Чим замінити майонез у новорічному салаті [+ПОРАДИ]
![](https://ogo.ua/images/articles/1567/big/1419588147.jpg)
Пікантна гірчично-медова заправка
1 ст. л. нерафінованої олії, 1 ст. л. зернистої (діжонської) гірчиці, 1 ч. л. меду, 1 ст. л. бальзамічного оцту або лимонного соку, перець за смаком, можна ще додати трохи мінеральної води.
Ретельно все перемішати. Найкраще підходить для салатів з білокачанної капусти та курки, нейтральних на смак свіжих парникових огірків, помідорів, пекінської капусти, зелених салатів, інших овочів та зелені.
Заправка для оселедців та інших салатів "під шубою"
Півсклянки рафінованої олії, 2 ч.л. готової магазинної гірчиці, 1 стол. ложка оцту (краще яблучний або домашній виноградний), 2-3 ч.л. цукру, 1 ч.л. солі, а також за смаком - сік половинки лимона чи невеликого апельсина, мелений чорний перець.
Збити масло з соком апельсина (сік можна вичавити просто рукою), додавши потрохи цукор, сіль, гірчицю, оцет. Виходить біляста емульсія. Перед змазуванням кожного шару салату перемішуйте її, щоб була однорідна.
ПІСНІ МАЙОНЕЗИ
![](https://ogo.ua/images/articles/1567/big/1419588139.jpg)
На горіховій основі
1 склянка очищених волоських горіхів (варіант - арахісу); 1 склянка олії; 1 чайна ложка товченого часнику (варіант - гірчиці; ½ чайної ложки солі; ½ чайної ложки цукру; 2 чайні ложки 5% оцту.
Висипте горіхи на гарячу суху сковороду і обсмажте 2-3 хвилини. Злегка остудіть їх і подрібніть у блендері або кавомолці. Викладіть горіхи в глибоку миску і додайте часник або гірчицю, сіль і цукор. Налийте кілька ложок кип'яченої води. Збивайте суміш міксером або віничком, постійно додаючи по кілька крапель олії. Після того, як соус стане як сметана, додайте оцет і добре перемішайте.
На яблучній основі
2 великих яблука кислих сортів; 1 склянка олії; 2 чайні ложки гірчиці; 1 чайна ложка цукру; ½ чайної ложки солі; ½ чайної ложки меленого перцю; 1 столова ложка яблучного оцту.
Почистіть яблука від шкірки, видаліть серцевину. Опустіть яблука в киплячу воду, додайте цукор і оцет. Зробіть помірний вогонь і тушкуйте, помішуючи, приблизно півгодини. Коли яблука будуть легко розтиратися ложкою в пюре, зніміть їх з вогню. Остудіть яблука до 30-20 градусів і збийте блендером або столовим віничком в пюре. Додайте сіль, гірчицю і перець. Не припиняючи збивання, додавайте поступово олію по половині чайної ложки. Маса повинна стати густою, однорідною і злегка тягучою.
Мінус: перед тим, як подавати на стіл гостям, варто приготувати пробну порцію й скуштувати, як поєднується з різними видами продуктів і яких спецій можна сюди додати.
На борошняній основі
1 склянка олії; ½ склянки борошна; 2 столові ложки лимонного соку; 2-3 столові ложки гірчиці; ½ склянки води; 1 столова ложка цукру; 1 чайна ложка солі, спеції та запашні трави - на смак.
Розведіть водою просіяне пшеничне борошно і розітріть, щоб не було грудочок. Поставте на вогонь і, постійно помішуючи, доведіть до кипіння. Зніміть суміш з вогню і остудіть до кімнатної температури. Змішайте в глибокій мисці олію, гірчицю, лимонний сік, цукор і сіль, інші спеції. Збийте все віничком. Поступово додавайте в суміш тепле заварене борошно, не перестаючи збивати. Через три-п'ять хвилин легкий пісний майонез буде готовий. Гірчицю можна замінити часником.
Мінус: на любителя. Але ті, що суворо дотримуються посту, й вегани-вегератіанці задоволені. Все одно краще і здоровіше, ніж магазинні майонези з пальмовою олією, емульгаторами і всякими хімічними добавками з індексом Е. А от варіант з часником - чудовий для того, щоб приправити пісні салати з варених овочів, вареники, пісні голубці на Святвечір.
СМЕТАНА АБО ЙОГУРТ
![](https://ogo.ua/images/articles/1567/big/1419588120.jpg)
Якщо ви не постите, замість майонезу підійде нежирна сметана або натуральний йогурт. Їх можна розтерти зі свіжим домашнім сиром, зеленню або часником. Чи змішати 100 г несолодкого йогурту з 1-2 ч.л. гірчиці та 1 столовою ложкою лимонного соку, приправити за смаком сіллю і спеціями. Такі соуси використовують дівчата, які обожнюють новорічний салат олів'є, але всім кажуть, що стежать за своєю фігурою)
СПРАВЖНІЙ ДОМАШНІЙ МАЙОНЕЗ ПРОВАНСАЛЬ
![](https://ogo.ua/images/articles/1567/big/1419588130.jpg)
Класичний французький соус - чудовий продукт, якщо робити його самостійно і з якісних натуральних продуктів. Для цього яєчний жовток кімнатної температури повільно-повільно збивають, по краплі підливаючи в нього оливкову олію, поки не набридне (1 жовток може «взяти» до 1 склянки олії!), після чого додають в загуслу масу лимонний сік, сіль, цукор і трішечки гірчиці за смаком.
Мінуси: є тільки три, але великі «але».
1) Для багатьох дуже дороге задоволення й морока з пошуком продуктів та приготуванням.
2) Не у всіх виходить збити густий соус (с причина просто у відсутності терплячості й недостатній кількості олії).
3) У 100 г майонезу – майже 400 ккал!
СТАТТІ ДО ТЕМИ:
Як прикрасити новорічний стіл
Чим замінити яйце у рецепті?
Чим замінити в рецепті екзотичні або дорогі продукти [+ПОРАДИ]
![](/images/bnr/happy-650-90.jpg)
новорічні салати, пісна заправка, пісний майонез, домашній, майонез
Рівненський спортсмен став срібним призером чемпіонату Європи
![](/images/articles/2/small/1739652668.jpg)
На чемпіонаті Європи U18 зі стрільби кульової, що проходив у Таллінні (Естонія), рівненський спортсмен Ілля Лящ разом із командою виборов срібну медаль у вправі з пневматичного пістолета на 10 метрів.
переглядів: 98
Що гарантує держава родинам полонених і зниклих безвісти у 2025 році
![](/images/articles/2/small/1739652343.jpg)
Родини військовослужбовців, які зникли безвісти або перебувають у полоні, запрошують на зустріч.
переглядів: 124
16 лютого – День єднання: символ сили та згуртованості України
![](/images/articles/2/small/1739643904.jpg)
Щороку 16 лютого в Україні відзначають День єднання – свято, що уособлює незламність духу та згуртованість нації. Його започаткували у 2022 році у відповідь на загрозу повномасштабного вторгнення, і відтоді цей день став важливим символом української єдності.
переглядів: 146
На Рівненщині шукають достойних "Ордена Святого Пантелеймона"
![](/images/articles/2/small/1739648704.jpg)
Стартував прийом документів на конкурсний відбір для відзнаки "Орден Святого Пантелеймона" у 2025 році. Цьогоріч запроваджені нові номінації, які підкреслюють різні аспекти професійного внеску медиків, благодійних та громадських діячів і установ у галузі охорони здоровʼя.
переглядів: 174
16 лютого – день пам’яті святих мучеників Памфіла, Порфирія та їхніх сподвижників
![](/images/articles/2/small/1739642716.jpg)
Сьогодні Православна Церква вшановує пам’ять святих мучеників Памфіла, Порфирія та їхніх соратників, які віддали своє життя за християнську віру.
переглядів: 117