Ми у Facebook
05.02.2015, 18:15

Рівненська АЕС співпрацюватиме зі Швецією та Норвегією у підвищенні ядерної безпеки

Представники Органу радіаційного захисту (Норвегія), Організації з економічної співпраці і розвитку (Норвегія), Міністерства закордонних справ Норвегії, Органу радіаційного захисту (Швеція) відвідали Рівненську АЕС.
Візит відбувся у рамках Угоди між Україною, Норвегією та Швецією, ініціаторами якої виступили лідери наших трьох країн.

Тристороння угода про співпрацю в галузі ядерної безпеки та фізичного захисту була підписана у листопаді 2014 року. Вона передбачає допомогу урядів скандинавських країн у модернізації українських атомних електростанцій. Процес надання допомоги скандинавськими країнами іншим державам у галузі атомної енергетики розпочато кілька років тому. Вже реалізовано низку проектів з підвищення безпеки на Кольській та Ленінградській АЕС. Триває співпраця з Южно-Українською АЕС. Нинішня зустріч спрямована на визначення конкретних кроків щодо проведення модернізації та заміну окремого обладнання на РАЕС.

Як зауважив головний інженер ВП «Рівненська АЕС» - перший заступник генерального директора Павло Ковтонюк, у цей непростий для України час, коли на атомну генерацію покладено основне навантаження з виробництва електроенергії, пріоритетом нашої роботи є безпека. «Нам надзвичайно важливо відчувати підтримку інших країн. Адже протягом усієї своєї історії РАЕС завжди активно співпрацювала у міжнародних проектах», - підкреслив він.

Гості відвідали лабораторії руйнівного та неруйнівного контролю служби контролю металу, оглянули обладнання для фізико-механічних і металографічних випробувань. У відділі неруйнівних методів контролю їм продемонстровали обладнання для ручного ультразвукового контролю та ультразвуковий товщиномір, прилади для проявлення то розшифрування радіографічних плівок, обладнання капілярного та магніто-порошкового контролю.

Зарубіжні фахівці ознайомилися з роботою автоматизованої системи контролю радіаційної обстановки, оглянули центральний пост контролю АСКРО, пересувну лабораторію, спектрометричну лабораторію, центр технічної підтримки.

Зацікавив гостей наймолодший атомний енергоблок України – четвертий блок РАЕС, на якому вони відвідали машинний зал та блочний щит управління.
За словами Інгара Амудсена, представника Органу радіаційного захисту Норвегії, візит на РАЕС - це стартова точка співпраці. «Але вже зараз, виходячи з бюджету, який маємо на сьогодні, ми визначили проекти, що фінансуватимуться поточного року. Обрано чотири проекти щодо закупівлі обладнання для контролю металу. Ми зацікавлені й у подальшій спільній роботі з радіаційного захисту персоналу, аварійного реагування, контролю металу», - сказав І. Амудсен.

Результати візиту шведсько-норвезької делегації на РАЕС стануть основою міжурядової угоди щодо технічної допомоги в галузі ядерної безпеки, підписання якої відбудеться навесні у Києві та підіб’є перші підсумки співпраці.

До теми:

Рівненська АЕС розширює міжнародну співпрацю

На Рівненській АЕС впроваджують фінський досвід проведення ремонтів

Працівники Рівненської атомної електростанції пожертвували на АТО більше 1 млн гривень





На правах реклами