Ми у Facebook
14.04.2015, 12:00

Битва під Гурбами: що вшановують сьогодні на Рівненщині [ОГЛЯД]

Щороку на третій день Великодня біля урочища Гурби на півдні Здолбунівського району українці вшановують героїв бою під Гурбами — масштабної битви українських повстанців із військами НКВС, яка відбулась тут з 21 по 25 квітня 1944 року. Дізнайтесь більше про історію легендарної битви під Гурбами!
Бій зав’язався під час переходу частин УПА через німецько-радянські фронти. Розбиті німецькі війська вже не загрожували частинам УПА, тому найбільшу небезпеку для українських повстанців становили відділи НКВС.

Битва під Гурбами закінчилась тактичною перемогою радянських військ та виходом з оточення українських повстанців. Після бою червоні спалили навколишні села Гурби та Антонівці, а жителів вивезли.

Утім, кожна зі сторін, які брали участь у цьому бою, оголошувала про свою перемогу. Повстанці знищили велику частину радянських військ, однак про втрати самих повстанців свідчить сильна реорганізація, а в подальшому й об’єднання груп УПА-Північ та УПА-Південь. НКВС захопило в полон близько 100 вояків УПА, здебільшого простих селян, які допомагали повстанцям у цьому бою. Після страшних катувань усіх полонених було страчено. Під час наступу НКВС на позиції повстанців, які вирвалися з більшовицького оточення, загинув від радянської кулі командир куреня Мамай. Деякі інші сотники та чотові наклали на себе руки, щоб не потрапити в полон ворога.

На Рівненщині пройде третій фестиваль-реквієм «Пам’яті героїв Гурб»

Однак тяжких втрат зазнали не тільки повстанці. Близько тисячі радянських солдатів було вбито, ще кілька сотень померли від поранень. Командування УПА на болісному прикладі цього бою змінило тактику ведення війни. Групам УПА-Захід та УПА-Північ було наказано розподілити свої сили на групи по 2-3 сотні та відступити у Карпати або у густіші ліси. Червона Армія, не зустрічаючи значного опору з боку УПА, рушила навздогін за німецькими військами, що дозволило упівцям продовжити спротив радянському режиму, уникаючи зустрічі з основними силами Червоної Армії.

Тактика дії малими загонами виправдала себе на деякий час, завдяки чому у західноукраїнських містах, таких як Коломия, Косів, Надвірна, утворились повстанські республіки, які проіснували до 1945 року.

Завідувач відділу Рівненського обласного краєзнавчого музею Ігор Марчук вважає, що перемога радянських військ була невирішальною, адже головної мети наступу бригад НКВС на Гурби не було досягнуто — загони УПА не було знищено, тож вони продовжили вести військові та пропагандистські акції у Західній і Центральній Україні.

Рівненська область: У Здолбунові хочуть об'єднати пам'ятник героям Гурб та Небесної сотні

Командування УПА усвідомлювало, що вести відкриту боротьбу із добре озброєними загонами НКВС неможливо. Після битви під Гурбами Західну Україну захлинула хвиля арештів та розстрілів...

Лише після здобуття Україною незалежності ми отримали можливість досліджувати героїчну і трагічну історію битви під Гурбами, вголос говорити про цю сторінку нашої історії та вшановувати героїв гурбенського бою. 18 травня 2007 року на місці боїв відбулося урочисте відкриття меморіалу пам’яті загиблим воякам Української Повстанської Армії. На відкритті пантеону були присутній останній Головнокомандувач УПА Василь Кук, який був керівником бою під Гурбами. Нині це місце є священним для українців-патріотів.

На Рівненщині пройде теренова гра "Гурби-Антонівці"





На правах реклами