Ми у Facebook
19.01.2015, 12:43

Яку соціальну допомогу очікувати рівнянам у 2015 році?

Проблеми та перспективи соціальної політики Рівненщини. Як пережити цій вразливій галузі наступний складний 2015-й - днями вирішували члени постійної комісії з питань соціальної політики та захисту населення від наслідків аварії на ЧАЕС.
З ініціативи головуючого Віктора Ольховика роботу комісії розпочали з хвилини мовчання, так вшанували усіх загиблими під Волновахою.
Далі ж – до порядку денного. Начальник управління забезпечення протиепізоотичних заходів та фінансового забезпечення головного управління ветеринарної медицини в Рівненській області Олександр Костюк повідомив, що цьогорічна програма в галузі ветеринарної медицини розроблена з врахуванням мінімальних витрат лише на потребу проведення вакцинації. Отож, планують скоротити витрати з 10 мільйонів до 2,3.

«У області цьогоріч виявили всього 24 випадки сказу, наразі це один з найменших показників по Україні й ми маємо тримати такий показник не зважаючи на жодні ситуації, адже на боротьбу зі стихією можна витратити у десятки більше коштів», - відмітив Олександр Васильович.

У ході дискусії виявилось, що при передачі структури на утримання області, на плечі ОДА поклали й майно ветеринарів, яке ж власністю адміністрації не є. Комісія вирішила на сесію подати проект програми про передачу майна до 1 липня цього року, а програму затвердити в цілому.

Що стосується загальної фінансової характеристики галузі, то для розвитку соціальної сфери передбачено чимало проектів, які зібрали у грубу програму. Відсутність пріоритетів та оптимізації у роботі над програмою відмітили активісти Єромайдану, які прийшли на засідання комісії. Серед них Зураб Кантарія та Святослав Клічук, що ставили питання комісії, а й відмічали недоліки у її роботі та пропонували альтернативні шляхи вирішення спільних проблем. Окрім того, активісти привели на засідання комісії з питань соціальної політики переселенця з Криму. Чоловік прибув до Рівного 25 грудня, зареєструвавшись як біженець, звернувся за допомогою до усіх відповідних інстанцій, а у результаті… отримав всього одну подушку та ковдру від Червоного Хреста. На думку активістів, саме на таких людей та їхні проблеми має наразі акцентувати увагу комісія, до компетенції якої й входять подібні питання. Відзначивши недостатню ефективність соціального захисту переселенців кримчанин покинув зал засідань.

Все ж комісія перейшла до розгляду наступного питання, а саме – бюджету області. У 2015 році, за словами директора департаменту фінансів, Лідії Біляк видатки на соціальний захист та соціальне забезпечення передбачаються на рівні минулого року в сумі 67 068,2 тис.грн.

«Із загальної суми видатків кошти відповідно роз приділять по усім закладам, що відносяться до компетенції відповідної комісії», - повідомила Лідія Аркадіївна. Також рівнянам зберегли пільги на зв’язок та перевезення. Схвалення громадськості та присутніх депутатів отримала ініціатива депутата Руслана Сивого. «Ми пропонуємо з бюджету виділити кошти тим сім’ям та воїнам, які перебували або перебувають у зоні АТО й наразі не отримали посвідчення учасника бойових дій. Доти, доки вони офіційно не можуть засвідчити свій правовий статус, виплачуватимемо таким родинам по 1000 гривень». Таке рішення підтримали одноголосно «за», адже цьогоріч коштів на допомогу родинам, де є загиблі учасники АТО передбачили…аж 600 тисяч.

Щодо кримчанина, якого вже не було у залі засідань, то у різному депутати визначили його проблему однією з пріоритетних й постановили про результат її розв’язку повідомити голову ОДА на найближчій сесії.

Статті по темі:


Рівненщина: нові тарифи на воду у січні 2015 року

"Рівнеоблводоканал" просить повідомляти про тих, "хто краде воду"





На правах реклами