Ми у Facebook
20.11.2014, 19:00

Боротьба між УПЦ КП та УПЦ МП на Рівненщині: церковний суд та звинувачення у брехні

У рівненських засобах масової інформації провідна з тем, яку обговорюють - суперечки між Православною церквою Московського патріархату та Київського патріархату на Рівненщині.
В області давно вже розпочався перехід громад з Московського до Київського патріархату. Це було першим "каменем спотикання", який загострив релігійну ситуацію у православному житті краю.

Здавалося б, ситуація повинна була змінитися після підписання Меморандуму єдності. яким передбачалося створення на Рівненщині робочої групи щодо створення в Україні Помісної Православної церкви. Ця історична подія відбулася 13 листопада.

Православні конфесії Рівненщини підписали Меморандум про Українську помісну церкву

ВІДЕО: Очільники православних церков Рівненщини про об`єднання у Єдину Помісну Православну Церквов

Громадскість була здивована, що аж двоє з п'яти підписантів Меморандуму - представники Московського патріархату. Але не минуло й тижня, як стало відомо, що 17 листопада керуючого Сарненською єпархією УПЦ митрополита Сарненського та Поліського Анатолія та керуючого Рівненською єпархією УПЦ митрополита Рівненського та Острозького Варфоломія викликали до столиці та дали їм суворі догани.

Рівненщина: підписантів Меморандуму про Помісну Православну церкву від Московського патріархату покарали суворими доганами

Як реакція на такі дії управління УПЦ МП, Владика Варфоломій та Митрополит Анатолій відкликали свої підписи під Меморандумом Єдності.

В свою чергу у Київському патріархаті такі дії Владики Варфоломія засудили. Архієпископ Рівненський та Острозький Іларіон у офіційному зверненні назвав Варфоломія "вірним слугою патріарха Кирила та президента Росії Володимира Путіна".

Також у прес-службі Київського патріархату повідомляють про те, що "сіх архієреїв УПЦ МП з так званого «проукраїнського крила» викликають на 28 листопада 2014 року до Москви, де нібито Патріарх Кирил ініціює церковний суд над рівненськими архієреями за самоуправство".

"Патріарх Кирил ініціює церковний суд над рівненськими архієреями", - УПЦ КП

Після цього на сайті Рівненської єпархії УПЦ МП розмістили пояснення про те, чому представники Московського патріархату відкликали свої підписи під Меморандумом:

"15 листопада поновили спроби захоплення храмів в селах Птича Дубенського району та Бадівка Острозького району.Ці провокації сталися вже на третій день після того, як за ініціативи Рівненської ОДА представники різних релігійних конфесій підписали меморандум, у пункті №4 якого мова йде про припинення захоплень православних храмів.

Оскільки представники так званого Київського Патріархату продовжують грубо порушувати укладений меморандум, митрополит Варфоломій 19 листопада оприлюднив своє звернення, у якому заявив про відкликання підпису під згаданим меморандумом, як документом, який не приніс миру і стабільності для православних віруючих Рівненщини. Всю провину за порушення задекларованих домовленостей владика повністю поклав на прихильників УПЦ КП".

У прес-службі Київського патріархату такі пояснення називають неправдивими і пояснюють ситуацію, що склалася:

"фіційно заявляємо, що ніяких провокацій, якими б ми порушили 4-пункт Меморандуму, з боку Рівненської єпархії УПЦ КП ні 15, ні 16 листопада не було і по сьогоднішній день немає. Мало того, значною мірою саме завдяки посередницькій участі благочинного парафій Дубенського району прот. Ігора Загребельного та духовенства Рівненської єпархії УПЦ КП, 16 листопада у с. Птича Дубенського району вдалося уникнути розпалювання міжконфесійної ворожнечі. Це можуть підтвердити як прихильники Київського так і Московського патріархатів.

Ще раз нагадуємо духовенству УПЦ МП, яке вчергове обмануло суспільство, що батьком неправди є диявол. (Ін. 8, 44). А всякий, хто обирає неправду, стає його слугою…

Однак, пам’ятаючи слова Спасителя «Не судіть, щоб і вас не судили; бо яким судом судите, таким судитимуть і вас, і якою мірою міряєте, такою відміряється і вам» (Мф. 7, 1-2), ми віддаємо Богові визначення вини кожного у всьому цьому, бо тільки Він один є Нелицемірний Суддя. Проте, кожен має пам’ятати, що за всі свої неправдиві слова і вчинки він особисто дасть відповідь перед Богом".





На правах реклами