Ми у Facebook
23.03.2015, 16:45

Рівненщину відвідав Посол Канади в Україні

Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук відвідав Національний університет «Острозька академія» 19 березня. Візит відбувся в рамках Симпозіуму з канадознавства, який проходив в академії 19-20 березня.

Національний університет «Острозька академія» має більш, ніж п’ятнадцятирічну історію співпраці з Канадою завдяки обмінним програмам, співробітництву з канадськими навчальними закладами, організаціями та фондами. Метою Симпозіуму з канадознавства є скликання відомих науковців та молодих вчених, зацікавлених у глибокому вивченні канадознавчої проблематики. Серед основних питань, винесених на обговорення на симпозіумі — дослідження з історії, політології, культури, мови та літератури, освітньої сфери, внутрішньої та зовнішньої політики Канади.

«Мені дуже приємно бути в цьому приміщенні, яке дихає свідомістю минулого, але сповнене людьми майбутнього. Це дуже важливо для будь-якої держави — мати свідомість минулого. Добре, що студенти й викладачі вашого навчального закладу змогли відродити цей зв’язок віків. Це добре і для сьогодення, і для майбутнього. Мабуть, так вважали й ті меценати, які зголосилися допомогти у відновленні Острозької академії»,
почав свою промову Роман Ващук.

У вступному слові Посол Канади в Україні зауважив, що досвід Канади багато в чому міг би допомогти українцям, оскільки ця держава є прикладом столітніх переговорних відносин між різними частинами суспільства: різномовними, різнорелігійними, правовими культурами. Дві офіційні мови, політика багатокультурності й визнання прав корінного населення Канади одночасно — все це, створює складну мозаїку, де не домінує виключно якийсь один погляд чи одна група. І в цьому, на думку посла, цікавість Канади для спостерігачів із-поза її кордонів, зокрема для українців.

Не забув Р. Ващук у своєму виступі сказати й про російську-українсько війну та її сприйняття канадським урядом:

«Підтримка України в ситуації, що склалася, в Канаді є справою політичного консенсусу. Майже всі партії, преса, підтримують Уряд України в його намаганнях. Це справа принципова. Уряд Канади уміє відрізняти жертву від агресора й не боїться цього робити, не боїться відкрито говорити про те, що діється в Україні насправді. Важливу роль у цьому відіграв той факт, що в нашій країні знають, хто такі українці. І вважають, що Україна так само, як і будь-яка інша держава світу, має право на суверенітет, територіальну цілісність і самооборону».



За матеріалами www.oa.edu.ua

Див. також:

Оберіть найкрасивішу студентку Острозької академії!

ФОТО: Як в Острозькій академії спостерігали за сонячним затемненням

В Острозькій академії буде інформаційний центр Європейського Союзу





На правах реклами