Ми у Facebook
20.01.2015, 13:28

Вчимося вишивати хрестиком: поради рівнянкам [+Відео]

Жіночий Клуб розповідає, як просто навчитися вишивати хрестиком.
Дівчата і жінки, які люблять рукоділля, часто цікавляться тим, як правильно вишивати хрестиком. Хрест — це один з найпростіших видів вишивки, і навчитися вишивати таким чином можна за лічені секунди! Головне — дотриматися всіх правил вишивки, і результат не змусить себе довго чекати.

Схеми пасхальної вишивки

Отже, для того, щоб зробити вишивку хрестиком, нам знадобляться:
- Нитки муліне. Це спеціальні нитки для вишивання у вигляді невеликих моточків. Підберіть нитки відповідного кольору і стільки, скільки буде потрібно для вишивки.
- П’яльці. Розмір їх знову ж таки залежить від масштабу малюнка, який Ви хочете вишити.
- Канва для лічильної вишивки — спеціальна бавовняна тканина, розділена на маленькі квадратики.
- Голка для вишивання з тупим кінчиком.
- Ножиці.
- Схема малюнка.

Крок за кроком

Спочатку зробіть схему малюнка, який хочете вишити, або візьміть вже готовий, що сподобався. Важливо: малюнок повинен бути нанесений на папір в клітинку і складатися з маленьких квадратиків, відповідних розміру паперових клітинок. Через центр малюнка повинні проходити дві перпендикулярні одна одній прямі.

Вишиваємо стрічками

Обробіть краю канви. Її можна обшити ниткою або скористатися флізеліном. Флізелін прикріплюється до країв канви за допомогою праски. Визначте центр канви. Для цього її потрібно скласти навпіл по горизонталі, а потім по вертикалі. Центр відзначте невеликою акуратною крапкою. Центр канви — це центр Вашого малюнка.

Визначте розмір малюнка. Для цього підрахуйте довжину малюнка (від найвищої точки до найнижчої) і ширину (від самої лівої до самої правої). У Вас повинен вийти розмір типу 15х15. Тепер потрібно правильно розташувати канву на п’яльцях. Центр канви повинен бути в центрі кола п’яльців. Покладіть канву на менше коло п’яльців, потім притисніть її, вставивши поверх більше коло. Тканина повинна міцно перебувати в п’яльцях. Вона не повинна бути розхлябаною, але і надто натягнута теж.



Відрізаємо невелику кількість ниток муліне і поділяємо нитку на дві половини. Визначте, звідки ви почнете вишивати. Зазвичай починають з середини, але можна і почати з будь-якого кута. Правильно розрахуйте за схемою квадратики від центру, а потім переведіть розрахунок на канву. Щоб не було вузликів і стяжок, треба правильно закріпити нитку. Нитки муліне містять в собі шість маленьких ниточок. Можна зробити так: візьміть одну маленьку ниточку і складіть навпіл, так щоб утворилася петелька. Вона допоможе закріпити нитку для вишивання.

Заправте нитку в голку. Введіть голку з ниткою в лівий нижній кут квадратика, при цьому залишаючи нитку одинарною. Також не забудьте залишити на лицьовій стороні невелику петельку для закріплення. Виведіть голку назад на лицьову сторону в тому ж місці і Протягніть її через залишену петельку. Так Ви акуратно закріпите нитку. Щоб вузлик не зіпсував вишивку, виведіть голку знову навиворіт в лівому нижньому кутку.



Тепер можна приступати до вишивання. Виведіть голку на лицьову сторону в лівому верхньому кутку і введіть назад на виворітну в правому нижньому. На лицьовій стороні у Вас вийде діагональний стібок. Таким чином зробіть стільки стібків в ряд, скільки вказано на схемі. Коли закінчите ряд, робіть відповідні стібки з правого верхнього куточка в лівий нижній, які допоможуть утворити хрестики. Таким чином і виконуйте всю вишивку по рядах. Пам’ятайте про те, що стібки завжди повинні бути в одному напрямку.



Наприкінці вишивання ряду потрібно акуратно закріпити нитку. Можна заховати нитку на лицьовій стороні. Для цього кожну з двох ниток на виворітній стороні закріпіть за стібок, а потім виведіть їх по черзі на лицьову сторону, проведіть нитку за хрестик і акуратно обріжте.



Таким чином виконується класична вишивка хрестиком. Намагайтеся робити акуратні міцні стібки без протяжок і вузлів. Вийде дуже гарно!

Посмішка дня
Хочете відключити дружину на півгодини? Запитайте, чи бачила вона нові набори з вишивкою в інтернет-магазині.

Фото: doublex.ru, studentam.net.ua





На правах реклами