Ми у Facebook
08.06.2015, 17:00

Реформа освіти в Україні: ТОП-10 новин для студента

Міністр освіти та науки Сергій Квіт реформує довірену йому галузь новим Законом “Про вищу освіту”.
Головне питання від студентів та абітурієнтів: скільки ж років треба вчитись для здобування вищої освіти, адже закон регламентує створення третього циклу освіти, який має прийти на заміну теперішній аспірантурі.

Відповідно до нововведення, для вишів передбачена сучасна 4-річна докторська програма, яка окрім наукових досліджень, передбачатиме активний навчальний процес. Також велику увагу приділятимуть вивченню іноземних мов, зокрема, - англійської. Також студентам дадуть більше свободи вибору для предметів, які їм потрібні.

Ректор Національного університету “Острозька академія” Ігор Пасічник: Об'єднання вузів на Рівненщині неможливе [+Відео]

Серед основних положень закону “Про вищу освіту” також передбачено:

1. Контроль роботи.
Складну систему організації та здійснення контролю за навчальними закладами руйнують. Сьогодні у вишах планують проблеми вирішувати разом. Сергій Квіт наголошує, що першочерговою метою у зміні освіти стане позитивна зміна в її якості. Та замість зайвого контролю Міністерство буде намагатися сприяти підвищенню якості послуг навчальних закладів України.

2. Законодавча сфера.
Зміни в системі освіти вимагають зміни законодавчої бази. Це відобразиться на створенні нового Закону України «Про вищу освіту» та вже існуючого Закону України «Про освіту». Планують й внести зміни до документів з прийому до вузів.

Чого очікувати рівнянам від медичної реформи

3. Звітність викладачів.
Міністр освіти і науки відкидає зайву паперову роботу і буде її викорінювати. Сергій Квіт вважає, що набагато корисніше використовувати вільний час на наукову діяльність, аніж на переписування паперу.

4. Рейтинги вузів.
Тепер Міністерство освіти і науки не буде займатися створенням рейтингів вищих навчальних закладів. Цим займуться неурядові організації, тому що немає ніякого сенсу в оцінці державою самої себе. Реформа має зробити оцінку вузів України точнішою та прозорішою.

5. ЗНО.
ЗНО нададуть особливий статус, адже з теперішнього часу воно відіграватиме важливішу роль, ніж було раніше. Середній бал атестата все менше впливатиме на вступ абітурієнтів.

У Міносвіти роз’яснили реформу вищої освіти

6. Анексовані навчальні заклади.
Квіт наголосив, що зробить все можливе для того, щоб кримські абітурієнти мали змогу вступити до вищих навчальних закладів по всій Україні. Для цього буде запроваджено додаткове фінансування закладів освіти в Криму.

7. Відкрита робота МОН.
МОН має надавати фінансову звітність кожному, кому вона потрібна. На сайті Міністерства можна бути знайти історію всіх платежів.

8. Спрощення нострифікації (визнання іноземних документів).
Нострифікація атестатів та дипломів завжди вимагала багато сил та часу. Спрощення процедури створить умови для взаємного обміну студентів та школярів.

9. Публічність роботи.
Віднині дисертації розміщуватимуть в режимі онлайн. Це має допомогти публічності захисту, уникненню корупцію та допомогти захистити авторське право.

10. Аудит Міністерства освіти і науки.
Сергій Квіт повідомив, що він звернувся до авторитетної міжнародної аудиторської організації. Її члени погодилися на проведення аудиту діяльності МОН України для проведення подальшої безсумнівної діяльності.





На правах реклами