Ми у Facebook
24.02.2015, 16:25

Рівне: податкова розповіла про систему електронного адміністрування ПДВ

З 1 січня 2015 року набрали чинності норми Закону України від 28 грудня 2014 року №71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи», якими запроваджено тестовий режим електронного адміністрування ПДВ.
Як практично застосовувати нововведення стосовно ПДВ, розповість заступник начальника ДПІ у м. Рівному Ірина Груздєва .

Період з якого запроваджується електронне адміністрування ПДВ

З урахуванням змін, внесених до Податкового кодексу України, система електронного адміністрування податку на додану вартість запроваджується поетапно, тобто з 1 січня до 1 липня 2015 року - у тестовому режимі, з 1 липня 2015 року - на постійній основі.

При цьому система електронного адміністрування ПДВ не вносить кардинальних змін до загальних принципів справляння ПДВ, затверджених Кодексом. Норми Кодексу, які визначають коло платників ПДВ, об'єкт оподаткування, принципи формування податкових зобов'язань та податкового кредиту, залишаються незмінними.

Електронні рахунки платників

Для кожного платника податку Казначейством відкрито один електронний рахунок, відкриття та обслуговування якого здійснюється на безоплатній основі. Інформація про рух коштів на електронних рахунках платникам податку надається ДФС України за відповідним запитом платника на безоплатній основі без обмеження кількості запитів та у часі.

Датою початку використання електронного рахунку є 01.02.2015 р. для суб'єктів господарювання, які зареєстровані платниками ПДВ.

Протягом дії системи електронного адміністрування ПДВ у тестовому режимі (з 01.02.2015 р. по 01.07.2015 р.) платники податку лише зараховують на такі електронні рахунки кошти з власних поточних рахунків у сумі узгоджених податкових зобов'язань з цього податку, задекларованих ними в податковій звітності з ПДВ, починаючи із зобов’язань за лютий.

А вже з 1 липня 2015 року платники податку зараховують на рахунки в системі електронного адміністрування ПДВ також кошти у сумах, необхідних для збільшення розміру суми, що обчислюється за формулою та надає право для реєстрації в ЄРПН податкових накладних/розрахунків коригування.

Поповнення електронного рахунку платника ПДВ за рахунок інших джерел, наприклад, з поточних рахунків інших осіб, не передбачено.

Формування та реєстрація в ЄРПН податкових накладних

Починаючи з 1 січня 2015 року, всі податкові накладні/розрахунки коригування до них складаються платниками податку виключно в електронному вигляді.

З 1 лютого 2015 року обов'язковій реєстрації в ЄРПН підлягають всі податкові накладні, сформовані за операціями, датованими починаючи з 1 лютого 2015 року, в тому числі податкові накладні, складені за операціями з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування, а також податкові накладні, що не надаються покупцю, а також незалежно від суми ПДВ, вказаній в такій податковій накладній. Розрахунок коригування до таких податкових накладних також обов'язково реєструється в ЄРПН.

Податкова накладна, складена в електронному вигляді, яка отримана з ЄРПН покупцем, вважається такою, що отримана від постачальника.

Податкові накладні, складені за операціями з постачання товарів/послуг, здійсненими після 1 лютого 2015 року, та зареєстровані з порушенням встановленого строку, включаються до податкового кредиту того звітного періоду, в якому було здійснено їх реєстрацію в ЄРПН.

Крім того, з 1 січня 2015 року платникам податків надана можливість виправлення помилок у податкових накладних шляхом складання розрахунку коригування до таких накладних.

Застосування системи електронного адміністрування з 1 липня 2015 року


З 1 липня 2015 року (або іншої дати згідно з рішенням ВРУ) до правил, що діють протягом тестового періоду, додаються такі.
Реєстрація податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН здійснюватиметься в межах суми, обчисленої за формулою, встановленою пунктом 200(1).3 статті 200(1) розділу V Податкового кодексу України, тобто для реєстрації податкових накладних в ЄРПН платник податку повинен мати достатню суму податкового кредиту, підтверджену зареєстрованими в ЄРПН "вхідними" податковими накладними, сплатою ПДВ при імпорті товарів та (за недостатності таких сум) коштами на його рахунку у системі електронного адміністрування ПДВ.

З 1 липня за порушення платниками податку до 15 днів терміну реєстрації податкових накладних, що підлягають наданню покупцям - платникам податку на додану вартість, та розрахунків коригування до них в ЄРПН вже застосовуватиметься штраф у розмірі 10 відсотків від суми ПДВ, зазначеної в таких податкових накладних/розрахунках коригування.

Крім того, платникам податку на 01.07.2015 р. автоматично збільшується розмір суми, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні/розрахунки коригування в ЄРПН, на суму середньомісячного розміру суми податку, задекларованої платником до сплати до бюджету за останні 12 звітних (податкових) місяців / 4 квартали та погашеної.

Розмір такої суми підлягає щоквартальному автоматичному перерахунку.

Як звітуватися


Починаючи з першого звітного періоду 2015 року (січень / I квартал), податкова звітність з ПДВ подається до контролюючого органу всіма платниками податку виключно в електронній формі.

Таким чином, для забезпечення накладання електронного цифрового підпису платникам ПДВ необхідно буде мати посилені сертифікати відкритих ключів (далі - посилені сертифікати), які можна отримати в Акредитованому центрі сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС (безоплатно) або в будь-якому з його відокремлених пунктів реєстрації користувачів.

З електронного рахунку погашаються суми податкових зобов'язань, задекларовані платником податку в податкових деклараціях з ПДВ за звітні (податкові) періоди з 01.02.2015 р., а суми податкових зобов'язань з ПДВ, які платник визначив в уточнюючих розрахунках до податкових декларацій з ПДВ, суми ПДВ, донараховані платнику контролюючим органом за результатами перевірок, суми штрафів та пені сплачуються не з електронного рахунку платника, а з його поточного рахунку.





На правах реклами