06.01.2015, 17:15
Як у Рівному готують кутю: сьогодні – Надвечір'я Різдва Христового, Багата кутя
За православним календарем, 6 січня - Надвечір'я Різдва Христового. Святий вечір (Пісна вечеря, Святвечір, Багата кутя).
Народні прикмети:
За давнім звичаєм, дивляться після пісної вечері у вікно: якщо чисте й зоряне небо, то буде сухе й урожайне літо, і навпаки.
Якщо на Святвечір падає сніг – буде гарний врожай на хліб.
На багату кутю зоряне небо - кури добре нестимуться і вродить горох.
Як на Святий вечір (під Різдво) є зірки на небі, то будуть кури нестися, а як зірок у цей вечір немає, то і не буде яєць.
Іній або сніг - на мокре літо.
Сніг іде - врожай на яблука.
Ожеледь на деревах - вродять горіхи й фрукти.
Снігопад 6 січня – гарна прикмета для господарів, передвісник щедрого урожаю, добробуту і процвітання. Те саме обіцяє і ясний, сонячний день.
Якщо ж у цей день морозна погода – у сім'ї буде любов і злагода.
Господарю й господині:
Увесь передріздвяний день, аж до Пісної вечері, що починається традиційно після того, як на небі зійде перша зірка, присвячений генеральному прибиранню і приготуванню куті, узвару, пісних страв на сьогодні та святкового різдвяного обіду на завтра.
Щоб приготувати узвар, сушені груші, яблука, сливи, абрикоси, родзинки ретельно миють і кладуть у киплячу воду. Варять на дуже повільному вогні до 15 хвилин, заправляють цукром або медом, якщо надто прісний, додають трішки лимонного соку. Ще раз доводять до кипіння і кладуть на кілька годин у прохолодне місце, щоб узвар настоявся.
У багатьох на святковому різдвяному столі буде традиційна кутя на основі пшениці, ячневої крупи (перловки) або рису.
У Рівному кутю найчастіше готують так: півлітрова банка запареної пшениці вариться до готовності, додається 1 склянка маку, змеленого в кавомолці (або звареного і розтертого макогоном у мисці чи спеціальній макотерці), 1 склянка меду, 1 склянка тонко нарізаних волоських горіхів, 1 склянка розпарених родзинок. Все перемішується і ставиться в холодне місце, щоб кутя добре настоялася. Якщо кутя надто густа, можна її трохи розвести узваром або кип'яченою водою.
Найкращі рецепти: 12 пісних страв на Свят-вечір
За давнім звичаєм, дивляться після пісної вечері у вікно: якщо чисте й зоряне небо, то буде сухе й урожайне літо, і навпаки.
Якщо на Святвечір падає сніг – буде гарний врожай на хліб.
На багату кутю зоряне небо - кури добре нестимуться і вродить горох.
Як на Святий вечір (під Різдво) є зірки на небі, то будуть кури нестися, а як зірок у цей вечір немає, то і не буде яєць.
Іній або сніг - на мокре літо.
Сніг іде - врожай на яблука.
Ожеледь на деревах - вродять горіхи й фрукти.
Снігопад 6 січня – гарна прикмета для господарів, передвісник щедрого урожаю, добробуту і процвітання. Те саме обіцяє і ясний, сонячний день.
Якщо ж у цей день морозна погода – у сім'ї буде любов і злагода.
Господарю й господині:
Увесь передріздвяний день, аж до Пісної вечері, що починається традиційно після того, як на небі зійде перша зірка, присвячений генеральному прибиранню і приготуванню куті, узвару, пісних страв на сьогодні та святкового різдвяного обіду на завтра.
Щоб приготувати узвар, сушені груші, яблука, сливи, абрикоси, родзинки ретельно миють і кладуть у киплячу воду. Варять на дуже повільному вогні до 15 хвилин, заправляють цукром або медом, якщо надто прісний, додають трішки лимонного соку. Ще раз доводять до кипіння і кладуть на кілька годин у прохолодне місце, щоб узвар настоявся.
У багатьох на святковому різдвяному столі буде традиційна кутя на основі пшениці, ячневої крупи (перловки) або рису.
У Рівному кутю найчастіше готують так: півлітрова банка запареної пшениці вариться до готовності, додається 1 склянка маку, змеленого в кавомолці (або звареного і розтертого макогоном у мисці чи спеціальній макотерці), 1 склянка меду, 1 склянка тонко нарізаних волоських горіхів, 1 склянка розпарених родзинок. Все перемішується і ставиться в холодне місце, щоб кутя добре настоялася. Якщо кутя надто густа, можна її трохи розвести узваром або кип'яченою водою.
Найкращі рецепти: 12 пісних страв на Свят-вечір
Категорія: Новини > Споживач
Автор: Галина ЦУКАНОВАПереглядів: 8091Інші статті рубрики:
Які зараз черги на польському кордоні
Прикордонники повідомили інформацію про стан черг на польському кордоні станом на ранок, 19 квітня.
переглядів: 115
Рівнянам перерахують субсидії автоматично: кому все ж доведеться звертатися
З 1 травня по 30 вересня в Україні настає неопалювальний період, протягом якого будуть розраховані житлові субсидії.
переглядів: 171
Грошові надходження та стрімкі зміни: гороскоп на 19 квітня
Дізнайтеся, що вам підготували зорі на 19 квітня.
переглядів: 309
Сезон комах-паразитів: як вберегти себе від кліщів?
Сезон кліщів розпочато: піки активності щороку припадають на квітень-травень та серпень-вересень. Ці невеликі створіння можуть переносити збудників як вірусних, так і бактеріальних захворювань.
переглядів: 1267