Ми у Facebook
18.03.2015, 16:20

Чому на Рівненщині зросла злочинність? [ВІДЕО]

Криміногенна ситуація на Рівненщині, яка традиційно була однією з найспокійніших областей в Україні, погіршилася. Карта злочинності тут має свою специфіку, пов'язану з особливостями регіону та підвищеним рівнем недовіри населення до правоохоронців.
Сонячного дня у весняному Рівному спокійно і комфортно. Більшість жителів вважають, що живуть у миролюбному місті, а правоохоронці цілком справляються з охороною порядку, пише Радіо Свобода.

Але так вважають не всі. Нещодавно місто вразила звістка про важко поранену дівчину, знайдену під ранок на одній із центральних вулиць. Спроба згвалтування. Зловмисник ще не знайдений. За статистикою, кількість важких злочинів у порівнянні з революційними подіями рік тому зросла приблизно удвічі. За два місяці в області зафіксовано 4 умисних вбивства проти двох у лютому 2014-го. Аналогічно збільшилася кількість крадіжок і шахрайств.

Начальник Рівненської міської міліції Василь Зелінський зауважує: злочини вчиняють, здебільшого, цивільні, однак іноді доводиться затримувати людей у камуфляжній формі.

– Під час патрулювання у центрі міста затримано людину з бойовим автоматом Калашникова, з повним зарядженим магазином – 30 куль.

– У нас у Рівному?

– Так. Вчора. Я можу вам показати зведення. Теж людина в камуфляжній формі, без знаків розрізнення.

Подібні випадки, які час від часу трапляються в місті, досі не мали серйозних наслідків, у тому числі, завдяки пильності самих громадян.

Перший заступник начальника УМВС у Рівненській області Володимир Голубош вважає, що криміногенна ситуація була б ліпшою, якби добровольчі патрульні загони були такими ж активними, як торік. Але чимало хто з місцевих патріотів нині захищає Україну на Донбасі. Зрештою, віднедавна спільне патрулювання міліціонерів з добровольчими загонами поновлене, розповідає активіст Сергій Волков.

Найбільш тривожною є ситуація на півночі області, де після відходу від влади «Партії регіонів» іде переділ сфер впливу за нелегальний видобуток бурштину. Міліціонери, які рушали на відпрацювання багатих бурштином поліських територій, не раз поверталися побиті. Кілька разів дійшло до застосування зброї.

За попередніми підрахунками, на Поліссі щодня промишляють близько 50 тисяч нелегальних старателів (люди, що займаються індивідувальним видобутком надр – ред.) Нерідко і самі правоохоронці вступали з ними у змову, говорить Володимир Гузир, заступник генпрокурора України: «Прокуратура області повернула вилучені у незаконних старателів мотопомпи, коли я запитав причину, мені відповіли, що Полісся — болотиста місцевість, і ці мотопомпи місцеві використовують... для дренажування боліт».

У результаті обласний прокурор Сергій Кубрак позбувся своєї посади, а головний міліціонер області Сергій Максимов отримав догану за викрадений з кабінету слідчого й досі не знайдений мішок(!) бурштину.

Бурштинова лихоманка поширилася на сусідні Житомирську та Волинську області. На минулому тижні голови обласних рад та народні депутати з трьох областей обговорили законопроект, який узаконює бурштинове старательство, і звернулися до Верховної ради з проханням негайно врегулювати цю проблему законодавчо.



Статті до теми:


Рівненщина: жінка випила оцет та отруїлася


У Києві впіймали зловмисника з Рівного [+Фото]


Рівненщина: міліціонер застосував зброю під час затримання злоумисників





На правах реклами