита Рівненського і Острозького Варфоломія», в якій Преосвященний владика відкликає свій підпис під Меморандумом.

Цими діями митрополит Варфоломій фактично визнав, що він проти цілісної і єдиної України, а також він не хоче єдиної Української Помісної Православної Церкви. Цим митрополит Варфоломій показав своє справжнє обличчя, як вірний слуга Московського патріарха Кирила та президента Росії В. Путіна, які розуміючи що в «єдності сила народу…», роблять все для того, щоб нас роз'єднати.

Проте, останні події на теренах нашої області показали, що керівництво Кремля та Московська патріархія, бояться відкритого, чесного і конструктивного діалогу, що є неспростовним доказом їхньої невпевненості і слабкості позицій. Їм дуже просто переконувати самих себе та своїх прихильників у власній правоті, як це колись робив іудейський синедріон. Але побоювання відкритої, чесної, аргументованої дискусії, уникнення публічного спілкування – все це є доказом їхньої слабкості щодо нас.

Через це ми просто зобов’язані продовжити наш діалог по утворенні в Україні Єдиної Помісної Православної Церкви. Для цього ми повинні не згадувати про наші вчинки і кроки у минулому, а дивитися в сьогодення і у майбутнє, як нам об'єднатись в області, а згодом це об’єднання поширити і по всій Україні.

І приємно, що процес об’єднання вже почався в наших душах, в наших серцях, в нашому розумі. Кожен крок до об’єднання відбувається по-різному. І нехай нині ніхто не переживає за те, що одна конфесія переходить до іншої, тому що коли буде єдина Помісна Православна Церква, тоді все стане на свої місця. Але для відновлення історичної справедливості всі процеси, які зараз відбуваються на Рівненщині, вони є добрі. В тому числі, і повернення громад в лоно Київського патріархату, що не суперечить 5-му пункту підписаного Меморандуму.

І тому, заради єдності нашого народу, заради цілісності нашої Держави, я закликаю всіх і надалі впевнено йти шляхом утворення єдиної Української Помісної Православної Церкви і переконаний, що в час, коли зволить Господь, вона буде визнана та досягне повноцінного спілкування з іншими Церквами-сестрами.

Нехай Господь наш Ісус Христос допоможе нам це мирно здійснити, на славу Його, на користь Його Церкви і на радість Україні та її побожному народу.

Іларіон,

архієпископ Рівненський і Острозький

19 листопада 2014 року.





На правах реклами