Чим замінити в рецепті екзотичні або дорогі продукти [+ПОРАДИ]
Каперси
Це мариновані або консервовані з оцтом та сіллю пуп’янки квітів середземноморської рослини Каперси колючі (Capparis spinosa). Мають специфічний пікантний, трохи гірчичний смак. Замінять їх у салаті чи солянці подрібнені мариновані огірки або корнішони.
Бальзамічний оцет (бальзамік)
Цей темний і густий оцет з насиченим смаком та ароматом використовується для різних салатів та маринадів. Для його приготування використовується зброджений сироп із виноградного сусла, розбавлений винним оцтом і витриманий не менше 12 років у дубових чи ясеневих бочках. Справжній бальзамік «tradizionale/DOC» коштує дуже дорого. Його виготовляють традиційним способом у провінції Модена італійського адміністративного регіону Емілія-Романья. Дешевший і не такий густий і ароматний «aceto balsamico di Modena» продукують у промислових масштабах. Заміна – винний оцет, настояний на травах.
Зіра (кумін)
У стравах східної кухні, зокрема у плові, часто використовують терпкі й гіркуваті зернята зіри. Цю спецію ще називають кумин, римський кмин. Зіру можна замінити родичем - звичайним кмином.
Прованські трави
Суміш запашної зелені та прянощів, яку широко використовують у французькій та італійській кухнях. У її складі – петрушка, розмарин, естрагон (острогін), базилік, чебрець (тим’ян), любисток, орегано (материнка), куркума, паприка і навіть лаванда. Готуючи рагу, м’ясні чи рибні страви, замість цієї приправи можна додати трохи сушеного орегано чи розмарину.
Шафран
Дуже дорога східна приправа – не що інше, як тичинки квітів крокусів, які збирають вручну. Використовується для приготування плову, ризото, паельї та кондитерських виробів. Надає стравам красивого жовтого кольору. Замінник – мелений корінь куркуми.
Їстівні квіти - модний тренд у сучасній кулінарії
Перец чилі, каєнський перець
Щоб додати пікантності стравам, підійде будь-який гострий стручковий перець або сухий мелений червоний перець (паприка).
Орегано
Ця запашна трава у нас має назву материнка. Її додають у різноманітні м’ясні та овочеві страви, ковбаси, паштети, італійську піцу, до соусів і маринадів. Якщо хочете отримати потрібний смак та аромат – додайте майоран.
Сік лайма
Лайм або зелений лимон – невеликі плоди цитрусових з зеленкуватою шкіркою. 1 чайну ложку лаймового соку замінить 1 чайна ложка лимонного соку , 1 ч.л. білого вина або 1 ч.л. 3% оцту.
Сир маскарпоне
Знаменитий італійський вершковий сир використовується для приготування десертів та бутербродів. Якщо немає можливості купити – можна замінити сумішшю домашнього кисломолочного сиру (творог) та жирних вершків. Або ж спробувати приготувати маскарпоне самим - з 25% вершків. Для цього вершки треба нагріти на водяній бані (менший посуд з вершками кладемо у більший посуд з невеликою кількістю води і доводимо на плиті майже до кипіння). Перемішуючи, вливаємо лимонний сік або винний оцет, щоб молочний білок згорнувся. Ще трішки нагріваємо, охолоджуємо і підвішуємо у складеній в кілька шарів марлі, щоб стекла зайва сироватка.
Поради рівнянкам: як економити на домашньому господарстві
Розпушувач (порошок для печива)
Магазинний пекарський порошок можна зробити власноруч. Просто змішати однакову кількість соди й лимонної кислоти й додати в борошно для приготування печива, пирогів, тортів. На півкілограма тіста – достатньо 0,5 чайної ложки лимонної кислоти й 0,5 чайної ложки питної соди. «Гасити» соду оцтом, як кажуть, зараз не в тренді. Та й кому подобається, коли кекси мають неприємний присмак соди?
Коричневий цукор або патока
Можна замінити звичайним білим цукром-піском або замість 1 кг патоки використати 750 г цукру.
Готуємо смачну халву вдома
Кокосове молоко
У соусах та десертах його замінять 10% вершки або молоко. Звісно, якщо ви не постите і не вегетаріанці )
Кленовий сироп
Заміна – рідкий мед або сироп з коричневого цукру.
Агар-агар
Рослинний желюючий продукт, який виготовляється з червоних та бурих водоростей Тихого океану. 2 чайні ложки агар-агару можна замінити 1 столовою ложкою сухого желатину.
Чорний шоколад
Одну 100-грамову плитку гіркого чорного шоколаду можна замінити 9 столовими ложками какао-порошку, додавши 3 столові ложки вершкового масла або рафінованої олії.
Церковний календар на лютий 2025 року: перелік свят за новим та старим календарем
Окрім Стрітення Господнього, лютий 2025 року також багатий на інші важливі церковні події. Зокрема, православні віряни відзначатимуть день інтронізації блаженнішого митрополита Київського і всієї України Епіфанія, а також вшанують початком Сирного тижня (Масляної), який передує Великому посту.
переглядів: 141
Орден "За мужність" ІІІ ступеня (посмертно) передано родині Максима Чудіновича з Рівного
Старший сержант Максим Чудінович, який приєднався до лав Національної гвардії у 2019 році, віддав своє життя за волю та незалежність України. Служив у рівненському підрозділі НГУ, а з березня 2023 року воював у складі бригади "Червона Калина" на Запорізькому напрямку.
переглядів: 185
Євробачення-2025: відомі імена ведучих українського нацвідбору
Оголошено ведучих Національного відбору на Євробачення-2025, який відбудеться вже 8 лютого в Україні.
переглядів: 135
Костопільська громада зустріне свого захисника Андрія Карася
Андрій Карась народився 20 вересня 1999 року в Костополі. Навчався у школі №8, закінчив Костопільський будівельно-технологічний коледж. Працював охоронцем в дитячому садочку.
переглядів: 182
Учений з Рівного отримав престижну стипендію для досліджень в Антарктиці
Завідувач відділу міжнародного наукового та науково-технічного співробітництва Національного антарктичного наукового центру Андрій Федчук став одним із трьох лауреатів Програми запрошених науковців (Visiting Scholars) 2024 року.
переглядів: 286