Ми у Facebook
21.05.2015, 08:45

Сьогодні, 21 травня, — Вознесіння Господнє

У четвер сорокового дня по світлій неділі Христового Воскресіння православна церква відзначає велике двунадесяте свято — Вознесіння Господнє. У народі його ще називають Знесення, Вшестя і навіть Щастя.
Цей празник безпосередньо пов’язаний зі святом Воскресіння Ісуса Христа. Згідно з християнським вченням, після Воскресіння Ісуса Христа через сорок днів Бог забрав його на Небо, хоч до цього Він ходив по землі.

У 2015 році Вознесіння припадає на 21 травня.

Це останній день, коли можна вітатися словами "Христос воскрес!", бо після Вшестя у храмах ховають плащаницю.

Церковний календар на травень 2015

Згідно із текстами Нового Завіту, Вознесіння Господнє – день, коли Ісус Христос вознісся на Небо і сів "праворуч Отця". Ісус Христос явився своїм учням в Єрусалимі та звелів чекати пришестя Святого Духа. Він піднявся з учнями на гору Єлеонську, де востаннє благословив їх і вознісся на небо.


Народні прикмети та звичаї на Вознесіння

Вшестя — останній термін посіву зернових та городини. Цю роботу традиційно завершують до Зелених Свят, адже через десять днів надходить Трійця.

Наші предки вірили, що на Вшестя будь-яке зело — у полі, лісі та у саду "зноситься від землі до неба", тобто, найшвидше росте. На Волинському й Рівненському Поліссі цього дня годилося "заполювати льон" — щоб також "підносився" вгору.

Щоб не заважати благословенному буянню рослин, селяни у цей день не бралися за тяжку роботу, а лишень посилали молитву Творцеві. А ще цілими родинами йшли в поле оглянути посіви, бо під цю пору жито має викидати колос.

За народними прикметами, гарна погода на Вознесіння віщує добрий врожай, а дощ — недорід.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Коли можна вінчатися у церкві у 2015 році
Церковний календар 2015: перехідні та неперехідні свята, пости





На правах реклами